• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.2°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.8°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 11.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 16.3°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 12.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.2°C / 9.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  83%

Το υπουργείο Οικονομικών καλούσε τελευταία στιγμή τους φορολογούμενους να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών για τα φετινά εισοδήματα

Σκόνταψε η επαναφορά αποδείξεων

 • A-
 • A+

Διατηρείται και μάλιστα χωρίς το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων το αφορολόγητο όριο για το 2015, το οποίο το 2016 θα «χτίζεται» αποκλειστικά μόνο μέσω των αγορών που κάνουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Μετά το «αλαλούμ» που προκάλεσε χθεσινή διαρροή του υπουργείου Οικονομικών, που καλούσε τελευταία στιγμή τους φορολογούμενους να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών για τα φετινά εισοδήματα, μέτρο το οποίο έχει καταργηθεί, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν.

Ειδικότερα, η διαρροή έκανε λόγο για νέα νομοτεχνική διάταξη που επρόκειτο να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και επανέφερε το παλαιό καθεστώς της συλλογή των αποδείξεων προκαλώντας αιφνιδιασμό σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είχαν κρατήσει ούτε μία απόδειξη από τις αγορές καταναλωτικών και άλλων αγαθών.

Το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε κενό στον νόμο για τις αποδείξεις μετά τη μείωση του ποσοστού από το 25% στο 10% του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Κατά τη μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέφθηκε ότι αυτό θα ισχύσει για το 2014 με αποτέλεσμα να υπάρξει νομικό κενό για την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων και το 2015.

Το κενό αυτό επιχείρησε να καλύψει το υπουργείο επαναφέροντας έτσι σε ισχύ την παλιότερη διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί άλλωστε διάταξη, με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Σε αυτό το πλαίσιο καταργείται ο κωδικός 049 όπου δηλώνονταν μέχρι σήμερα οι αποδείξεις, ωστόσο διατηρείται στο ακέραιο η έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ που ισχύει και σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ταυτόχρονα θα γίνεται υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016.

Αφορολόγητες δωρεές

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου θα είναι αφορολόγητες οι χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δωρεές να πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Αναλυτικότερα, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Από 1/1/2016 όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 10% των αποδείξεων ή ενδεχομένως και παραπάνω μέσω της χρήσης καρτών.

Δηλαδή οι αποδείξεις του 2016 θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την Εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων.

Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο εκτός και αν δοθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες (ηλικιωμένοι, κάτοικοι ακριτικών περιοχών)

2. Μη επιβολή φόρου δωρεάς στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές πρώτου βαθμού ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά πρόκειται για όφελος της τάξης των 500 ευρώ.

3. Μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και ενδεχομένως και διατάξεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή της.

4. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων απευθείας με το σύστημα Τaxis από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά. αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

Εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα.

Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

5. Τη δυνατότητα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου για όσους εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκπτωση δαπανών μόνο με κάρτες
Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει έκπτωση δαπάνης αν δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα. Διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για να έχει ένας μισθωτός ή...
Εκπτωση δαπανών μόνο με κάρτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
Παράταση για τον Φεβρουάριο παίρνει το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το...
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη η «τρύπα» στα έσοδα
Παγιώνεται η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα παρά την καταιγίδα των φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας 2016, εισφορές) που πλήττει τα νοικοκυριά. Στο τέλος Οκτωβρίου η «τρύπα» στα ταμεία παρέμεινε...
Μόνιμη η «τρύπα» στα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπαγώνουν κατασχέσεις χρημάτων
Επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα άνω των 1.000 ευρώ, αλλά και σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ, ετοιμάζει η Εφορία σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου μόλις...
Ξεπαγώνουν κατασχέσεις χρημάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» Αλληλεγγύης
Από αυτόν τον μήνα ξεκινά το «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ λόγω εφαρμογής της αυξημένης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση έως και 186%...
«Κούρεμα» Αλληλεγγύης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας