Ανησυχητικά μηνύματα έχουν αρχίσει να εκπέμπουν ξανά οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ελλάδα.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι επενδυτές σφυροκοπούν πλέον με συστηματικές πωλήσεις και τις μετοχές των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και είναι πια ορατό το ενδεχόμενο να καταγραφούν τις επόμενες μέρες χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον «πυθμένα» του Αυγούστου στις 562 μονάδες.
Με το χθεσινό ξεπούλημα ελληνικών μετοχών ο Γενικός Δείκτης έκανε βουτιά 4,43% και έκλεισε στις 581,9 μονάδες διευρύνοντας τις απώλειες από τα τέλη Οκτωβρίου στο -20%.
Στο διάστημα αυτό οι τράπεζες εξαϋλώθηκαν χάνοντας το 70-80% της αξίας τους, όμως η εικόνα τους δεν έχει βελτιωθεί στο παραμικρό μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Χθες η Πειραιώς (η μετοχή) έχασε το 30% της αξίας της, η Εθνική υπέστη απώλειες 20%, ενώ ήδη Eurobank και Alpha Bank βρίσκονται χαμηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.
Ενας «τεχνικός» λόγος για τις ισχυρές ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν χθες στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι -σύμφωνα με χρηματιστές- η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, που γίνεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια λόγω της αυξημένης βαρύτητας που αποκτούν πάλι οι τραπεζικές μετοχές και της αναλογικής μείωσης στο ειδικό βάρος των μη τραπεζικών τίτλων.
Οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν μετοχές των τραπεζών και να πουλήσουν μετοχές άλλων εταιρειών πιέζοντας συνολικά τη χρηματιστηριακή αγορά.
Αναλυτές, ωστόσο, δεν υποβαθμίζουν το γεγονός ότι έχει αρχίσει να γίνεται εκ νέου ορατή η αύξηση του ρίσκου χώρας στην Ελλάδα με αφορμή τη «φιλολογία» περί αδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την οποία η κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων κ.ά.
Η χρονική καθυστέρηση που αναμένεται στην πρώτη αξιολόγηση (από τον Νοέμβριο πήγαμε στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016) «χαλάει τη σούπα» σε όσους είχαν ποντάρει στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και στην έγκαιρη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το πιο ανησυχητικό σημάδι για την επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική κεφαλαιαγορά προέρχεται από την αγορά ομολόγων όπου εκεί οι αποδόσεις κάνουν άλματα τις τελευταίες ημέρες.
Χθες το 10ετές ανέβηκε μέχρι τις παρυφές του 9% από 7% που είχε υποχωρήσει πριν από λίγες ημέρες, ενώ και το διετές σκαρφάλωσε μέχρι το 10% από το 5% που είχε υποχωρήσει την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας