• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.7°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.3°C / 1.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.7°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 7.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 12.9°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.0°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 7.5°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.3°C / 1.4°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας μιλάει για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων σε συνέντευξη Τύπου χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΖΗ

Στο υπερταμείο Αξιοποίησης Πλούτου το ΤΑΙΠΕΔ

 • A-
 • A+

Την ένταξη του ΤΑΙΠΕΔ στην «ομπρέλα» του νέου φορέα που θα διαχειρίζεται ακίνητα και άλλα δικαιώματα του Δημοσίου (τραπεζικές μετοχές κ.λπ.) πρότεινε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

Το νέο υπερταμείο, που αναμένεται να θεσμοθετηθεί ώς το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο.

Θα διαχειρίζεται σε βάθος 30ετίας περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά θα διατίθενται για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην ανάπτυξη, όπως συμφωνήθηκε έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές που δέχτηκαν επίσης να έχει έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο.

Με αυτήν τη θετική αλλαγή, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα προγραμμάτων, με αναμενόμενα έσοδα 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.

Ο Στ. Πιτσιόρλας μάλιστα πρότεινε να διατεθούν τα μισά σε επενδύσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές.

Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει στο χαρτοφυλάκιό του περίπου 970 δικαιώματα που δεν επιτρέπεται να επιστραφούν στο Δημόσιο.

Λόγω αυτής της δέσμευσης, δεν μπορεί να εκχωρηθεί στον δήμο η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο και το 17% της ΕΥΔΑΠ, που με απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε σαφές ότι προτιμά να δοθούν προς αξιοποίηση ακίνητα του Δημοσίου, «παρά να κοπούν συντάξεις», όπως είπε, και επικαλέστηκε το κενό για χρόνια ξενοδοχείο «Εσπέρια», που ανήκει στο ΙΚΑ και με την αξιοποίησή του μπορούσε να ενισχύσει τα ταμεία του ασφαλιστικού φορέα.

Κράτησε πάντως αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα έσοδα του ΟΠΑΠ.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τέτοια θέματα», είπε και έσπευσε να προσθέσει ότι «υπάρχει κατανόηση από τους επενδυτές για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας».

Από τον απολογισμό του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ προέκυψαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις:

•ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Επιβεβαιώθηκε ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται για τις 21 του μήνα.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο νέας παράτασης, με δεδομένο ότι οι όροι της σύμβασης θα είναι την Παρασκευή στη διάθεση των τριών ομίλων που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Ο Στ. Πιτσιόρλας αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν σοβαρές εκκρεμότητες και ανέφερε ότι στο «πακέτο» είχαν περιληφθεί δρόμοι, ακίνητα του Δημοσίου, ακόμη και σχολείο!

Τόνισε με έμφαση τον ρόλο του διαλόγου και είπε ότι έγιναν δεκτά πολλά από τα αιτήματα των φορέων της περιοχής, όπως η εξαίρεση των Λιπασμάτων και του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας. Θα περιληφθεί ωστόσο το πορθμείο Σαλαμίνας.

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται για τον Απρίλιο και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, όπως και για περιφερειακά λιμάνια που δεν προσδιόρισε.

Προωθούνται επίσης οι διαδικασίες αδειοδότησης για 52 υδατοδρόμια, με προοπτική να ολοκληρωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου για 10-12 περιπτώσεις.

•ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Εχουν ξεκινήσει «νηφάλιες διαπραγματεύσεις» με τους επενδυτές που θέτουν επί τάπητος το τίμημα και τον τρόπο καταβολής του, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η άδεια λειτουργίας καζίνου.

«Εχουμε μικρά περιθώρια αλλαγών», παραδέχτηκε ο Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος ενημέρωσε ότι δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και επισήμανε ότι έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι αδειοδοτήσεις.

•«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»: Προωθείται κατά προτεραιότητα η 20ετής παράταση της σύμβασης που λήγει το 2026 και μετατίθεται για το απώτερο μέλλον η πώληση του 30% των μετοχών από το πακέτο του 55% του Δημοσίου, που σκοντάφτει στο θέμα του management.

Σήμερα ασκείται από καναδικό fund, που αγόρασε το 40% των μετοχών με αποθεματικά ασφαλιστικού ταμείου δημοσίων υπαλλήλων.

•ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Υποστήριξε ότι η αρχική σύμβαση με τους Γερμανούς θα υπογραφεί το επόμενο δεκαήμερο, αλλά το εφάπαξ τίμημα του 1,2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μετά την παράδοση των 14 εγκαταστάσεων.

Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί ώς τον Μάρτιο, σε αντίθετη περίπτωση θα μετατεθεί για το τέλος φθινοπώρου ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά την περίοδο αιχμής.

«Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του υπουργού», είπε αναφερόμενος στον Χρήστο Σπίρτζη, που έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, και χαρακτήρισε πολύ καλό το τίμημα.

Ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα έχει την ευθύνη για τους πύργους ελέγχου, ενώ θα συγκροτηθεί ανεξάρτητη αρχή αεροδρομίων που θα διαχειρίζεται τη λειτουργία τους για λογαριασμό του Δημοσίου.

•ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ: Υπάρχει ενδιαφέρον για την εταιρεία που διαχειρίζεται την επισκευαστική βάση του ΟΣΕ και αναμένεται να εκφραστεί στην τελική φάση του διαγωνισμού, που έχει μετατεθεί για τις 15 Ιανουαρίου.

Θολό είναι το τοπίο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν αποκλείεται να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία και να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός στον οποίο φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να μπουν και νέοι υποψήφιοι.

•ΔΕΣΦΑ: Οι ενστάσεις των Βρυξελλών για την προσφορά της SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να ξεπεραστούν με εκχώρηση του 17% των δικαιωμάτων σε εταιρεία με έδρα σε χώρα της Ε.Ε.

•ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ: Εκπονήθηκε νέο σχέδιο, που προβλέπει μικρότερης κλίμακας κατασκευές δίπλα σε ήδη δομημένο χώρο.

Η αλλαγή αποφασίστηκε μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του αρχικού προγραμματισμού που προέβλεπε να κατασκευαστούν 100 βίλες συνολικής επιφάνειας 35.000 τετραγωνικών σε δασική έκταση που είναι κοντά σε αρχαιολογικό χώρο.

Μετά την έγκρισή του από το δικαστήριο, θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης με τους επενδυτές, που συμφώνησαν να διατηρηθεί το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Τροποποιήσεις γίνονται στα ακίνητα σε Αφάντου Ρόδου και Κασσιώπη Κέρκυρας για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εσοδα 3,44 δισ. απέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ
Σε 3,44 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την υλοποίηση προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος (1,23 δισ.) έχει η 40ετής παραχώρηση των 14 περιφερειακών...
Εσοδα 3,44 δισ. απέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλά ο πήχης για τις αποκρατικοποιήσεις
Το «ζεστό» χρήμα του ΤΑΙΠΕΔ προήλθε κυρίως από αξιοποιήσεις στον επιχειρηματικό τομέα, όπως η χορήγηση δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η παραχώρηση των τυχερών παιγνίων...
Ψηλά ο πήχης για τις αποκρατικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση στο Ελληνικό
​Στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Είναι το πρώτο βήμα για το...
Στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώνονται ακόμη τρεις ιδιωτικοποιήσεις
Η πώληση του 90% του Αστέρα Βουλιαγμένης στο επενδυτικό σχήμα Apollo Investment Holdco, ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου κατόπιν προσφοράς από την κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με...
Ολοκληρώνονται ακόμη τρεις ιδιωτικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2015 για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια της οποίας επενδυτές και κερδοσκόποι είδαν και έζησαν κυριολεκτικά τα πάντα,...
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σιωπή για τις προσφορές
Σχεδόν είκοσι μέρες θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που κατέθεσαν οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Παρά το γεγονός οτι η...
Σιωπή για τις προσφορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας