• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.1°C / 31.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.2°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.7°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  56%

Οι δανειστές έχουν ζητήσει το management να παραχωρηθεί σε ιδιώτη, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένουν να ασκείται από το κράτος

Μερική ιδιωτικοποίηση

 • A-
 • A+

Στη λύση της «μερικής κρατικοποίησης» του ΑΔΜΗΕ, ως μιας μικρογραφίας της σημερινής μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ όπου το 51% ανήκει στο Δημόσιο και το 49% σε ιδιώτες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ανοίγει με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, είναι να αποτιμηθεί η αξία του ΑΔΜΗΕ επί της αξίας της ΔΕΗ, να διασπαστούν οι μετοχές της επιχείρησης στα δύο και το μικρότερο κομμάτι, που θα αντιστοιχεί στον ΑΔΜΗΕ, να εισφερθεί σε νέα εταιρεία.

Σ’ αυτήν την εταιρεία οι μετοχές θα μοιραστούν κατ’ αναλογία της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ, δηλαδή το 51% των μετοχών θα πάρει το Δημόσιο και το 49% οι ιδιώτες.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται και οι δύο κυβερνητικοί στόχοι: αφενός ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται μετοχικά και λειτουργικά από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης, ώστε να είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την ανάμιξη του μεγαλύτερου προμηθευτή, και αφετέρου το Δημόσιο διατηρεί υπό τον άμεσο έλεγχό του, πλέον, τα σημαντικά πάγια που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ, όπως τα δίκτυα μεταφοράς, τους υποσταθμούς, τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης κ.ά.

Υπό συζήτηση παραμένει και η αρχική πρόταση σύμφωνα με την οποία στη νέα εταιρεία το Δημόσιο θα αποκτήσει το 51% αλλά θα μετέχει και η ΔΕΗ με 49% μέσω προνομιούχων μετοχών.

Η παραπάνω πρόταση προβάλλεται ως ακόμη μια εναλλακτική λύση προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να διαχωριστεί από τη ΔΕΗ και να λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα από αυτήν, αλλά να μείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Θεωρείται όμως πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εγκριθεί από το κουαρτέτο, καθώς οι διαδικασίες που απαιτούνται (αποτίμηση, split μετοχών της ΔΕΗ, δημιουργία νέας εταιρείας κ.ά.) είναι χρονοβόρες.

Αδιευκρίνιστο παραμένει και το θέμα που αφορά το ποιος θα ασκεί τη διοίκηση της νέας εταιρείας, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει το management να παραχωρηθεί σε ιδιώτη, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένουν να ασκείται από το κράτος.

Η όλη διαδικασία θεωρείται πάντως αρκετά σύνθετη και σε κάθε περίπτωση απαιτεί υψηλά ποσά αποζημίωσης της ΔΕΗ και των μετόχων της, τα οποία δεν έχουν διασφαλιστεί.

Ο ΑΔΜΗΕ, που σήμερα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ ως 100% θυγατρική της, έχει λογιστική αξία ύψους 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αναζητά όλο αυτό το διάστημα πηγές χρηματοδότησης –περί τα 450-500 εκατ. ευρώ– για να αποζημιώσει τη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη από τις κοινοτικές οδηγίες να απεμπλακεί από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι όλες οι άλλες εναλλακτικές που είχαν αναζητηθεί, όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής άλλων εταιρειών του Δημοσίου ώστε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ, ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.ά., συναντούν ενστάσεις, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προτείνει τη μακροχρόνια αποζημίωση της ΔΕΗ από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ
Κρούοντας χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας ενόψει του προαποφασισμένου σχεδίου συρρίκνωσης των μεριδίων της, όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο, το...
«Πόλεμος» για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο τάσεις στη ΔΕΗ
Μόνος εναντίον όλων είναι ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, εμμένοντας στη δική του ατζέντα για τον τρόπο που η ΔΕΗ θα κληθεί να παραχωρήσει λιγνιτικές μονάδες για να περιορίσει τη μονοπωλιακή θέση της...
Δύο τάσεις στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται τρόποι να μην πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ
Παρότι η πίεση των δανειστών να βγουν στο σφυρί λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ είναι δεδομένη, η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει τους ανήσυχους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας πίσω από το...
Αναζητούνται τρόποι να μην πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια μετάβασης από μικρή ΔΕΗ σε... μισή ΔΕΗ
Παρά τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και απλήρωτων λογαριασμών που ταλανίζουν την επιχείρηση σε μια περίοδο που πρέπει να δρομολογηθούν δαπανηρές επενδύσεις αντικατάστασης μονάδων, αλλά και την πολυεπίπεδη...
Σενάρια μετάβασης από μικρή ΔΕΗ σε... μισή ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρέφουν οι αποκοπές ρεύματος
​Πολιτική κάλυψη στη διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μαζικές αποκοπές ρεύματος προς χιλιάδες καταναλωτές που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους παρέχει πλέον η κυβέρνηση. Το πράσινο φως άναψε χθες κορυφαίος...
Επιστρέφουν οι αποκοπές ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη ΓΕΝΟΠ - κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ
Πεδίο σύγκρουσης μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης έγινε η πιο κρίσιμη γενική συνέλευση των τελευταίων ετών για τη ΔΕΗ, στην οποία επρόκειτο να εγκριθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς) και η έναρξη της...
Μάχη ΓΕΝΟΠ - κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας