Στη λύση της «μερικής κρατικοποίησης» του ΑΔΜΗΕ, ως μιας μικρογραφίας της σημερινής μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ όπου το 51% ανήκει στο Δημόσιο και το 49% σε ιδιώτες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και αναμένεται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ανοίγει με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, είναι να αποτιμηθεί η αξία του ΑΔΜΗΕ επί της αξίας της ΔΕΗ, να διασπαστούν οι μετοχές της επιχείρησης στα δύο και το μικρότερο κομμάτι, που θα αντιστοιχεί στον ΑΔΜΗΕ, να εισφερθεί σε νέα εταιρεία.
Σ’ αυτήν την εταιρεία οι μετοχές θα μοιραστούν κατ’ αναλογία της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ, δηλαδή το 51% των μετοχών θα πάρει το Δημόσιο και το 49% οι ιδιώτες.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται και οι δύο κυβερνητικοί στόχοι: αφενός ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται μετοχικά και λειτουργικά από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης, ώστε να είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία που θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την ανάμιξη του μεγαλύτερου προμηθευτή, και αφετέρου το Δημόσιο διατηρεί υπό τον άμεσο έλεγχό του, πλέον, τα σημαντικά πάγια που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ, όπως τα δίκτυα μεταφοράς, τους υποσταθμούς, τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης κ.ά.
Υπό συζήτηση παραμένει και η αρχική πρόταση σύμφωνα με την οποία στη νέα εταιρεία το Δημόσιο θα αποκτήσει το 51% αλλά θα μετέχει και η ΔΕΗ με 49% μέσω προνομιούχων μετοχών.
Η παραπάνω πρόταση προβάλλεται ως ακόμη μια εναλλακτική λύση προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να διαχωριστεί από τη ΔΕΗ και να λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα από αυτήν, αλλά να μείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Θεωρείται όμως πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εγκριθεί από το κουαρτέτο, καθώς οι διαδικασίες που απαιτούνται (αποτίμηση, split μετοχών της ΔΕΗ, δημιουργία νέας εταιρείας κ.ά.) είναι χρονοβόρες.
Αδιευκρίνιστο παραμένει και το θέμα που αφορά το ποιος θα ασκεί τη διοίκηση της νέας εταιρείας, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει το management να παραχωρηθεί σε ιδιώτη, ενώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένουν να ασκείται από το κράτος.
Η όλη διαδικασία θεωρείται πάντως αρκετά σύνθετη και σε κάθε περίπτωση απαιτεί υψηλά ποσά αποζημίωσης της ΔΕΗ και των μετόχων της, τα οποία δεν έχουν διασφαλιστεί.
Ο ΑΔΜΗΕ, που σήμερα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ ως 100% θυγατρική της, έχει λογιστική αξία ύψους 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αναζητά όλο αυτό το διάστημα πηγές χρηματοδότησης –περί τα 450-500 εκατ. ευρώ– για να αποζημιώσει τη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη από τις κοινοτικές οδηγίες να απεμπλακεί από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεδομένου ότι όλες οι άλλες εναλλακτικές που είχαν αναζητηθεί, όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής άλλων εταιρειών του Δημοσίου ώστε να αποζημιωθεί η ΔΕΗ, ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κ.ά., συναντούν ενστάσεις, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προτείνει τη μακροχρόνια αποζημίωση της ΔΕΗ από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας