• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.5°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%

Οι δανειστές προκρίνουν τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης όχι πάνω από 50% αλλά και μειώσεις από 6% σε όλες τις συντάξεις ή σε ποσοστό έως και 30% για τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Πεδίο σύγκρουσης το ασφαλιστικό

 • A-
 • A+

Πεδίο σύγκρουσης με τους δανειστές θεωρεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό και ετοιμάζεται να προσπαθήσει μέσα στις διαπραγματεύσεις να επιβάλει τη δική της άποψη, ώστε η όποια χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να προκύψει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών) και την ανακατανομή των πόρων του συστήματος και δευτερευόντως από τη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (με ανακαθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης στο 65%).

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές (όπως συνέβη άλλωστε και τον προηγούμενο Ιούνιο) απορρίπτουν αυτές τις προτάσεις και ζητούν εδώ και τώρα χρηματοδότηση του ασφαλιστικού (αναζητούνται 900 εκατ. ευρώ για το 2016) μέσα από μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, προκρίνουν τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης όχι πάνω από 50% (αν και εμφανίζονται έτοιμοι να αποδεχτούν και αναπλήρωση στο 55%) αλλά και μειώσεις στις συντάξεις με συγκεκριμένο νούμερο που ξεκινά από το 6% (για όλες τις συντάξεις) και φτάνει έως και 30% για τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση προσπαθώντας να δρέψει επικοινωνιακούς καρπούς εμφανίζεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητά μείωση των κύριων συντάξεων, αυτό στο οποίο έχει καταλήξει είναι η εφαρμογή του νόμου Κουτρουμάνη-Λοβέρδου (ν.3863 & ν.3865) αλλά με εφαρμογή των δυσμενών συνεπειών άμεσα και όχι κλιμακωτά μέσα σε 30 έτη.

Αυτό σημαίνει μείωση συντάξεων από την εφαρμογή του νόμου, αφού όλοι (συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι) θα διέπονται από κοινούς κανόνες συνταξιοδότησης.

Η ελληνική πρόταση

Πρόκειται για το σχέδιο εθνική σύνταξη-ανταποδοτική σύνταξη που θα «πασπαλιστεί» με τις ρήτρες ανάπτυξης και απασχόλησης μέσω των οποίων θα μειώνονται ή θα αυξάνονται οι συντάξεις ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα βέβαια θα μειωθούν οι μισθοί διά της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών αλλά και του τριπλασιασμού των εισφορών που καταβάλλουν οι αγρότες.

Η κυβέρνηση προσδοκά από αυτή την κίνηση έσοδα 700-800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που θα αυξάνονται όταν αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει βέβαια και από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων (σύμφωνα με τις πληροφορίες, κλιμακωτές μειώσεις για όσους λαμβάνουν πάνω από 165 ευρώ επικουρική σύνταξη) αλλά και την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες λόγω της συγχώνευσης των Ταμείων σε ένα.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η άντληση πόρων από τους κοινωνικούς πόρους (που έτσι και αλλιώς εισπράττονται από το σύστημα αλλά κατευθύνονται σε συγκεκριμένα Ταμεία και όχι στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος).

Από την άλλη, ελπίδες διατηρεί η κυβέρνηση ότι θα αντλήσει πόρους από την ανασφάλιστη εργασία (την οποία προσδοκά να περιορίσει) αλλά και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ασφαλιστικού συστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μνημονιακή δέσμευση για το 2016 αναφέρεται σε περικοπή ποσού ύψους 2,2 δισ. ευρώ από τα κονδύλια που κατευθύνονται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτά τα χρήματα όμως θα λείψουν από την αγορά, που σημαίνει νέο κλείσιμο επιχειρήσεων λόγω έλλειψης τζίρου. Από τα 2,2 δισ. ευρώ η κυβέρνηση έχει εγγράψει ήδη τα εξής ποσά:

■ 850 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας

■ 700 εκατ. ευρώ από την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και αγροτών

■ 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων

■ 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση τω συντάξεων μέσω του ανακαθορισμού του ποσοστού αναπλήρωσης

■ 223 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο 2016.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση επιδιώκει το νέο σύστημα καταβολής σύνταξης να διοικείται από ένα Ταμείο ασφάλισης (εντός αυτού θα «κουμπώσουν» διαφορετικές διευθύνσεις για αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς, αγρότες, επιστήμονες αλλά και επικουρικής ασφάλισης) το οποίο θα καταβάλλει τη σύνταξη ως άθροισμα:

■ Της εθνικής σύνταξης, ύψους 384 ευρώ, που θα λαμβάνουν όλοι οι άνω των 67 ετών (ή όσοι στα 62 συμπλήρωσαν 40 έτη ασφάλισης).

■ Της ανταποδοτικής σύνταξης, που θα προκύπτει από το τι έδωσε στο σύστημα ο εργαζόμενος στη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι η ανταπόδοση θα δίδει στις κατώτερες συντάξεις (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης και έξοδο στα 67 με ένα μέσο μισθό 1.000 ευρώ μηνιαίως) το ποσό των 150 ευρώ.

Αντίστοιχα αν κάποιος κλείσει 40 έτη εργασίας και έχει επίσης μισθό 1.000 ευρώ μηνιαίως υπολογίζεται να λάβει το ποσό των 400 ευρώ, που σημαίνει ότι το άθροισμα της σύνταξής του θα ανέρχεται σε 784 ευρώ.

Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές θεωρούν ότι το σύστημα αυτό (δεδομένης της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της απομείωσης της απασχόλησης, είτε λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας είτε λόγω -κυρίως- της υποαμειβόμενης μισθωτής εργασίας εξαιτίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως η μερική) δεν βγαίνει.

Μάλιστα πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό σύστημα που θα «τρέξει» μέχρι το 2018, όταν και θα απαιτηθούν νέες δυσμενείς αλλαγές ώστε πάλι να… επιβιώσει το σύστημα.

Δεδομένης δε της απλούστευσης των συνταξιοδοτικών παροχών που επιχειρείται, το μόνο που θα μπορεί να γίνει ως παρέμβαση είναι η μείωση του αθροίσματος της σύνταξης μέσω της μείωσης της εθνικής σύνταξης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
Τη σύνταξη του βουλευτή ο κ. Κατρούγκαλος φρόντισε να μην την ακουμπήσει. Με το πρόσχημα ότι είναι συντάξεις κατ’ απονομή και συνεπώς δεν καταβάλλονται εισφορές και άρα δεν είναι ανταποδοτικές ο υπουργός...
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτος δρόμος για το ασφαλιστικό
Μπορεί το συντριπτικό νούμερο των 13,5 δισ. ευρώ, που έχει χάσει το ΙΚΑ κατά την περίοδο της κρίσης 2009-2014 από τις εισφορές των εργαζομένων, να προκαλεί εντυπωσιασμό και συνάμα οργή για τη δράση των...
Τρίτος δρόμος για το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενοποιούνται τα όρια ηλικίας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Αποχαιρετούν τη συνταξιοδότηση στα 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αφού με τον νέο νόμο, όπως διευκρινίζει η σχετική εγκύκλιος, καθιερώνονται ελάχιστα όρια ηλικίας για όσες περιπτώσεις...
Ενοποιούνται τα όρια ηλικίας στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μποναμάς» για τα Ειδικά Ταμεία
Ισχύουν και για τους ασφαλισμένους των Ειδικών Ταμείων που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά & για όσους εντάσσονται στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης,...
«Μποναμάς» για τα Ειδικά Ταμεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την...
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται ασφαλιστικά ισοδύναμα
Μόνη επιλογή φαίνεται ότι έμεινε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε από το πρόγραμμά του την υπόσχεση της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Στο προσχέδιο...
Αναζητούνται ασφαλιστικά ισοδύναμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας