• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.3°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  81%

Ετοιμο είναι το νομικό πλαίσιο για σταδιακό συμψηφισμό μέρους των επιδοτήσεων όμως δεν θα θιγούν ενισχύσεις της φετινής και της επόμενης χρονιάς

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»

 • A-
 • A+

Αλλαγή στον τρόπο ανάκτησης των ποσών που καταβλήθηκαν στους αγρότες με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» τα έτη 2008 και 2009 προβλέπει τροπολογία που πρόσθεσαν στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Πρόκειται για ανακτήσεις για τις οποίες εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί πιέσεις προς τη χώρα και, όπως προδίδει η τροπολογία, φαίνεται να οξύνονται.

Η ελληνική πλευρά προβαίνει σε προπαρασκευαστικές κινήσεις, πριν τελεσιδικήσει οποιαδήποτε απόφαση από τα ευρωπαϊκά όργανα, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι δεν αγνοεί το θέμα.

Με την τροπολογία, ουσιαστικά, διαμορφώνεται το νομικό καθεστώς ενόψει του ενδεχομένου να απαιτηθούν αμετάκλητα οι ανακτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση εμφανίζεται να κινητοποιείται για να αποφευχθούν πολλαπλάσια πρόστιμα.

Παρέχεται, βάσει της τροπολογίας, εξουσιοδότηση στους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) να καθορίσουν με μελλοντική απόφασή τους κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας ανάκτησης, του προσδιορισμού των υπόχρεων, του ύψους των προς επιστροφή ποσών, αλλά και λεπτομέρειες για την ανάκτηση ποσών μέσω συμψηφισμού τους με απαιτήσεις των υπόχρεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στον ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόθεση είναι η όποια ανάκτηση να γίνει με ήπιο τρόπο, να πάει δηλαδή έως και σε βάθος 10ετίας, με παρακράτηση μέρους των επιδοτήσεων. Για παράδειγμα, η ανάκτηση ενός ποσού 1.000 ευρώ να εξυπηρετείται με την ανάκτηση 100 ευρώ ετησίως, σε βάθος 10ετίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα θιγούν ενισχύσεις της φετινής και της επόμενης χρονιάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ξεκαθάρισε: «Οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν να γίνονται αυτές τις μέρες θα γίνουν στο ακέραιο».

Ακόμη, στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται η απομείωση των προς ανάκτηση ποσών, μέσω τμήματος των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Με τον προηγούμενο νόμο, προβλεπόταν μια ανάλγητη διαδικασία ανάκτησης που σήμαινε την άμεση καταβολή των ποσών ή κατασχέσεις γης ή παρακρατήσεις εις χείρας τρίτων.

Αφορά 700.000 αγρότες

Για την ανάκτηση των ποσών του «πακέτου Χατζηγάκη» δεν υπάρχει σήμερα τελική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 500 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί, μέσω ΕΛΓΑ, από τον πρώην υπουργό της Ν.Δ., με στόχο να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις της τότε κυβέρνησης Καραμανλή με τον πληθυσμό της υπαίθρου, σε μια περίοδο που οι αγρότες είχαν βγει στα μπλόκα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από προκαταρκτική έρευνα, έκρινε ότι αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά.

Η ανάκτηση των ποσών φέρεται να αφορά περίπου 700.000 δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι σήμερα η Ευρώπη πιέζει για την ανάκτηση περίπου 430 εκατ. ευρώ.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την τροπολογία, υπολογίζονται τα ποσά σε 320 εκατ. ευρώ.

Η αδράνεια των ελληνικών αρχών στο θέμα της ανάκτησης εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα πολλαπλάσιων ποσών.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα και όποτε προκύψει, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή», έχοντας νωρίτερα επισημάνει ότι «δεν είναι δικό μας το "πακέτο Χατζηγάκη", άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
«Μάχη» για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων σε βάρος των αγροτών της χώρας στο πλαίσιο της μετά το 2020 Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης. Παρότι όλα είναι ανοιχτά προς το παρόν,...
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινοτική χρηματοδότηση 4,7 δισ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Στην τελική του μορφή υποβλήθηκε στην Ε.E. το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», το οποίο προβλέπει 4,7 δισ. κοινοτικής χρηματοδότησης, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα...
Κοινοτική χρηματοδότηση 4,7 δισ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ....
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη θητεία της περιέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με τον υπουργό Στ....
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
Στην κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων για τη «δραματική μείωση των τιμών παραγωγού» το υπουργείο απαντά ότι είμαστε... ελεύθερη οικονομία και το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Υπόσχεται, πάντως, εντατικοποίηση...
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας