• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 2.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 0.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 4.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 2.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 0.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  64%

Οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις που αναμένεται να καταβάλει τον Δεκέμβριο το Δημόσιο φτάνουν το 1,577 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1,580 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιευτεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφάλιση, περίθαλψη, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.

Ενας Δεκέμβριος φορτωμένος με μέτρα και υποχρεώσεις

 • A-
 • A+

Μήνας μεγάλων αποφάσεων για την κυβέρνηση και σημαντικών εξόδων για το κράτος είναι ο Δεκέμβριος, ο οποίος κάνει… ποδαρικό στα ταμεία με υποχρεώσεις ύψους 7,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό τον «λογαριασμό» δεν εντάσσονται οι οφειλές των 5,9 δισ. ευρώ που χρωστά το Δημόσιο στους ιδιώτες -μέρος των οποίων θα εξοφληθεί με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ- παρά μόνο οι ανελαστικές δαπάνες που έχει τον επόμενο μήνα ο προϋπολογισμός, στην ατζέντα του οποίου περιλαμβάνονται: από το 1,2 δισ. ευρώ των τριών εκκρεμών δόσεων που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ και τους τόκους των 200 εκατ. ευρώ που αναλογούν στα δάνεια που μας χορήγησαν οι δανειστές, μέχρι και το «ακούρευτο» ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ που έχει στο «χαρτοφυλάκιό» της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και δυστυχώς για τη χώρα μας «ωριμάζει» τις επόμενες μέρες.

Μόνο οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις φτάνουν το 1,577 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα περίπου, ήτοι 1,580 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εκταμιευθούν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία (επιδόματα ανεργίας, σε πολύτεκνους κ.ά.).

Αλλες δαπάνες, που μπορεί να μην ασκούν τρομακτική πίεση στον προϋπολογισμό από τη στιγμή που δεν είναι τόσο υψηλές αλλά αν «μαζευτούν» δυναμώνουν τον πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, είναι οι πληρωμές οι οποίες αφορούν: την κάλυψη των εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης που κατέπεσαν τα δάνειά τους, εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διάφορες καταναλωτικές δαπάνες και εισφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρώτος στη λίστα με τις πληρωμές του κράτους είναι ο δεύτερος με βάση τα προηγούμενα Μνημόνια χρηματοδότης της Ελλάδας, το ΔΝΤ, που για την ώρα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, μέχρις ότου αποκρυσταλλωθούν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ανήμερα της άφιξης της Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπροσώπου του ΔΝΤ στη χώρα μας, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να πληρώσει στον Διεθνή Οργανισμό το ποσό των 298,6 εκατ. ευρώ.

Εννέα μέρες αργότερα, στις 16 του μήνα, εκπνέει άλλη μία δόση προς το Ταμείο η οποία ανέρχεται στα 560 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και τρίτη οφειλή, λιγότερο φαρμακερή σε σχέση με τη δεύτερη προς την… Κριστίν Λαγκάρντ, που θα πρέπει να πληρωθείς στις 21 Δεκεμβρίου, με το ποσό αυτής να φτάνει τα 336 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές αποφάσεις

Για την κυβέρνηση δεν… τρέχουν μόνο τα έξοδα. Εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις απέναντι σε κορυφαία ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Πρόκειται για την πιο «καυτή» ατζέντα με τις αλλαγές που προβλέπεται να οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, φορολογουμένους και εργαζομένους στο Δημόσιο.

Μόνο η αύξηση της φορολογίας των αγροτών ή η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών ή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που πρέπει να εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αποτελούν δύσκολες και κομβικές για την κυβέρνηση αποφάσεις.

Αν μη τι άλλο θα δοκιμάσουν τη συνοχή της μπροστά στις νέες γενικευμένες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν ο νέος ΕΝΦΙΑ, η αναθεωρημένη φορολογική κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης -την οποία προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι θα καταργήσει- αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.

Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για ένα «βουνό» επώδυνων μέτρων και παρεμβάσεων εντός του οποίου περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του νέου πλαισίου που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια και η λήψη των τελικών αποφάσεων για το ποια δάνεια θα μπορούν να πωληθούν σε funds «γύπες».

Το οικονομικό επιτελείο έχει δύο εβδομάδες περιθώριο για να εφαρμόσει τα 13 νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ και στην έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.

Το δεύτερο αυτό πακέτο προαπαιτούμενων είναι μεν «ελαφρύτερο» από το προηγούμενο, αλλά ο συντελεστής δυσκολίας του κάθε άλλο παρά χαμηλός είναι, δεδομένου ότι περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις, όπως ο σχεδιασμός του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και άλλα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για τον μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η…...
Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
Μέτρα αξίας 8,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να...
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταιγίδα πληρωμών τον Ιούνιο
Από τον προϋπολογισμό Ιουνίου πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις που φτάνουν συνολικά τα 6,2 δισ. ευρώ ενώ δεν περιλαμβάνονται τα έντοκα, τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας που θα δημοπρατήσει την ερχόμενη Παρασκευή...
Καταιγίδα πληρωμών τον Ιούνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά
Με έσοδα 1 δισ. ευρώ από τα αποδυτήρια… ξεκινούν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού για το 2015. Για τα έσοδα από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ο λόγος, που θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2016 ενώ...
Οι 11 αλλαγές που φέρνει η φετινή χρονιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους
Νέο μήνυμα αισιοδοξίας σε 700.000 συνταξιούχους έστειλαν χθες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να επανεξετάσουν το θέμα των προ-νομοθετημένων μειώσεων, σε ποσοστό έως 18% επί της...
Παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς
«Παράθυρο» να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ -περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο- ανοίγει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο από τους απλήρωτους φόρους των πολιτών, καθώς το...
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας