• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.3°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  4 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  7 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.4°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  56%
Χωρίς «αγκάθια» τα νέα προαπαιτούμενα

Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση 1 δισ. που εκκρεμεί από την πρώτη δόση του προγράμματος και θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση αναφέρει η Μ. Αντρέεβα

Χωρίς «αγκάθια» τα νέα προαπαιτούμενα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεκαπέντε παρεμβάσεις μαζί με τις δύο μεγάλες αλλαγές που «ψήνονται» σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό -και με τις οποίες θα... υποδεχτεί η κυβέρνηση το κουαρτέτο των θεσμών που 7 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα- περιλαμβάνει η νέα «λίστα» με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Οι πρώτες δεκατρείς θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ώς τις 15 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία με τους δανειστές για τις νέες μνημονιακές υποχρεώσεις της Αθήνας επήλθε σε δεύτερο χρόνο μετά τη διαφορετική προσέγγιση που είχαν οι δύο πλευρές ως προς τη δομή και τη λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Το «αγκάθι» αυτό ξεπεράστηκε στον… επαναληπτικό γύρο συνεδρίασης των 19 εκπροσώπων της ευρωζώνης Euro Working Group (EWG) που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες όπου την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Από τη συμφωνία, σκοπίμως έμειναν απ’ έξω οι κοστοβόρες αποφάσεις που άπτονται του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των «κόκκινων» δανείων και του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (2016- 2019).

Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση «απαγκιστρώθηκε» από αυτές τις δεσμεύσεις. Το αντίθετο μάλιστα.

Παραμένουν ως προαπαιτούμενα αλλά όχι μέσα σε αυτά που θα περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η δήλωση στελέχους της Ε.Ε. ότι οι εταίροι «δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, γι΄ αυτό και προχωράμε με προσεκτικά βήματα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία και ένα πρώτο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο κουαρτέτο των θεσμών το οποίο το άλλο Σαββατοκύριακο καταφθάνει στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν το ισοδύναμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η βελόνα του οποίου δείχνει ήδη τα 316,5 δισ. ευρώ μαζί με την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου, θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση 1 δισ. που εκκρεμεί από την πρώτη δόση του προγράμματος και θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση, προσέθεσε η Μ. Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η ίδια ανέφερε πως αποτελεί βασικό στοιχείο του Μνημονίου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων.

Οι συζητήσεις πάντως με τους εταίρους συνεχίζονται προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες των δράσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο «πακέτο».

Στο νέο κατάλογο προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται:

■ Διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

■ Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης: του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.

■ Εκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback (ή αλλιώς «μηχανισμός αυτόματων επιστροφών») στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

■ Λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

■ Εκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

■ Ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η ψήφιση του πλαισίου για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

■ Υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

■ Εκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

■ Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.

■ Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.

■ Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων.

■ Ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

■ Υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

«Βουτιά» 1,1% στο ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

Μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο φετινό τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η «βουτιά» στο ΑΕΠ έφτασε το 1,1% σε ετήσια βάση, αντί κάμψης 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η αναθεώρηση αυτή, από την οποία πλέον προκύπτει ύφεση 0,7% σε μέσα επίπεδα στο 9μηνο, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Σεπτεμβρίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι η αναθεώρηση αυτή συνάδει με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη στο σύνολο του 2015.

Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο φέτος κατά 1,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2014, έναντι της αρχικής εκτίμησης (στις 13 Νοεμβρίου) για πτώση 0,4%.

Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο φέτος, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9%, από πτώση 0,5% στην πρώτη εκτίμηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για το νέο πακέτο προαπαιτουμένων
Πίστωση χρόνου μόνο για τις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία και όχι για το δεύτερο «σετ» προαπαιτουμένων, που πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς τις 15 Δεκεμβρίου, έλαβε και επίσημα χθες η...
Παζάρι για το νέο πακέτο προαπαιτουμένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο...
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύς κι ασήκωτος ο λογαριασμός
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Ασφαλιστικό, την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2016, το νέο Μεσοπρόθεσμο (2016 - 2019) και την ανεξαρτησία...
Βαρύς κι ασήκωτος ο λογαριασμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δύσπνοια» λόγω χρέους
Σε κινούμενη άμμο βαδίζει ο φετινός προϋπολογισμός αφού, όπως διαμηνύουν οι δανειστές, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία θα εκτιναχτεί πάνω από τα 3,8 δισ. ευρώ ενώ η ελληνική οικονομία...
«Δύσπνοια» λόγω χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα ετήσιο ΑΕΠ τα δανεικά των μνημονίων
Στα 182 δισ. ευρώ, όσο περίπου είναι το ΑΕΠ της χώρας, ανέρχεται το συνολικό ύψος των δανείων της τελευταίας οκταετίας (2011- 2018) που έχει εκταμιεύσει η ευρωζώνη, τα κράτη-μέλη δηλαδή, για τη διάσωση της...
Ενα ετήσιο ΑΕΠ τα δανεικά των μνημονίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας