• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.7°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.0°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 4.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 7.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 7.2°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.5°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 8.4°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.6°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.1°C
  0 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  77%

Ο ΟΑΕΕ αναμένει γιγαντιαίο έλλειμμα της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 ενώ η διοίκηση του Ταμείου ζητά να χρηματοδοτηθεί από το τέλος επιτηδεύματος

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΟΑΕΕ

 • A-
 • A+

Τη μόνη σταθερή συνιστώσα αυτή τη στιγμή για τον ΟΑΕΕ αποτελεί το γιγαντιαίο έλλειμμα της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016, με τα υπόλοιπα θέματα να είναι ανοιχτά.

Αλλωστε το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι το έλλειμμα του τρέχοντος έτους μόλις και ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο ΟΑΕΕ κλυδωνίζεται από τα προβλήματα που του κληροδότησαν τα μνημόνια και οι ατυχείς συγχωνεύσεις του παρελθόντος.

Εκεί στον κυκεώνα των ευθυνών που ουδείς διανοείται να αναλάβει περιέχεται και η πρόθεση περικοπής ποσού 220 ευρώ από 180.000 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, ώστε να σωθεί το ασφαλιστικό.

Είναι τέτοια η αποδόμηση του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα των μνημονίων που πέρα από τις επιχειρήσεις που κλείνουν σωρηδόν (και πώς μπορούν να κρατηθούν ανοιχτές όταν οι μισθωτοί αυτής της χώρας στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε υποαμείβονται είτε είναι άνεργοι είτε τους χρωστούν μισθούς πολλών μηνών), οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους (περίπου το 60% εμφανίζει οφειλές πολλών μηνών).

Με λογιστικές αλχημείες λοιπόν και μεταθέτοντας τα δικά του προβλήματα στην πλάτη άλλων οργανισμών που με τη σειρά τους τα μετακυλίουν σε άλλους επιβιώνει ο ασφαλιστικός φορέας των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των αυτοκινητιστών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ οι εισπράξεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2015 έφτασαν το ποσό των 880 εκατ. ευρώ, απέδωσε μόλις 334 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρωστούμενα προς τον πάροχο υγείας ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα το έλλειμμα του 2016 χαρακτηρίστηκε από το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ μη διαχειρίσιμο και πλέον η πολιτεία καλείται να εξεύρει λύση θεσμοθετώντας μέτρα για την επιβίωσή του.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λοιπόν έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση και όλα τα ενδεχόμενα πέφτουν στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς προς το παρόν να απορρίπτεται τίποτε, αλλά ούτε και να προκρίνεται κάποια λύση.

«Ο,τι και να γράψεις σε επίπεδο σκέψεων και προτάσεων θα πέσεις μέσα, αφού δεν έχουμε κατασταλάξει σε λύση», μας ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Εργασίας που ασχολείται επισταμένως με το θέμα.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ ζητά να χρηματοδοτηθεί από το τέλος επιτηδεύματος (είναι ένας έκτακτος φόρος ο οποίος θεσπίστηκε ως ένας κατώτατος φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μικρά ποσά στη δήλωσή τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων).

Πάντως το όποιο πρόβλημα ρευστότητας του ΟΑΕΕ για την καταβολή των συντάξεων στους περίπου 350.000 συνταξιούχους του έχει ληφθεί απόφαση και μέχρι να εξευρεθεί λύση θα καλύπτεται με δανεισμό από το ΙΚΑ (το οποίο επίσης με δανεισμό, έστω και ολίγων ημερών, καταβάλλει τις συντάξεις).

Επίσης δεν αποκλείεται να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης ή με το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων ή ακόμη και να υπάρχει ένα μεικτό σύστημα όπου τα έξτρα -μεταξύ του τζίρου και των τελικών αποδοχών- ποσά θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και θα μπαίνουν στον κουμπαρά των ασφαλισμένων.

Το μόνο βέβαια λοιπόν είναι (αν δεν αλλάξει αυτό κατά τη διαπραγμάτευση) η μνημονιακή υποχρέωση για σύνδεση των εισφορών στον ΟΑΕΕ με το πραγματικό εισόδημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρηματοδότηση συντάξεων από την πάταξη της φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας συζητά με τον ομόλογό του υπουργό Οικονομικών να προτείνουν ένα ποσοστό (αδιευκρίνιστο προς το παρόν) από τα έσοδα που θεωρούν ότι θα προέλθουν μέσα στο 2016 από τις...
Χρηματοδότηση συντάξεων από την πάταξη της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την...
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία με αποδείξεις ή «τίτλους κτήσης»
Οι παλιές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, που από το 2014 έχουν μετονομαστεί σε τίτλους κτήσης, ήταν ένα παράθυρο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές και οι συνταξιούχοι να μη...
Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία με αποδείξεις ή «τίτλους κτήσης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
Φρένο στη φημολογία που θέλει να μην έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και...
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας