• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.6°C / 1.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 7.9°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 12.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  5 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.4°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  79%

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις πρωτοστατούν στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις περικοπές μισθών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μερικής απασχόλησης το ελληνικό εμπόριο

 • A-
 • A+

Αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2009 οι θέσεις απασχόλησης στο εμπόριο, όμως οι εργασιακές σχέσεις και οι μισθοί στην αγορά έχουν διαμορφώσει τόσο επαχθείς όρους για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους εργοδότες, που οι μισοί θέλουν να αλλάξουν δουλειά και είτε να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή να προσληφθούν σε άλλες θέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η φετινή ετήσια έκθεση της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο αποπνέει μια μικρή δόση αισιοδοξίας μόνο υπό την έννοια ότι το 2015 είναι η πρώτη χρονιά της κρίσης που καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων κατά 32.284 άτομα ή σε ποσοστό 5,3%.

Οι απασχολούμενοι έφτασαν τα 657.319 άτομα, με το 85% των νέων θέσεων να αφορούν προσλήψεις πωλητών, κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, το 20,9% αύξηση του αριθμού των εργοδοτών και το 4,3% νέο βοηθητικό προσωπικό.

Στον αντίποδα, περαιτέρω μείωση παρουσίασε ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων.

Στην πραγματικότητα, όμως, η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει μόνο τη μια πλευρά του φεγγαριού. Η άλλη, που αφορά τις συνθήκες εργασίας, γίνεται χρόνο με τον χρόνο πιο σκοτεινή.

Ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της οικονομίας, το εμπόριο έχει γίνει το πειραματικό εργαστήριο για την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, καθώς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις πρωτοστατούν στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις περικοπές μισθών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Κύριο χαρακτηριστικό των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο του εμπορίου είναι τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά μερικής απασχόλησης και ο περιορισμένος αριθμός μισθωτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οπως προκύπτει από την έκθεση της ΕΣΕΕ, μόλις το 5,6% των ανδρών και το 3% των γυναικών εργάζονται στο εμπόριο με σύμβαση αορίστου χρόνου άνω των 3 ετών.

Από την άλλη, 7 στους 10 εργαζόμενους καλύπτονται από συμβάσεις διάρκειας από 1 μήνα μέχρι 1 χρόνο.

Σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζονται σήμερα πάνω από 60.000 μισθωτοί στο εμπόριο, όταν στις αρχές της κρίσης (2008) ο αριθμός τους ήταν μικρότερος από 40.000.

Μισθολογικά αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των μισθωτών στο εμπόριο αμείβεται ελάχιστα.

Ο μέσος όρος των μέσων μηνιαίων αποδοχών για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ διαμορφώνεται σε 412,62 ευρώ, με τις αποδοχές να έχουν μειωθεί κατά 30% από το 2011 (585 ευρώ) και κατά 16,6% από το 2008.

Ως εκ τούτου, η μερική απασχόληση δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, επτά στους δέκα εργαζόμενους προτιμούν εργασία πλήρους ωραρίου, αλλά δεν μπορούν να βρουν.

Αντίστοιχα, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο εμπόριο διαμορφώνονται φέτος σε 1.227,34 ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 14,7% από το 2011 και κατά 1,8% από το 2008.

Αύξηση γνωρίζει πλέον και η προσωρινή εργασία στο εμπόριο. Αν και ως ποσοστό είναι ακόμη πολύ χαμηλή (7,4%), εντούτοις το μερίδιό της αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Ερευνα που διενήργησε η ΕΣΕΕ μεταξύ των εργοδοτών και απασχολουμένων στο εμπόριο δείχνει ότι στις Α.Ε. και τις ΕΠΕ το 66,9% προτιμά να κατευθυνθεί προς άλλο ελεύθερο επάγγελμα, το 15,6% προς μια θέση μισθωτού του Δημοσίου και το 14,1% προς μια θέση μισθωτού του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα στις μικρότερες εταιρείες (Ο.Ε.-Ε.Ε.) το 29% θα ήθελε να κάνει άλλο ελεύθερο επάγγελμα, το 26,3% να εργαστεί στο Δημόσιο και το 24,2% στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κούρεμα» για όλα τα χρέη
Ολα τα είδη οφειλών προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θα μπορούν τελικά να «κουρεύονται» για τις επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στον...
«Κούρεμα» για όλα τα χρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο ταχύτητες στο Δημόσιο για τις επικουρικές
​Σε κενό νόμου και κυβερνητικής παλινωδίας βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι αναφορικά με την έκδοση των επικουρικών συντάξεών τους την ίδια ώρα που στο Δημόσιο επικρατούν τουλάχιστον δύο ταχύτητες...
Δύο ταχύτητες στο Δημόσιο για τις επικουρικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές προτίθενται να καταθέσουν οι εκπρόσωποι...
Προσφυγή στο ΣτΕ για τις Κυριακές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
Μέχρι και 32 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά. Την επίσημη πρώτη της «μισής» απελευθέρωσης στην κυριακάτικη λειτουργία των...
«Μισή» απελευθέρωση των Κυριακών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποτέ την Κυριακή...
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στοιχίζονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικό το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και φωτογραφίζουν συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων που πιέζουν να...
Ποτέ την Κυριακή...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας