• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.9°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Ο Γ. Κατρούγκαλος δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου χωρίς την κατευναστική παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

PHASMA/ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό

 • A-
 • A+

Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης, που σήμερα θα πρέπει να αφήσει τις γενικολογίες και να παρουσιάσει στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος με τους δανειστές συγκεκριμένα στοιχεία για την κατεύθυνση των αλλαγών που θα επιφέρουν μειώσεις στις συντάξεις, ενοποίηση Ταμείων, περικοπές παροχών και βέβαια αύξηση εισφορών.

Οι όποιες αλλαγές δεν είναι ακόμη και σήμερα αποκρυσταλλωμένες καθότι η αναδιάταξη του ασφαλιστικού συστήματος έχει γίνει μπαλάκι του τένις μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργείου Εργασίας, όπου από τη μία προβάλλεται η επιχειρηματολογία του πολιτικού κόστους και από την άλλη το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση (μονόδρομος) από τη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό (νοητή κεφαλαιοποίηση με ατομικές μερίδες) που βέβαια οδηγεί σε δραστικές περικοπές όχι μόνο τους συντάξιμους μισθούς των μελλοντικών συνταξιούχων αλλά και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σε ρόλο ελεγκτή η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς αναβάλλεται, αφού ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει τους μετέχοντες στα όργανα του κόμματος χωρίς την κατευναστική για τον ίδιο παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση και δεδομένου ότι το μπρα ντε φερ μεταξύ Κατρούγκαλου και μεγάρου Μαξίμου δεν έχει δείξει τον τελικό νικητή, πηγές του υπουργείου Εργασίας επέμεναν ότι δεν θα εισέλθει η διαπραγμάτευση σε λεπτομέρειες αλλά θα λάβει χώρα μία παρουσίαση των κεντρικών αξόνων της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό καθότι το ίδιο συνέβη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Ακριβώς δε επειδή ο προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, καθίσταται προφανές ότι το δημοσιονομικό κόστος που οφείλουμε βάσει του Μνημονίου 3 να συμπεριλάβουμε στο 2016 (από τα συνολικά 1,8 δισ. που πρέπει να περικοπούν από το ασφαλιστικό σύστημα απομένουν μέτρα 700-900 εκατ. ευρώ) θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου και των δανειστών.

Αύξηση εισφορών

Οπως προκύπτει πάντως ως πιθανότερη εκδοχή δεδομένης της δύναμης Μαξίμου το ασφαλιστικό θα σπάσει στα δύο ώστε να αμβλυνθεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, σήμερα θα συζητηθεί με τους δανειστές όχι τόσο το κομμάτι των μειώσεων στις συντάξεις (ύψος, τρόπος επαναϋπολογισμού κ.λπ.) αλλά αυτό της αύξησης των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, το καυτό θέμα της κατάργησης των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων), όπως και της αύξησης των εισφορών στον ΟΓΑ.

Αναλυτικότερα και κάτω από αυτά τα δεδομένα τα θέματα προς συζήτηση μπορεί να συνοψιστούν στα εξής:

■ κατάργηση των επικουρικών ή περαιτέρω μείωση τους (τουλάχιστον 6% μεσοσταθμικά αν προκριθεί τα σενάριο της διατήρησης εν ζωή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης).

■ αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών,

■ συγχώνευση όλων τα Ταμείων (κύριων, επικουρικών, πρόνοιας) στο ΙΚΑ

■ αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ ώστε να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ (δηλαδή αύξηση περίπου 13% σε σχέση με σήμερα).

Η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης

Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα.

Επειδή ωστόσο οι αλλαγές στην πρώτη φάση είναι ανελαστικές, εκείνο που στοχεύει η κυβέρνηση είναι οι πλέον επώδυνες αλλαγές να έρθουν παράλληλα με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ετσι φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα η τρομακτικά επώδυνη για την κυβέρνηση σύνδεση εισφορών - παροχών στην κύρια ασφάλιση (αφού θα κατακρημνίσει έως και 40% τις καταβαλλόμενες συντάξεις), όπως και το ποσοστό αναπλήρωσης που θα επιβληθεί σε καταβαλλόμενες και μελλοντικές συντάξεις.

Επίσης στη δεύτερη αυτή φάση θα επιχειρηθεί να ενταχθεί και το «σπάσιμο» της σύνταξης σε εθνική και αναλογική που επίσης θα φέρει μειώσεις σε ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις, αλλά και η ένταξη ρητρών (απασχόλησης, ανάπτυξης, ηλικίας) που ουσιαστικά είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στην κύρια ασφάλιση αλλά «βαπτισμένη» με άλλους όρους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
Τη σύνταξη του βουλευτή ο κ. Κατρούγκαλος φρόντισε να μην την ακουμπήσει. Με το πρόσχημα ότι είναι συντάξεις κατ’ απονομή και συνεπώς δεν καταβάλλονται εισφορές και άρα δεν είναι ανταποδοτικές ο υπουργός...
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση
Την αποτυχία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου προέβλεψε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος ο οποίος εκτίμησε ότι η οικονομία σήμερα δεν αντέχει να...
Συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγική εικόνα στον υπολογισμό συντάξεων
Με προβολή του 2045 -όταν προβλέπεται η πλήρης ωρίμανση των υφιστάμενων νόμων για το ασφαλιστικό- στο τώρα και με πρόσθεση των -τουλάχιστον κατά τη νομοθεσία- πρόσκαιρων μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις, η...
Μαγική εικόνα στον υπολογισμό συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού
Αν και το ραντεβού του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χθες στις Βρυξέλλες έγινε σε καλό κλίμα, στη συνάντηση με...
Τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση στο ασφαλιστικό
Η ανάγκη να μην κατηγορηθεί για προσχηματικό διάλογο, αλλά και η χαλάρωση που έδωσαν οι δανειστές θέτοντας εκτός την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τη 2η δόση προαπαιτούμενων, δίνουν ανάσα στην κυβέρνηση… Το...
Μικρή παράταση στο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινη» γραμμή η... αύξηση εισφορών
Με αγνώστους «Χ» το αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο ή σε μία δόση και ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει τόσο για τους νυν όσο και για τους επόμενους συνταξιούχους,...
«Κόκκινη» γραμμή η... αύξηση εισφορών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας