• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.6°C / 16.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 15.4°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 9.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.4°C / 19.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 9.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 16.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 15.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.7°C / 16.1°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  51%

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ανησυχούν αλλά ποντάρουν σε συμφωνία οι τραπεζίτες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η νευρικότητα και το αίσθημα αβεβαιότητας είναι διάχυτο στην παγκόσμια οικονομία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και το άνοιγμα των αγορών σήμερα πρώτη ημέρα της εβδομάδας θα δείξει αν μπαίνουμε σε νέα φάση εσωστρέφειας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους για το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, ωστόσο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ποντάρουν στην επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών τα επόμενα εικοσιτετράωρα και για τον λόγο αυτό κρατούν ανοιχτά τα βιβλία προσφορών (book building) σε θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι επενδυτές.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προχωρούν βάσει σχεδιασμού και εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει ζητήσει τα νέα κεφάλαια να μπουν στις τράπεζες μέχρι την 11η Δεκεμβρίου.

Το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα θα γίνει της Eurobank και της Εθνικής αύριο.

Επιδίωξη της Πειραιώς είναι η άντληση 1,34 δισ. ευρώ από τους ιδιώτες και το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοιχτό μέχρι και την Τρίτη.

Κεφαλαιακές ανάγκες

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 4,933 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,213 δισ. υπό το βασικό σενάριο του stress test.

Μετά την αναγνώριση από τον SSM, συνολικής ελάφρυνσης 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας, οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου μειώνονται σε 1,340 δισ. ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου προς κάλυψη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (75% που θα καλυφθεί με έκδοση CoCos), ανέρχεται σε 2,040 δισ. ευρώ.

Από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Πειραιώς Μ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων ήταν η μόνη επιλογή λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί τάχιστα, να μην τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις και οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ξανά την οικονομία.

Η Alpha Bank, από το βιβλίο προσφορών καλείται να συγκεντρώσει κεφάλαια 1,55 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσόν των κεφαλαιακών αναγκών με το δυσμενές σενάριο του stress test ήταν ύψους 2,743 δισ. ευρώ, ωστόσο μειώθηκε στα 2,563 δισ. ευρώ, καθώς ο SSM αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ από οργανικές ενέργειες μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

Μετά και την άσκηση διαχείρισης παθητικού, η οποία έγινε δεκτή από το 93% των ομολογιούχων, η Alpha συγκέντρωσε επιπλέον 1,011 δισ. από την ανταλλαγή των τίτλων.

Ως αποτέλεσμα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών θα γίνει για ποσόν 1,55 δισ. ευρώ.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για την ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος και υπογράμμισε ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο που θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα και αναδεικνύοντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το βλέμμα στο... «Hilton» οι τραπεζίτες
Τις εξελίξεις από το «Hilton» της Αθήνας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναμένουν οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αλλά και οι δυνάμει επενδυτές. Το...
Με το βλέμμα στο... «Hilton» οι τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ρόλος του SSM στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος
Το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και δέκα μήνες οφείλεται στον… εμφύλιο μεταξύ Σάλλα-Paulson υπό τις ευλογίες του SSM, που χωρίς ουσιαστικό λόγο «έκοψε» το καλοκαίρι την...
Ο ρόλος του SSM στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκρίζες ζώνες στο ΤΧΣ
Επεισοδιακή αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς βασικό θέμα θα είναι οι πράξεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αναφορικά με...
Γκρίζες ζώνες στο ΤΧΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας