• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.1°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.6°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.0°C
  0 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.4°C
  0 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.7°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  88%

Ανοίγουν τα βιβλία προσφορών των ελληνικών συστημικών τραπεζών που επιδιώκουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εναποθέτοντας έτσι ελπίδες στο κλείσιμο των ανοιχτών μετώπων

EUROKINISSI/ DEALING ROOM

Με το βλέμμα στο... «Hilton» οι τραπεζίτες

 • A-
 • A+

Τις εξελίξεις από το «Hilton» της Αθήνας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναμένουν οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αλλά και οι δυνάμει επενδυτές.

Το κλείσιμο συμφωνίας για τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης θα δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Επί του παρόντος, οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία, καθώς σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα βιβλία προσφορών της Εurobank και της Εθνικής, ενώ αύριο εκτιμάται να κλείσει αυτό της Πειραιώς.

Χθες το πρωί άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,66 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, και θα μείνει ανοιχτό μέχρι τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ανέρχονται στα 2,74 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα λήγει και η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής προσφοράς προς κατόχους junior και senior τίτλων ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank με ανακοίνωσή της καλεί τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην προαιρετική ανταλλαγή των τίτλων, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «η μη κάλυψη οιουδήποτε μέρους των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης και της άσκησης διαχείρισης παθητικού αναμένεται να οδηγήσει στην παροχή κρατικής ενίσχυσης».

Αυτό συνεπάγεται, όπως επισημαίνει η τράπεζα, ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου που προβλέπουν την υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των ομολογιών κύριας ή μειωμένης εξασφάλισης, καθώς και των υβριδικών τίτλων που δεν θα αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.

Μετά την υποχρεωτική μετατροπή, το ΤΧΣ θα καλύψει, εφόσον χρειαστεί, τυχόν υπόλοιπο με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές.

Στην αύξηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν το κρατικό fund του Κατάρ -οι Αραβες συμμετέχουν στο Δ.Σ. της τράπεζας-, καθώς και το Wellington.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο της Eurobank στο Λονδίνο και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων συνολικού ύψους 877 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε χθες.

Χθες το απόγευμα (4 μ.μ. ώρα Λονδίνου) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας, στο οποίο συμμετέχει και ο βασικός της μέτοχος που είναι το fund της Fairfax (κατέχει ποσοστό 12,5%). Στόχος της Eurobank είναι η πλήρης κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Και η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα ανοίξει σήμερα το βιβλίο προσφορών, με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της να ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων υποχρεούται να καλύψει με ιδιωτική συμμετοχή 1,6 δισ. ευρώ που αφορούν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Η Εθνική Τράπεζα πάντως ξεκινάει με «προίκα» 683 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολόγων, καθώς ανακοίνωσε χθες τα προσωρινά αποτελέσματα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, προνομιούχων μετοχών ΗΠΑ και κατόχων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχούν αλλά ποντάρουν σε συμφωνία οι τραπεζίτες
Η νευρικότητα και το αίσθημα αβεβαιότητας είναι διάχυτο στην παγκόσμια οικονομία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και το άνοιγμα των αγορών σήμερα θα δείξει αν μπαίνουμε σε νέα φάση εσωστρέφειας με τις...
Ανησυχούν αλλά ποντάρουν σε συμφωνία οι τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άμεσα (ξανα)ζήτησαν οι δανειστές
Ταχύτητα στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ζητούν οι δανειστές, καθώς έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια, ωστόσο τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δύσκολα θα ικανοποιηθεί η απαίτηση για...
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άμεσα (ξανα)ζήτησαν οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ρόλος του SSM στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος
Το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και δέκα μήνες οφείλεται στον… εμφύλιο μεταξύ Σάλλα-Paulson υπό τις ευλογίες του SSM, που χωρίς ουσιαστικό λόγο «έκοψε» το καλοκαίρι την...
Ο ρόλος του SSM στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας