• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 22.6°C
  3 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 26.6°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  3 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 23.9°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 16.8°C / 25.4°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 21.0°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  64%

Με βασικό τροφοδότη τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και τα τέλη κυκλοφορίας, τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κατακόρυφη αύξηση φορολογικών εσόδων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Κεφάλι» πήραν τα έσοδα τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησαν να… δουλεύουν τα μέτρα του νέου Μνημονίου και με τους φορολογούμενους να βρίσκονται υπό τον στενό κλοιό της εφορίας.

Με βασικό τροφοδότη τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ακολουθούμενους από τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και τα τέλη κυκλοφορίας, τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον μηνιαίο στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισπράχθηκαν 4,386 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου αύξησης των εσόδων στα 4,196 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο αυξήθηκαν και οι επιστροφές φόρου σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες. Οι επιστροφές έφτασαν τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου 150 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, τα έσοδα των ΔΟΥ είναι αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ. Συνολικά η αύξηση από εφορίες και τελωνεία φτάνει τα 714 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, σημαντική συγκράτηση σημειώθηκε στον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν σαφή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων φόρων.

Από περίπου 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων τον Σεπτέμβριο, περιορίστηκε λίγο πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η κατακόρυφη αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στην καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ πέρυσι η 1η δόση καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων με μικροποσά ΕΝΦΙΑ κατέβαλαν το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, είτε σε μετρητά είτε κάνοντας χρήση των περισσότερων δόσεων που τους δίνουν οι πιστωτικές τους κάρτες.

Πιθανότατα στην καλή εικόνα των εσόδων τον Οκτώβριο να συνέβαλε και η εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος -λόγω capital controls-, εξέλιξη που οδήγησε και σε αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία για τον ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στα νησιά, τον Αύγουστο τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, φτάνοντας τα 29 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της καλής πορείας των εσόδων τους επόμενους μήνες συνιστά μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο.

Ιδίως αν δεν ξεπεραστούν τελικά οι ενστάσεις των δανειστών, οι οποίοι επιμένουν να ζητούν να χάνεται η ρύθμιση οφειλών την επόμενη ημέρα της καθυστέρησης πληρωμής μιας φορολογικής υποχρέωσης.

Η κυβέρνηση επιμένει στο χρονικό περιθώριο των 30 ημερών (μετά τη λήψη της ειδοποίησης περί ληξιπρόθεσμης οφειλής) το οποίο ισχύει σήμερα.

Υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, και συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών θα περιοριστεί σταδιακά στις 20 ημέρες και στη συνέχεια στις 10 ημέρες, με δύο ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, πριν εκλείψει πλήρως.

Παρά την αύξηση τον περασμένο μήνα, η τρύπα στα έσοδα ξεπερνάει το 1,5 δισ. και ο αναθεωρημένος στόχος θα κριθεί από την ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις που έρχονται (3η δόση φόρου εισοδήματος στο τέλος Νοεμβρίου, υπόλοιπες δόσεις ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).

Φέσια Δημοσίου

Την ίδια στιγμή, μικρή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 25 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε μαζί με τις επιστροφές φόρων σε 5,954 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι 5,929 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου έφτασαν στα 5,147 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 5,12 δισ. ευρώ όπου είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 27 εκατ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι οφειλές των υπουργείων μειώθηκαν από 728 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου σε 631 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, όμως τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων εκτινάχθηκαν από τα 2,571 δισ. ευρώ τον Αύγουστο στα 2,696 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων είναι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ο μεγαλύτερος οργανισμός παροχών υπηρεσιών υγείας όφειλε στο τέλος Σεπτεμβρίου 1,87 δισ. ευρώ έναντι 1,801 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Οι οφειλόμενες επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 807 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 809 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, δηλαδή μειώθηκαν μόλις κατά 2 εκατ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
Δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να «εξαγνιστούν» από τα φορολογικά τους αδικήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι...
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιο ασφυκτικές οι 100 δόσεις
Δύσκολη καθίσταται από σήμερα η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων στην περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη. Οσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις νέες οφειλές προς την Εφορία εντός...
Πιο ασφυκτικές οι 100 δόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα 727 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα
Νέο άλμα σημείωσαν τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Αν και επρόκειτο για έναν ουδέτερο φορολογικά μήνα, εντούτοις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα...
Αλμα 727 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
Με βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μας αποχαιρετά το 2016. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα,...
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας