Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην πρέσα η Ελλάδα μέχρι το... 2017

Η οικονομία της χώρας βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία με ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών κατά τη διετία 2015-2016 και προβλέπεται μικρή βελτίωση των δεικτών και επιστροφή στην ανάκαμψη το 2017

Στην πρέσα η Ελλάδα μέχρι το... 2017

  • A-
  • A+

Λογικό επακόλουθο της στρατηγικής της λιτότητας των μνημονίων μπορεί να θεωρηθούν οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν την τριετία 2015-2017.

Η οικονομία της χώρας βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία με ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών κατά τη διετία 2015-2016 και προβλέπεται μικρή βελτίωση των δεικτών και επιστροφή στην ανάκαμψη το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν κατά γράμμα οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, όπως φρόντισε να επισημάνει στη συνέντευξη Τύπου ο άρτι αφιχθείς από την Αθήνα Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (υπεύθυνος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις).

Τα ίδια έλεγαν οι Βρυξέλλες και στις οικονομικές εκθέσεις των προηγούμενων ετών της κρίσης, για να δικαιολογήσουν τα μέτρα του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου.

Τώρα επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αποτυχία των μέτρων στην πολιτική αβεβαιότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015, στο δημοψήφισμα και στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τους οποίους επέβαλαν οι ίδιοι οι εταίροι και δανειστές για να εκβιάσουν την Αθήνα!

Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις του περασμένου Μαΐου, ο τίτλος του κεφαλαίου της έκθεσης για την Ελλάδα ήταν: «Η ανάκαμψη δεν μπορεί να επιταχυνθεί λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας».

Και ο Π. Μοσκοβισί έθετε ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την πιστή εφαρμογή των «αναγκαίων» μεταρρυθμίσεων.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Και το 2016 τα ίδια θα πει…

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:

■ Το ΑΕΠ θα κάνει βουτιά φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση 1,4%.

Το ίδιο και το 2016 (-1,3%). Το 2017 θα επιστρέψει η χώρα σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (2,7%), εάν φυσικά εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν οι εταίροι-δανειστές υπό την καθοδήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το 2015 και 2,9% το 2016. Πέρυσι την ίδια εποχή είχε προβλέψει για το 2015 ανάπτυξη 2,9% και… 3,7% για το 2016! Πάντα πέφτει έξω… Είπαμε, «πολιτική αβεβαιότητα».

■ Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο επίπεδο του 194,8% του ΑΕΠ το 2015, λόγω του νέου δανείου, και το 2016 θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας το 199,7 %. Το 2017 αναμένεται να μειωθεί στο 195,6%, εάν…

■ Η ανεργία θα παραμείνει στα ύψη -πάνω από το 25% του ενεργού πληθυσμού τη διετία 2015-2016 (25,7% και 25,8% αντίστοιχα). Το 2017 προβλέπεται μικρή μείωση (24,4%). Φυσικά με τις επιδόσεις αυτές θα παραμείνουμε στην κορυφή της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

■ Το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 θα βρεθεί στο 3,4%. Με άλλα λόγια, θα μας κυνηγάει η Επιτροπή για «υπερβολικό έλλειμμα», δεδομένου ότι θα βρεθούμε πάνω από το όριο του 3%.

Το φθινόπωρο του 2014 η Επιτροπή προέβλεπε έλλειμμα λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι χθεσινές προβλέψεις, το 2015 η Ελλάδα θα έχει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη. Προηγείται η Ισπανία (4,7%) και ακολουθούν η Γαλλία (3,8%) και η Φινλανδία (3,2%).

■ Οι επενδύσεις θα καταρρίψουν το αρνητικό ρεκόρ φέτος (-10,2%) και το 2016 προβλέπεται -2%. Το 2017 προβλέπεται σημαντική ανάκαμψη (14,7%). Εάν…

Κεφάλαιο για Ελλάδα

Με τον παρεμφερή με την έκθεση του περασμένου Μαΐου τίτλο «Η αβεβαιότητα ανατρέπει την οικονομική ανάπτυξη», το κεφάλαιο για την Ελλάδα αρχίζει με την επισήμανση ότι «η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση το 2015 έπειτα από μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας, η οποία κλιμακώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

Και παρατηρεί ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις με διάρκεια στην οικονομία.

Για τον λόγο αυτόν η ύφεση θα παραμείνει και το 2016, αλλά η εφαρμογή του νέου προγράμματος με τη στήριξη του ΕΜΣ θα επιτρέψει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2017.

Αύξηση δαπανών

Στη συνέχεια, η Επιτροπή υπογραμμίζει τα εξής:

● Παρά την αβεβαιότητα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% το 1ο εξάμηνο του 2015 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταναλωτικές δαπάνες υπό τον φόβο κουρέματος των καταθέσεων.

● Η ανάκαμψη αναμένεται εντός του 2016 και θα υποστηριχτεί από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος του 2015 καθώς και την επιστροφή των επενδύσεων και των σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις.

Εντούτοις, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2016 λόγω των αρνητικών επιδράσεων του 2015, αλλά το 2017 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, καθώς η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τη ζήτηση.

● Η πτωτική τάση της ανεργίας θα ανακοπεί το 2015 και το 2016 και θα επανέλθει το 2017.

● Θετική επίδραση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να προέλθει από τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, καθώς και από την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων από το ΕΣΠΑ το 2015.

● Μια αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος ή ελλιπής εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσαν να απειλήσουν τις προοπτικές της ανάκαμψης.

● Η παρατεταμένη αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά τα δημοσιονομικά της χώρας το 1ο εξάμηνο του 2015, ειδικότερα στα έσοδα, και οδήγησε σε αναθεώρηση των οικονομικών στόχων.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου Προγράμματος, τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης κατά 1% του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και σταδιακά έως 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2017.

Ενδείξεις ανάκαμψης, υπό προϋποθέσεις...

Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις της ανάκαμψης αναμένονται κατά το δεύτερο 6μηνο του 2016 και το 2017 θα επιταχυνθεί ο ρυθμός της ανάπτυξης, λόγω της ανάκτησης της εμπιστοσύνης και της αύξησης των επενδύσεων -εάν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Και βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη κλεισίματος του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, ενόψει της συνόδου της ευρωζώνης της Δευτέρας…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και το 2018 προβλέπει η Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Βέβαια, κάτω από τη βασική προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά το...
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... ωραιοποίηση της φτώχειας
Μετά από μια 5ετία μνημονίων, ψυχοδράματα με αλλεπάλληλα πήγαινε-έλα της τρόικας, αιματηρά μέτρα λιτότητας με χαράτσια κάθε μορφής, περικοπές μισθών και συντάξεων και υποκριτικές δηλώσεις «κατανόησης»...
Η... ωραιοποίηση της φτώχειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη 2% την επόμενη 3ετία προβλέπει η Κομισιόν
Προτροπές από τον επίτροπο Μοσκοβισί στην Ελλάδα να συνεχίσει την ίδια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε: «Εργαζόμαστε στη βάση ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική...». ● Εκτιμήσεις για μείωση της ανεργίας στο 16,9%...
Ανάπτυξη 2% την επόμενη 3ετία προβλέπει η Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς νέο μνημόνιο η ευρωπαϊκή εποπτεία
Το λεξιλόγιο των Βρυξελλών για να ερμηνεύσουν την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα εμπλουτίζεται συνεχώς, με στόχο να περάσει κάπως στα μαλακά για την ελληνική κοινή γνώμη ο νέος στενός κορσές λιτότητας που...
Χωρίς νέο μνημόνιο η ευρωπαϊκή εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
Πιστή στο δόγμα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και επαινεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πρόοδο στην οικονομία, όμως αρνείται να δώσει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους,...
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκθέσεις με... καρότα και μαστίγια για την ελληνική οικονομία
Εκθεση για την ελληνική οικονομία με ιδιαίτερο βάρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκθεση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δημοσιοποίησε χθες και το ΔΝΤ...
Εκθέσεις με... καρότα και μαστίγια για την ελληνική οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας