• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%

Το όργανο, το οποίο είναι επιφορτισμένο για την παρακολούθηση του ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις και την απονομή «δικαιοσύνης» στη ζούγκλα της αγοράς, εδώ και μήνες έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση

MOTIONTEAM/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ερχεται καμπάνα στην αγορά μπίρας

 • A-
 • A+

Μέχρι την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πολύκροτη υπόθεση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία – Heineken, έφτασε χθες η καραμπόλα της επιδιωκόμενης αύξησης στη φορολογία των μικρών ζυθοποιείων που πλήττει τα συμφέροντα κυρίως δύο γνωστών μικρότερων επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπήκε στο στόχαστρο του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε την ανεξάρτητη Αρχή για εσκεμμένη καθυστέρηση να «καθαρογράψει» την απόφασή της για την υπόθεση εναντίον της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, οι έρευνες για την οποία ξεκίνησαν προ δεκαετίας και ολοκληρώθηκαν με την καταδικαστική εισήγηση της Επιτροπής και την εκδίκαση της στην Ολομέλεια πέρσι τον Φεβρουάριο.

Στις επιστολές του Τέρενς Κουίκ προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αντέδρασε επισήμως και ανακοίνωσε πως πρόκειται να επισπεύσει τη δημοσιοποίηση της απόφασης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας ωστόσο είναι πως αποκαλύφθηκε ότι το όργανο το οποίο είναι επιφορτισμένο για την παρακολούθηση του ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις και την απονομή «δικαιοσύνης» στη ζούγκλα της αγοράς έχει εδώ και μήνες εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να έχει ήδη ζητήσει παράλληλα την παραίτηση του προέδρου της Δημήτρη Κυριτσάκη.

Από την Επιτροπή έχουν ήδη παραιτηθεί οι δύο από τους τέσσερις βασικούς εισηγητές, ενώ ακόμη μία εισηγήτρια απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

Το αποτέλεσμα είναι πως στην Επιτροπή έχει απομείνει εδώ και μήνες μόνο μια εισηγήτρια η οποία είναι «χρεωμένη» με 25 μεγάλες υποθέσεις πρώτης προτεραιότητας και παράλληλα της έχει ανατεθεί η σύνταξη της απόφασης για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Το παράδοξο σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι πως ενώ ο πρόεδρος της Δημήτρης Κυριτσάκης έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει την αναπλήρωση των εισηγητών ώστε να λειτουργήσει κανονικά η Επιτροπή, το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εισηγητές επιλέγονται και διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης με έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πολυσέλιδη δικογραφία

Η συγκεκριμένη δικογραφία, η οποία είναι από τις σοβαρότερες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αριθμεί περισσότερες από 15.000 σελίδες, ενώ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έχει καθαρογραφεί σε ποσοστό 80%, ξεπερνά μέχρι στιγμής τις 500 σελίδες.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται ότι θα είναι καταδικαστική για την ελληνική θυγατρική τής Heineken στην Ελλάδα η οποία σήμερα ελέγχει μερίδιο τουλάχιστον 50% στην αγορά μπίρας, αλλά στο παρελθόν, όταν ξεκίνησε η έρευνα για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, είχε υπό τον έλεγχό της πάνω από το 75% της αγοράς.

Η εταιρεία κατηγορήθηκε και δικάστηκε για αποκλεισμό των ανταγωνιστών της από τα ράφια μέσω επιβολής όρων αποκλειστικής συνεργασίας σε δίκτυα πωλήσεων, διανομής και κατανάλωσης (σούπερ μάρκετ, καταστήματα, μπαρ κ.λπ.), παροχή εκπτώσεων κάτω από το τραπέζι, άσκηση πίεσης στους χονδρέμπορους για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων κ.ά.

Οι έρευνες στην αγορά της μπίρας ξεκίνησαν αυτεπάγγελτα το 2005-2006 και εν συνεχεία η υπόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ενοποιήθηκε με τον φάκελο καταγγελιών τής Μύθος (θυγατρική της Carlsberg), η οποία έχει πλέον συγχωνευτεί με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία-FIX.

Σχετικές καταγγελίες για τις πρακτικές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είχε κάνει και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης (Βεργίνα), η οποία μαζί με την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, όπου συμμετέχει με 33,9% και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είναι οι δύο μεγαλύτερες μικροζυθοποιίες της ελληνικής αγοράς με πωλήσεις 16-17 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά παραγωγή μικρότερη από 200.000 εκατόλιτρα, οι οποίες θα επιβαρυνθούν περισσότερο αν αυξηθεί τελικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από το 50% στο 75% του κανονικού συντελεστή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενική συνέλευση με μηνύματα για ανάπτυξη και χρέος
Με θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη που θα αντιπαρατεθούν με το αρνητικό κλίμα από τη «μη λύση» που προωθούν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος, θα διεξαχθεί σήμερα η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ που φέτος...
Γενική συνέλευση με μηνύματα για ανάπτυξη και χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Αλλαγή του μείγματος πολιτικής ώστε να μειωθεί η φορολογία και να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις ζητά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην πρώτη έκθεσή του για το 2017. Επισημαίνει ότι τα...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση δείχνει το... καλό σενάριο
Σε χαμένη χρονιά εξελίσσεται το 2016 για την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, που προβλέπει νέα βουτιά σε ύφεση κοντά στο 1% για το σύνολο της χρονιάς και μεγαλύτερη ανεργία, στο 25,2%. Οι...
Υφεση δείχνει το... καλό σενάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
Ενα από τα κυριότερα προσκόμματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι περιορισμοί που θέτει το πτωχευτικό δίκαιο, τόσο ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης...
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση ΣΕΒ για τα βιομηχανικά τιμολόγια
Σε συναγερμό έχει θέσει τους βιομηχάνους η δρομολογούμενη κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 20% που παρέχει εδώ και περίπου έναν χρόνο η ΔΕΗ στις 17 πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας και η αντικατάστασή...
Παρέμβαση ΣΕΒ για τα βιομηχανικά τιμολόγια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας