Την υπονόμευση εργασιακών κεκτημένων και των συλλογικών συμβάσεων επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της στρατηγικής της για τις νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (startups και scaleups), η οποία απορρίπτεται από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ως η μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων εδώ και πάνω από μία δεκαετία.
Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε την περασμένη Τετάρτη από το Euractiv, η στρατηγική επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην επέκταση των νεοφυών επιχειρήσεων, στην απλούστευση των φορολογικών κανονισμών για όσους εργάζονται εξ αποστάσεως και στην ευαισθητοποίηση για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την «μπλε κάρτα». Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί στο τέλος Μαΐου για να εφαρμοστεί μέχρι το 2026, βασίζεται στις τρεις επιταγές της έκθεσης Ντράγκι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας -καινοτομία, απανθρακοποίηση, ανθεκτικότητα- επιδιώκοντας τη μείωση της γραφειοκρατίας, για να μετατραπεί η Ευρώπη στο «καλύτερο μέρος» για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Βασικό όχημα για την επίτευξη των στόχων αποτελεί η καταπολέμηση του «κατακερματισμού» των διαφορετικών εθνικών εργατικών νομοθεσιών και των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες υπαγορεύουν ανάμεσα σε άλλα την καταβολή αποζημιώσεων και κατά την Κομισιόν συμβάλλουν στην αβεβαιότητα για τους ιδρυτές των εταιρειών και παρεμποδίζουν τις επενδύσεις ή και τις αποδόσεις τους.
Ομως, η πρόταση κατά των ΣΣΕ συγκρούεται με την ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041, που υπαγορεύει ότι οι συλλογικές και κλαδικές διαπραγματεύσεις συνιστούν ουσιαστικό παράγοντα για την επίτευξη επαρκούς προστασίας του κατώτατου μισθού και ότι πρέπει να ενισχυθούν και να καλύπτουν το 80% των εργαζομένων κάθε χώρας, κάτι που ξεκίνησε καθυστερημένα να τίθεται σε τροχιά εφαρμογής στη χώρα μας με τις συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους να ξεκινούν μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Σημαντικό ορόσημο για την Κομισιόν συνιστά η εισαγωγή του «28ου καθεστώτος», με το οποίο σκοπεύει να μειώσει το κόστος για τις startups και να δώσει το «παράδειγμα ενσωματώνοντας καινοτόμες λύσεις από startups και scaleups στις δικές της πρακτικές». Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό θα παράσχει ενιαίο σύνολο κανόνων με ψηφιακή εφαρμογή, απλοποίηση των κανόνων ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης στην Ενιαία Αγορά, περιλαμβάνοντας θέματα εμπορικού, φορολογικού, εργασιακού και πτωχευτικού δικαίου.
Ανατροπές σε κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα
Το «28ο καθεστώς» ενέχει αρκετούς κινδύνους για τα υφιστάμενα δικαιώματα και επιτρέπει σε ορισμένες εταιρείες να παρακάπτουν την εθνική εργατική νομοθεσία, απαντά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) καλώντας την Κομισιόν να εξαιρέσει το εργατικό δίκαιο από κάθε πρόταση για το παραπάνω καθεστώς, το οποίο σαμποτάρει «πλήρως τα δικαιώματα που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν από κοινού με τα συνδικάτα τους σε εθνικό επίπεδο για περισσότερο από έναν αιώνα και θα δημιουργήσει ένα εργατικό δυναμικό δύο ταχυτήτων σε κάθε κράτος-μέλος».
Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εκτιμούν πως με το «28ο καθεστώς» θα γίνει νέα απόπειρα καθιέρωσης της «Οδηγίας Μπόλκεσταϊν», που το 2004 είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων επειδή προέβλεπε τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε κράτη εκτός Ε.Ε. βάσει της νομοθεσίας (και άρα των μισθών) της χώρας προέλευσης της εταιρείας.
Η γενική γραμματέας της ETUC, Εστερ Λιντς, θύμισε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. πήρε μαθήματα από τα λάθη στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι κλαδικές ΣΣΕ δέχτηκαν επίθεση με καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία μας.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Λιντς, το νέο σχέδιο έχει βγει «κατευθείαν από το εγχειρίδιο της αποτυχημένης τρόικας», παραβλέποντας πως «όλες οι επιτυχημένες, καινοτόμες οικονομίες στην Ευρώπη έχουν ισχυρά εργασιακά δικαιώματα και κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η Επιτροπή δεν πρέπει να εκφοβιστεί από δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας που θέλουν να ξαναγράψουν τους δημοκρατικά αποφασισμένους νόμους μας για να βάλουν άλλο ένα μηδέν στο τέλος των τραπεζικών τους υπολοίπων».
Από την πλευρά της η Κομισιόν υποστηρίζει στο κείμενο του σχεδίου ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο «κοιλάδες του θανάτου» για τις καινοτόμες εταιρείες, γιατί πρώτον συχνά αποτυγχάνουν προτού τα προϊόντα τους γίνουν εμπορεύσιμα και δεύτερον δυσκολεύονται να περάσουν με επιτυχία στη φάση της ανάπτυξης. «Η δεύτερη κοιλάδα του θανάτου επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, από το 2008 έως το 2021, περίπου το 30% των startups με αξία τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετέφεραν την έδρα σε τρίτες χώρες, με τη συντριπτική πλειονότητα να μετακομίζει στις ΗΠΑ», αναφέρει η Επιτροπή τονίζοντας την ανάγκη ανατροπής της παραπάνω τάσης, καθώς περίπου το 60% των scaleups εδρεύει στη Βόρεια Αμερική και μόνο το 8% στην Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας