• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.8°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%

H Εθνική ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στη Finansbank (σχεδόν 100%) και ήδη η προεργασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Αυξήσεις κεφαλαίου προγραμματίζουν οι τράπεζες

 • A-
 • A+

Με την υποχρέωση να βρουν ιδιώτες επενδυτές, ώστε να καλύψουν τουλάχιστον το κεφαλαιακό έλλειμμα των 4,4 δισ. ευρώ που προέκυψε από το βασικό σενάριο των stress tests, ξεκινούν οι τράπεζες τις ενέργειες για την κεφαλαιακή τους αποκατάσταση.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, της Finansbank, ενώ oι Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Eurobank συγκαλεί γενική συνέλευση των μετόχων στις 16 Νοεμβρίου και αναζητεί από τους ιδιώτες μετόχους το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της, ώς 2,122 δισ. ευρώ που προβλέπει το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Η διοίκηση και οι μέτοχοι της τράπεζας, όπως αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, κατέληξαν έπειτα από συζητήσεις στην απόφαση ότι μπορεί να προχωρήσει στην κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης reverse split σε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή, όπως επίσης να παράσχει εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. να προχωρήσει στην έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές (Contingent Convertible securities - CoCos).

Η Πειραιώς θα πραγματοποιήσει την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 15 Νοεμβρίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών και στόχο την άντληση κεφαλαίων μέχρι 4,933 δισ. ευρώ και reverse split.

Η ΑΜΚ θα καλυφθεί με μετρητά ή και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή και εισφορά σε είδος και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, καθώς και έκδοση CoCos έως 2,040 δισ. ευρώ προς κάλυψη αποκλειστικά από το ΤΧΣ.

Προς έγκριση από τους μετόχους της Αlpha Bank θα μπουν τα ίδια θέματα -αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, reverse split και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου υπέρ του ΤΧΣ- στις 14 Νοεμβρίου, όταν θα γίνει η γενική συνέλευση.

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Εθνικής, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την Τουρκία ώστε να αποπληρώσει εντός του 2016 την κρατική βοήθεια που θα λάβει από το ΤΧΣ.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στη Finansbank (σχεδόν 100%) και ήδη η προεργασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η πώληση της Finansbank θα ολοκληρωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση και το ποσό που θα αντληθεί θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η τράπεζα (έως 3 δισ. ευρώ) με προτεραιότητα την πρόωρη εξόφληση των Cocos.

Η ΕΤΕ θα προχωρήσει κανονικά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη τουλάχιστον των αναγκών, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που προκύπτουν από το βασικό σενάριο, η οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθεί συνυπολογισθείσης της βοήθειας από το αποτέλεσμα της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους κατόχους ομολόγων (LMΕ).

! Αύξηση κερδών προ προβλέψεων κατά 8,4% το τρίτο τρίμηνο του 2015, στα 230 εκατ. ευρώ, έναντι του β’ τριμήνου, ανακοίνωσε η Ευrobank. Η τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία προβλέψεων 2,4 δισ. ευρώ το εννεάμηνο. Το συνολικό αποτέλεσμά της ήταν 406 εκατ. το γ’ τρίμηνο και ζημία 1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2015.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και το βασικό και το ακραίο...
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό
Τις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα Δευτέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθοριστεί στα 1.000 ευρώ, από 500, το όριο για μεταφορά χρημάτων ανά φυσικό πρόσωπο και ανά μήνα χωρίς… δικαιολογητικά,...
Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστημικές τράπεζες: Πόροι υπάρχουν, επενδύσεις αναζητούνται
Οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημείωσαν ότι η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων έχει μεν ανοίξει, αλλά σκοντάφτει στον τεράστιο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Συστημικές τράπεζες: Πόροι υπάρχουν, επενδύσεις αναζητούνται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,5%-4%, καθώς οι καλές επιδόσεις του 2021 έδωσαν ισχυρή δυναμική που θα διατηρηθεί.
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας