Δίμηνη παράταση του πλαφόν κέρδους στα τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και στα καύσιμα (Ν. 5045/2023), το οποίο έληγε σήμερα, αποφάσισε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώνοντας πως ο κύκλος της παρέμβασης θα κλείσει οριστικά στις 30 Ιουνίου, παρά τους φόβους πως η οριζόντια και όχι σταδιακή άρση για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ενδέχεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές.
Ακόμη, έως τις 31 Οκτωβρίου παρατείνεται η ισχύς των μέτρων που αφορούν την απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από ανατίμηση, η υποχρεωτική ανακοίνωση αυξήσεων τιμοκαταλόγων από τα σούπερ μάρκετ, καθώς και η ανακοίνωση τιμών οπωροκηπευτικών, όπως επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού».
«Η εικόνα της αγοράς τους τελευταίους μήνες έχει βελτιωθεί σημαντικά, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι ο μικρότερος μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά από πέρυσι», υποστηρίζει το υπουργείο επιμένοντας σε μια «μαγική εικόνα» και παραλείποντας πως η αποκλιμάκωση δεν ισοσταθμίζει τη μεγάλη άνοδο στις ανατιμήσεις πριν και μετά τη λήψη των παραπάνω μέτρων, με αποτελέσματα τη μετακύλιση της αύξησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων στους πολίτες.
Την άρση του πλαφόν ζητά σταθερά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε χθες ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με το υπουργείο να αναφέρει πως συμφωνήθηκε η συνέχιση διαλόγου «για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά, με στόχο ένα δίκαιο και σταθερό πλαίσιο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και προστατεύει τον καταναλωτή».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, το οποίο θα φέρει ως θέμα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί μόνιμη η ρύθμιση για την απαγόρευση προσφορών σε ανατιμημένα προϊόντα.
Το «πάγωμά» των εκπτώσεων σε αυτά, που τέθηκε σε ισχύ το 2024, ισχύει για τρεις μήνες μετά από αυξήσεις τιμών. Ωστόσο, πολλές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη μη τήρησή του δείχνουν ακόμα και τις πωλήσεις μέρους προϊόντων προσφοράς σε ίδιες τιμές με τις αρχικές.
ΣΕΕΠΕ: Μόνο το λαθρεμπόριο καυσίμων ωφελεί η παράταση
Bαθύτατη απογοήτευση εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να παρατείνει το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των καυσίμων. Οταν μάλιστα οι εταιρείες χονδρικής διακίνησης καυσίμων δηλώνουν ότι «η τεχνητή εξάλειψη του ανταγωνισμού, την οποία επιφέρει το πλαφόν, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο για τα παραβατικά πρατήρια» και ότι «σήμερα σχεδόν 1 στα 3 πρατήρια στην Αττική και 1 στα 5 στη Θεσσαλονίκη (σύμφωνα και με ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών) είναι παραβατικά, κλέβοντας τον καταναλωτή στην αντλία, χωρίς σε αυτά να προσμετρώνται άλλες μορφές παραβατικότητας, όπως η νόθευση των καυσίμων», τότε η αδράνεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι εκρηκτική και οδηγεί σε άλλες σκέψεις.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ θεωρούν ότι η απόφαση της κυβέρνησης «στην ουσία δίνει τη «χαριστική βολή» στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου, αναγκάζοντάς τες είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να παραχωρήσουν τα πρατήριά τους στα δίκτυα των παραβατικών», καθώς «οι στρεβλώσεις είναι πολλές και σοβαρές, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα του κλάδου».
Ο ΣΕΕΠΕ τονίζει ότι έχει -εδώ και καιρό- κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, αποδεικνύοντας τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα πως το πλαφόν λειτουργεί σαν «οξυγόνο» για την παραβατικότητα, δίχως το παραμικρό όφελος για τον καταναλωτή. Οπως σημειώνουν, το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε στην ελληνική αγορά καυσίμων, όπως και σε έναν μικρό αριθμό άλλων χωρών της Ε.Ε. πριν από 4 χρόνια, με αφορμή την υγειονομική και στη συνέχεια την ενεργειακή κρίση. Εχοντας διαπιστώσει πως το μέτρο βλάπτει σοβαρά τον ανταγωνισμό και πως δεν προστατεύει τον καταναλωτή, όσα κράτη το είχαν εφαρμόσει το έχουν πλέον αποσύρει. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει το μέτρο -και μάλιστα με τρόπο δογματικό μέσω διαδοχικών παρατάσεων- είναι η Ελλάδα.
Ο τρόπος υπολογισμού του μικτού περιθωρίου κέρδους στη βενζίνη 95 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν καμία απολύτως μεταβολή στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων από το 2021 έως σήμερα, δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού, του χρηματοοικονομικού κόστους, του μεταφορικού κόστους, του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικά των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από τετραετή έρευνα του κλάδου και το ΙΟΒΕ στην ετήσια έκθεσή του, ο κλάδος να λειτουργεί με μηδενικά ή οριακά αρνητικά αποτελέσματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας