• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%

Οσο περισσότερα χρήματα βάλουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τόσο θα μειώνεται η κρατική συμμετοχή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

EUROKINISSI

Απόλυτοι ρυθμιστές στις τράπεζες οι ιδιώτες

 • A-
 • A+

Σε δραματική συρρίκνωση θα οδηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μετά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, παρότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επί τρία συνεχόμενα χρόνια έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους το δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος για τη διάσωση των τραπεζών.

Με τον τρίτο κατά σειρά κύκλο ανακεφαλαιοποίησης που ακολουθεί μετά το «κούρεμα» των ομολόγων το 2012, ο συνολικός λογαριασμός για τη σωτηρία των τραπεζών ξεπερνά πλέον τα 62 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

Από τα κεφάλαια αυτά το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ έχει ήδη βάλει (και χάσει τα περισσότερα) μέχρι σήμερα περίπου 44 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τους όρους της νέας ανακεφαλαιοποίησης, που προβλέπουν ότι το ΤΧΣ θα καλύψει με δανεικά κεφάλαια το τμήμα των χρημάτων που δεν θα καλύψουν οι ιδιώτες από το σύνολο των 14,4 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον άλλα 6-7 δισ. ευρώ.

Ταχύτερη ιδιωτικοποίηση

Η επόμενη μέρα αναδεικνύει σε απόλυτους ρυθμιστές όχι απλώς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τα κάθε λογής hedge funds και κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια που καλούνται με συγκριτικά λιγότερα λεφτά από το Δημόσιο να γίνουν μεγαλοϊδιοκτήτες των τραπεζών και διαχειριστές των δανείων και των περιουσιακών στοιχείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μπορεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, να δίνει αυξημένες εξουσίες διακυβέρνησης και πλήρη δικαιώματα ψήφου, επιτρέποντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στην επιβολή ζημιών σε ιδιώτες πιστωτές, όμως επί της ουσίας εξυπηρετεί τον σκοπό της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

Το γεγονός ότι το Δημόσιο αποδέχτηκε τον όρο, ώστε το ΤΧΣ να εκδώσει πολύ περισσότερες μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos με επιτόκιο 8%) αντί για κοινές μετοχές, σε αναλογία 75% έναντι 25%, έχει ως αποτέλεσμα να κανιβαλίζει το δικό του ποσοστό συμμετοχής στις τράπεζες και να αυξάνεται δυσανάλογα η συμμετοχή των υπόλοιπων μετόχων.

Οσο περισσότερα χρήματα βάλουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τόσο θα μειώνεται η κρατική συμμετοχή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ενα σημαντικό μειονέκτημα της λύσης των CoCos παράλληλα είναι ότι έχουν ακριβό επιτόκιο (8% ετησίως).

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η απόφαση για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που έχει το δημόσιο στην Εθνική και τη Eurobank σε κοινές, με μεγάλη έκπτωση 50% εφόσον το ΤΧΣ βάλει έστω κι ένα ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το κράτος κινδυνεύει να χάσει έως και το 50% της κρατικής βοήθειας που έχει δώσει με τον νόμο Αλογοσκούφη.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου που θα αρχίσουν να «τρέχουν» το αμέσως επόμενο διάστημα (σ.σ. θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου), η δημόσια συμμετοχή στις τράπεζες θα μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ και θα διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.

Το πόσο θα μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ και θα αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών είναι συνάρτηση του πόσα περισσότερα χρήματα πάνω από το υποχρεωτικό κατώφλι του βασικού σεναρίου των stress tests (4,39 δισ. ευρώ) θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι τράπεζες από τους επενδυτές.

Μονοψήφια ποσοστά

Δεν θα αποτελέσει ωστόσο έκπληξη, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αν η Eurobank καταφέρει να μειώσει το ποσοστό του ΤΧΣ σε μονοψήφιο επίπεδο, από το 35,4% που είναι σήμερα, εφόσον οι μέτοχοί της καλύψουν τα απαιτούμενα 2,1 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου, ή αν το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank υποχωρήσει στο 15-20%, από το 66,2% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εφόσον η τράπεζα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο τμήμα από τα απαραίτητα 2,7 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερο στοίχημα θεωρείται αυτό της Πειραιώς, η οποία χρειάζεται 4,93 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο (σ.σ. το ΤΧΣ έχει το 66,9% και εκτιμάται ότι το μερίδιό του θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 30%), καθώς και της Εθνικής, στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 57,2% των μετοχών, με την τράπεζα να χρειάζεται συνολικά 4,6 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
​Δίχτυα για την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ρίχνουν οι συστημικές τράπεζες ξεκινώντας επίσημα πλέον τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να...
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η Altec μέσω των τραπεζών
Οι τράπεζες τραβούν το σωληνάκι από τον άλλοτε κραταιό όμιλο πληροφορικής Altec του επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη. Επτά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης της προβληματικής εταιρείας Altec και της...
Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η Altec μέσω των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπούλημα για να σωθούν οι καταθέσεις
Οι νέοι μέτοχοι αγοράζουν σε μηδενικές τιμές και οι φορολογούμενοι επωμίζονται τις ζημιές. Με 8,5 δισ. που θα είναι είτε ομόλογα είτε κεφάλαια οι ξένοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο στις 4 τράπεζες, σε πλήρη...
Ξεπούλημα για να σωθούν οι καταθέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών
Με κεφάλαια 260 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου υπεγράφη χθες. Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε μικρές...
Ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι προμηθειών στις τράπεζες
Για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, τις χρηματιστηριακές εταιρείες, τα νομικά και λογιστικά γραφεία και τους λοιπούς συμβούλους που προσλήφθηκαν για να κάνουν τη «δουλειά», ήταν μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες...
Πάρτι προμηθειών στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας