Mε την προτροπή προς τους επονομαζόμενους κοινωνικούς εταίρους, τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, αν θέλουν να συμφωνήσουν ελεύθερα μισθολογικές αυξήσεις αλλά πάνω στο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού που αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο, παρέκαμψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την αντίδραση των συνδικάτων στο πολυετές πάγωμα που έχει επιβληθεί στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ωστόσο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η Νίκη Κεραμέως και ο γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης, με βασικό θέμα τον νέο κατώτατο μισθό, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις. Ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. και φιλοδοξεί η ηγεσία τού Εργασίας να τη μεταβάλει με την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη με κίνητρα προσέλκυσης εργοδοτών και συνδικάτων στο τραπέζι των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αναφορικά με τη νέα αύξηση με την οποία διαμορφώνεται στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου 2025 (αύξηση 6,02%) είπε ότι οι σχετικές εισηγήσεις (πλην ΓΣΕΕ που δεν συμμετείχε στη διαδικασία) των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες, Τράπεζα της Ελλάδος και ΚΕΠΕ) ήταν η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 3%-5%, αλλά βάσει συνιστωσών που ελήφθησαν υπόψη, όπως ο πληθωρισμός και το στεγαστικό, προκρίθηκε η επιλογή η αύξηση να είναι μεγαλύτερη.
Ωστόσο, από την εξιδανικευμένη εικόνα των γραφημάτων που παρουσίασε (απασχόληση, ανεργία, αύξηση μέσου και κατώτατου μισθού από το 2019 μέχρι το 2025) απουσίαζαν παντελώς μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα, από την οποία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, και κυρίως η αγοραστική δύναμη των μισθωτών που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.
Επιδόματα
Ο νέος κατώτατος μισθός επηρεάζει 19 επιδόματα συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό. Θα αυξηθούν αντίστοιχα κατά 6,02% και θα διαμορφωθούν ως εξής:
● Επίδομα ανεργίας: 540 από 509 ευρώ σήμερα.
● Ειδική παροχή μητρότητας: 880 ευρώ.
● Επίδομα γονικής άδειας: αυξάνεται επίσης με την αλλαγή του κατώτατου μισθού.
● Επίδομα εργασίας: 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι τη λήξη, ήτοι 270 ευρώ.
● Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα, ήτοι 510,9 ευρώ.
● Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα Μητρώα Ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα ή 589,5 ευρώ.
● Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα ή 589,5 ευρώ.
● Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα ή 786 ευρώ.
● Αφερεγγυότητας εργοδότη: έως 3 μισθοί ή 2.640 ευρώ.
● Εποχικό οικοδόμων: 70% των 37 κατ. ημερομισθίων ή 1.017,87 ευρώ.
● Εποχικό σμυριδεργατών: 70% των 50 κατ. ημερομισθίων ή 1.375,5 ευρώ.
● Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: 70% των 25 κατ. ημερομισθίων ήτοι 687,75 ευρώ.
● Αλλα εποχικά (δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες): 70% των 35 κατ. ημερομισθίων ή 962,85 ευρώ.
● Βοήθημα μη μισθωτών: μηνιαίο επίδομα ανεργίας - 540 ευρώ.
● Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: 75% κατ. ημερομισθίου ή 29,47 ευρώ την ημέρα.
● Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% του κατώτατου μισθού ή 704 ευρώ.
● Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: κατώτατος μισθός - 880 ευρώ.
● Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: κατώτατο ημερομίσθιο - 39,3 ευρώ.
● Προγράμματα απασχόλησης: επιδότηση 50%-90% του κατώτατου μισθού ή από 440 έως 792 ευρώ.
● Εργαζόμενοι φοιτητές: 30 κατώτατα ημερομίσθια για προπτυχιακούς ήτοι 1.179 ευρώ και 10 κατώτατα ημερομίσθια για μεταπτυχιακούς ή 393 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας