Η «δαμόκλειος σπάθη» του «λουκέτου» εξακολουθεί να επικρέμαται πάνω από τον χώρο της πιο μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρά τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος συνολικά για τις ΜμΕ ύστερα από τρία εξάμηνα υποχώρησης, που αποτυπώνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με τη νέα εξάμηνη έρευνα του Ινστιτούτου για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2024, που διεξήχθη 5-19 Φεβρουαρίου από την εταιρεία MARC, οι μικρότερες επιχειρήσεις βρίσκονται 11 και πλέον μονάδες πίσω από τον γενικό δείκτη, που ανήλθε στις 59,3 μονάδες, και οι μεγαλύτερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδόν 22 μονάδες μπροστά.
Η τεράστια ψαλίδα αποδίδεται στην ενίσχυση της έλλειψης ρευστότητας για τους μικρότερους, στη μείωση κύκλου εργασιών και στην αδυναμία τους να χρηματοδοτήσουν σημαντικές επενδύσεις, ενώ η πιθανότητα παύσης της δραστηριότητας είναι υπαρκτή για 1 στις 10 επιχειρήσεις με καθυστερημένες οφειλές.
Αυξήσεις στα κόστη και στις τιμές
Τα στοιχεία δείχνουν πως σχετικά με τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ προκύπτει μείωση κύκλου εργασιών για το 47,8%, ποσοστό που μειώνεται όσο αυξάνεται ο ετήσιος τζίρος, για να καταλήξει στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 300.000 ευρώ να περιορίζεται στο 21,3%.
Μείωση ρευστότητας δήλωσε το 45,4% των ΜμΕ. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα (28,4%), ή διαθέτουν το πολύ για έναν μήνα (22,1%). Η επιδείνωση της ρευστότητας για σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις της Αττικής επιβεβαιώνει πως οι περισσότεροι τουρίστες δεν μπαίνουν στα μαγαζιά.
Η οικονομική πίεση έφερε επίσης αύξηση των τιμών σε 1 στις 3 επιχειρήσεις και 1 στους 4 εκτιμά πως θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις το επόμενο εξάμηνο. Βασικός λόγος, το υψηλό λειτουργικό κόστος, το οποίο για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (91,6%) έχει αυξηθεί από την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης κατά σχεδόν 40%. Για τις επιχειρήσεις αυτές το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 39,6%.
Το λειτουργικό κόστος στο εμπόριο αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 40,7%, στη μεταποίηση κατά 34% και στις υπηρεσίες κατά 42,1%. Ο πολύπαθος κλάδος του εμπορίου κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αύξησαν τιμές (35,1%), με τους τομείς της μεταποίησης-βιοτεχνίας και τον τομέα των υπηρεσιών να ακολουθούν με μικρές διαφοροποιήσεις (30% και 28,8%, αντίστοιχα). Τα σοβαρά προβλήματα συνεχίζονται για την εστίαση, καθώς το 64% έχει ταμειακά διαθέσιμα για έναν μήνα και το 21,4% έχει τρεις ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η γενική εικόνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη το 2024 (52,2%) μειώθηκαν συγκριτικά με το 2023 (56,2%). Εκείνες που δηλώνουν ζημίες για το 2024 (20,7%) είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023 (21%), παρατηρείται, όμως, σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μηδενικό αποτέλεσμα (18,6%) συγκριτικά με το προηγούμενο έτος (14,6%).
Ο δείκτης αβεβαιότητας διαμορφώθηκε στις 32,5 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 4,1 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά το αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας συντηρείται. Και αυτό γιατί 4 στους 10 επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η θέση τους θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με το 29% να έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό του 30,6%. Το 43,1% των οφειλετών συγκεντρώνεται στη χαμηλότερη κατηγορία με οφειλές ώς 10.000 ευρώ.
Αρνητικά ισοζύγια
Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας εντάσσονται τα αρνητικά ισοζύγια των επιχειρήσεων, που αύξησαν το προσωπικό τους έναντι όσων το μείωσαν, και όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλύψουν κενές θέσεις εργασίες και όσων δεν δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.
Σχετικά με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά, οι ειδικευμένοι/ες τεχνίτες/ριες-χειριστές/ίστριες μηχανημάτων (28,5%), οι εργάτες/ριες-βοηθοί μαστόρων/ορισσών και το προσωπικό καθαριότητας (19,4%), καθώς και οι ειδικότητες που σχετίζονται με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, σερβιτόροι/ες, μάγειρες/είρισσες και ζαχαροπλάστες/ριες (17,4%) εξακολουθούν, σε σχέση και με την έρευνα του προηγούμενου εξαμήνου, να αποτελούν, με σειρά προτεραιότητας, τις σημαντικότερες κατηγορίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας