Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
21.2° 17.8°
0 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
16°C
18.3° 15.0°
1 BF
77%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
0 BF
71%
Ιωάννινα
Ομίχλη
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
64%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
75%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
17°C
17.5° 16.6°
2 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.9° 16.6°
1 BF
83%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
0 BF
64%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
76%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.2°
1 BF
61%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
3 BF
83%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.2°
0 BF
67%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.3°
1 BF
82%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
67%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
78%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
androulakis - alekos papadopoulos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συμβουλές χωρίς υπονοούμενα, αλλά με περισσό νόημα, έδωσε στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Αλέκος Παπαδόπουλος | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
Αποκαλύψεις για τις συνθήκες της πρόδρομης χρεοκοπίας της χώρας

Επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις πρότεινε ο Αλ. Παπαδόπουλος

Οι συμβουλές του πρώην υπουργού Οικονομικών στον Νίκο Ανδρουλάκη, στην εκδήλωση του Ινστιτούτου InSocial για τα 25 χρόνια από την ένταξη στην ΟΝΕ.

Βράδυ Δευτέρας 10 Μαρτίου στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ είναι σε εξέλιξη η εκδήλωση του Ινστιτούτου InSocial για τα 25 χρόνια από την ένταξη στην ΟΝΕ. Μοιάζει πληκτική, αλλά αποδεικνύεται άκρως ενδιαφέρουσα όταν ανεβαίνει στο βήμα ο Αλέκος Παπαδόπουλος αφού είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκη, αποσπώντας την προσοχή των ΜΜΕ. Είχε ήδη μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τα «ιστορικά ορόσημα». «Η ένταξη στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ έχουν ενισχύσει την θέση της Ελλάδας και έχουν διαμορφώσει αναγκαίες συνθήκες αλλά όχι ικανές για την ευημερία στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο» θα πει ο κ. Παπαδήμος.

Στο βήμα ανεβαίνει ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο λόγος του χειμαρρώδης, εκτός γραπτού κειμένου, περιγράφει στιγμιότυπα από τη συνεργασία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του στρέφεται προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για μια συμβουλή χωρίς υπονοούμενα, αλλά με περισσό νόημα. «Αγαπητέ μου Νίκο. Με πολύ σεβασμό και εκτίμηση. Το αίτημα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επανέλθει. Είναι θέμα επιβίωσης. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι διευθετήσεις. Πρέπει να αλλάξουμε συθέμελα μερικά πράγματα στη χώρα μας. Διαφορετικά; Δεν δίνω συμβουλές, αλλά να μη θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι κάτι από εδώ, κάτι από εκεί...

Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν προϋποθέσεις. Η βασική προϋπόθεση είναι να τις πιστέψεις. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις εκεί που πονάει η χώρα, στο πολιτειακό και πολιτικό σύστημα».

Στο έδρανο της αίθουσας, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, οργανωτής της συζήτησης και ιδρυτής του συγκεκριμένου ομίλου σκέψεων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ, Λουκάς Παπαδήμος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης. Και στις πρώτες σειρές, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη και άλλα στελέχη της περιόδου Σημίτη.

Σε αυτήν την ομιλία, ίσως για πρώτη φορά, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κάνει λόγο για τις συνθήκες της πρόδρομης χρεοκοπίας της χώρας. Οταν ως υπουργός Οικονομικών, που είχε στην ευθύνη του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και 3 μήνες μετά ως υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε ότι τα ταμεία ήταν άδεια. «Δεν περιγράφηκε ποτέ αυτό που παρελήφθη. Δεν περιγράφηκε ποτέ ότι αυτό ήταν μια πρόδρομη χρεοκοπία της χώρας, διότι η κατάσταση ήταν αποτρεπτική κάθε σκέψης πως η Ελλάδα μπορεί να μπει στην ΟΝΕ. Το κλίμα είχε αρχίσει να καλλιεργείται από την εποχή που ήρθε η Συμφωνία του Μάστριχτ στη Βουλή, όπου έπρεπε να αναληφθούν πολύ σημαντικές υποχρεώσεις σταδιακά και μέχρι την 1.1.94» επισήμανε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. 

«Θυμάμαι, το ’93, ο Γιώργος Γεννηματάς, σε μια πρώτη συζήτηση που έγινε, ρώτησε αν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τα οικονομικά μας με έναν απίστευτο πληθωρισμό, με 14,5% έλλειμμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον κρατικό προϋπολογισμό -δηλαδή όσο ήταν όταν χρεοκοπήσαμε μετά από 16 χρόνια- και με την ανάπτυξη στο μηδέν. Και τότε ζήτησα να μου πουν πόσα αποθεματικά έχουμε. Και μου απάντησαν “5.400.000 δραχμές”» είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τον απίστευτο πανικό στα υπουργεία. «Κινητοποιήσαμε τις τράπεζες. Οι αγορές δεν δάνειζαν, η προηγούμενη κυβέρνηση δανειζόταν με ιδιωτικές τοποθετήσεις από τις τράπεζες, με επιτόκιο 30% και με ρήτρα δολαρίου. Και εμείς αρχίσαμε να δανειζόμαστε αρχικά με επιτόκιο 23,5%. Ο αγώνας ήταν απίστευτος. Η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη. Από τους πολλούς που είχαν δώσει μάχη ήταν ο Γιάννης Κουσουλάκος ως γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το 1993 έως το 2004» ανέφερε, ψάχνοντας με το βλέμμα του τον τότε γενικό γραμματέα ο οποίος συνέβαλε όσο κανένας άλλο «δημοσιονομικός» στο να έχουν οι οικονομικοί συντάκτες αξιόπιστο ρεπορτάζ.

«Η στρατηγική για να μπούμε στην ΟΝΕ καθορίστηκε στη σύσκεψη που έγινε με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σταθεροποιούμε την οικονομία. Ανάπτυξη και, τρίτη στις προτεραιότητες, η κοινωνική συνοχή. Ολες τις άλλες περιόδους οι προτεραιότητες ήταν ανάποδα» είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί κρίνω και συγκρίνω με αυτά που γίνονται σήμερα; Γιατί τότε προτεραιότητα είχε η πολιτική και μετά το περιτύλιγμα. Οταν η πολιτική γίνεται επικοινωνία, προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις και εικόνες, χρησιμοποιεί τη θωπεία στον λαό, δεν συνδυάζει τον λογισμό και τον ρεαλισμό με το συναίσθημα, αλλά φτιάχνει ήρωα της πλάνης, όταν προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, χάνει τις υποθέσεις» σημείωσε με νόημα και καταχειροκροτήθηκε ακόμα και από τους θιασώτες της πλάνης που ήταν στο ακροατήριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις πρότεινε ο Αλ. Παπαδόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας