Χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν «ένσημα» σε έγχαρτη μορφή θα χρειαστεί να περιμένουν έως και δύο χρόνια μέχρι να οριστικοποιηθεί ο συνταξιοδοτικός τους φάκελος και να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη. Το πρόβλημα επικεντρώνεται τόσο στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, οι οποίες ανέρχονται σε 17.000, αλλά και στις 32.000 επικουρικές. Τα νούμερα δόθηκαν από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος δήλωσε ότι «το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να επιλυθεί οριστικά μέσα στην επόμενη διετία, όταν ολοκληρωθούν τα δύο μεγάλα έργα που “τρέχει” αυτή τη στιγμή ο e-ΕΦΚΑ, δηλαδή, την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων και τη δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος».
Αναπηρικές
Ωστόσο, εξαιρετικά σοβαρό είναι και το πρόβλημα όλων όσοι είχαν αναπηρική σύνταξη και προσπαθούν, έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις χρόνου και ηλικίας, να εκδώσουν την κύρια σύνταξη. Πολλοί ασφαλισμένοι περιμένουν μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με αποτέλεσμα συχνά να μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, οπότε να προσφεύγουν ακόμη και στον δανεισμό για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις.

«Η αναμόρφωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας για το τρέχον έτος» δήλωσε ο κ. Τσακλόγου. «Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ιατρών που δίνουν πιστοποίηση αναπηρίας, αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενειών για τις οποίες δεν απαιτείται επανεξέταση, σταδιακά βελτιώνονται οι υποδομές και πολλά άλλα. Ομως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής» επισήμανε ο υφυπουργός, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση προβλημάτων και χωρίς να θίγει το μείζον πρόβλημα με τα κυκλώματα που λυμαίνονται αυτόν τον τομέα.
Αναφερόμενος στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός τόνισε ότι η αύξηση των εισφορών ορίστηκε και πάλι με βάση τον πληθωρισμό, δηλαδή κατά 2,7%. Αλλά σημείωσε ότι από την επόμενη χρονιά, το ύψος των εισφορών θα προσδιορίζεται από τη μεταβολή του δείκτη μισθών. «Ηδη έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για να κατασκευάσει τον νέο δείκτη, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.
Εισφορά Αλληλεγγύης
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επανέλαβε ότι τα κλιμάκια της αναπροσαρμόζονται πλέον με το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των συντάξεων ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις όπου μετά την αύξηση των συντάξεων κάποιοι συνταξιούχοι μετέπιπταν σε υψηλότερο κλιμάκιο της ΕΑΣ και έβλεπαν μείωση αντί για αύξηση στο ποσόν της σύνταξής τους. Ανακοίνωσε δε ότι παρόμοια πρόνοια θα ληφθεί ώστε να μη βλέπουν μείωση στη σύνταξή τους λόγω μετάπτωσης σε υψηλότερο κλιμάκιο της ΕΑΣ και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όταν διακόπτουν οριστικά την απασχόλησή τους και λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας