Για την επόμενη τριετία πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) θα είναι και πάλι η Μελίνα Τραυλού, η οποία επανεξελέγη στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2025, καθώς συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΕ, όπως συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες, είναι:
Αντιπρόεδροι: Μιχαήλ Δ. Χανδρής, Αντώνιος Ν. Λαιμός· γραμματείς: Νικόλαος Θ. Βενιάμης, Δημήτριος Ι. Φαφαλιός· αναπλ. γραμματείς: Γεώργιος Δ. Γιουρούκος, Ιωάννα Γ. Προκοπίου· ταμίας: Γιάννης Α. Ξυλάς· αναπλ. ταμίας: Κωνσταντίνος Ι. Καρούσης.
Μέλη: Αγγελικούση Ι. Μαρία, Αγγελόπουλος Κ. Γεώργιος, Κανελλάκης Χ. Αντώνιος, Καραγεωργίου Κ. Γεώργιος, Κούστας Δ. Ιωάννης (Δρ.), Κωνσταντακόπουλος Β. Κωνσταντίνος, Λεκανίδης Σ. Ιωάννης, Λιβανός Γ. Σταύρος, Λύρας Κ. Ιωάννης, Μαργαρώνης Ι. Γεώργιος, Μαρινάκης Μ. Ευάγγελος, Μαρτίνος Κ. Νικόλαος, Νομικός Α. Μάρκος, Οικονόμου Χ. Γεώργιος, Παληού Σ. Σεμίραμις, Παπαγιαννόπουλος Α. Βασίλειος, Παππάς Π. Αλέξανδρος, Πίττας Ι. Αριστείδης, Σαρακάκης Δ. Δημήτριος, Φραγκίστα Α. Μαρία, Φράγκου Ν. Αγγελική.
Η Μελίνα Τραυλού μετά την επανεκλογή της δήλωσε ότι με αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρόεδρος της ΕΕΕ, ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την ομόφωνη, τιμητική εμπιστοσύνη τους και πρόσθεσε ότι «ενωμένοι θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τη ναυτιλία των Ελλήνων, ως παγκόσμιο σύμβολο ηγεσίας και υπερηφάνειας της πατρίδας μας».
Νωρίτερα στην ομιλία της τόνισε ότι ο ελληνόκτητος στόλος έφτασε τα 5.700 πλοία, τα περισσότερα από αυτά, 2.685, είναι Bulk Carries (φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίων, όπως σιτηρά, άνθρακα, σιδηρομετάλλευμα κ.ά.) και ακολουθούν τα oil tankers-πετρελαιοφόρα (887), ότι οι Ελληνες εφοπλιστές ναυπηγούν 589 πλοία, χωρητικότητας πάνω από 56 εκατ. τόνους και από αυτά τα 387 ναυπηγούνται στην Κίνα, τα 139 στην Κορέα και τα 45 στην Ιαπωνία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θέση της ελληνικής ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι κατέχει το 61% της χωρητικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ενώ τόνισε ότι «είμαστε η εγγυήτρια δύναμη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ότι το μήνυμα είναι σαφές: «Ελληνική ίσον ευρωπαϊκή ναυτιλία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ελληνικό νηολόγιο, τονίζοντας ότι η ελληνική σημαία χρειάζεται να ανακτήσει την ελκυστικότητά της, ενώ σημείωσε ότι «απαιτείται, κυρίως από την Πολιτεία, αλλά και από εμάς, να στηρίξουμε τη σημαία μας, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα διεθνώς».
Αναφερόμενη στην «πράσινη μετάβαση» της ναυτιλίας δήλωσε ότι για πρώτη φορά «βρισκόμαστε, κοντά στο ενδεχόμενο μιας διεθνούς λύσης. Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ 50 κρατών-μελών του ΙΜΟ, για πρόταση υιοθέτησης ενός ανεξάρτητου οικονομικού μέτρου, που θα βασίζεται σε μηχανισμό τύπου συνεισφοράς». Τέλος επισήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΟ για την ετήσια μείωση της έντασης άνθρακα, η παγκόσμια ναυτιλία έχει υπερβεί τις δεσμεύσεις. «Συγκεκριμένα, το 2023, μειώσαμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 9,7%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το απαιτούμενο 5%».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας