«Η οικονομία πάει καλά»: αυτό είναι το μοτίβο των κυβερνητικών ανακοινώσεων, που αποδίδουν φυσικά την καλή της πορεία στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εξετάζοντας όμως τα δεδομένα σε όλο το φάσμα, από την παραγωγή ώς την κατανάλωση, αποκαλύπτεται ότι η «οικονομία» εμπεριέχει δύο διαφορετικούς «κόσμους», τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση, και το «πάει καλά» ισχύει μόνο για τους πρώτους.
Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε χθες επιβεβαιώνει αυτή την πόλωση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς «κόσμους». Η έρευνα είναι μια δημοσκόπηση μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς αλλά και για την κατάσταση των καταναλωτών.
Το γενικό μοτίβο των ευρημάτων είναι από τη μια ότι στους διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας υπάρχει αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη ότι οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τις δικές τους οικονομικές προοπτικές είναι αρνητικές.
Επιχειρήσεις
Προκειμένου για την Ελλάδα, όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, ο σχετικός δείκτης βελτιώθηκε σε 108,6 από 106,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η σαφής άνοδος προέρχεται κυρίως από τις κατασκευές και τη βιομηχανία, ενώ στις υπηρεσίες η άνοδος είναι ήπια. Εκεί που καταγράφεται έντονη υποχώρηση είναι ο τομέας του λιανικού εμπορίου.
Η έρευνα σημειώνει: «Το επίπεδο των εισοδημάτων και συνολικά της οικονομίας παραμένει ακόμη σχετικά χαμηλό και θα μπορεί να ανέλθει πιο γρήγορα μετά την υποχώρηση κατά τη βαθιά κρίση, μόνο εάν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και των αγορών».
Καταναλωτές
Οσον αφορά τους καταναλωτές, ως γενική τάση καταγράφεται μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και μικρότερη απαισιοδοξία (η απαισιοδοξία είναι δεδομένη, αυτό που αλλάζει, οριακά, είναι η έντασή της) των νοικοκυριών για τα οικονομικά τους.
Πιο συγκεκριμένα:
● Το υψηλό ποσοστό όσων «μόλις τα βγάζουν πέρα» ενισχύεται περαιτέρω, από 62% σε 67%, ενώ το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους εξασθένησε οριακά στο 10%.
● Εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε στις -69,2 μονάδες από -68,7 τον Δεκέμβριο. Το 87% (από 85%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.
● Επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας (-46,1 από -43,4). Το 63% (από 62%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι 23% (από 19%) το οποίο αναμένει σταθερότητα.
● Η πρόθεση για μείζονες αγορές εξασθένησε επίσης. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) εξασθένησε ήπια, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -47,5 (από -44,5) μονάδες. Το 56% (από 53%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% αναμένει το αντίθετο.
● Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση το τελευταίο 12μηνο εξασθένησαν (από -47,6 μονάδες σε -41,2 μονάδες), ενώ οι εκτιμήσεις τους για το προσεχές 12μηνο βελτιώθηκαν (-38,8 από -42,6).
Χ. Μαμουλάκης: «Εικονική πραγματικότητα»
Με αφορμή την τελευταία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Για μια ακόμη φορά, τα δεδομένα οικονομικής έρευνας αναφορικά με τα νοικοκυριά έρχονται για να διαψεύσουν την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί μανιωδώς να επικοινωνήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ:
Το 67% των νοικοκυριών δηλώνει ότι μόλις τα βγάζει πέρα, έναντι 62% προηγούμενης έρευνας. Το 55% αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης. Το 87% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες. Περίπου 6 στα 10 νοικοκυριά φοβούνται περαιτέρω άνοδο των τιμών στην αγορά, σχεδόν 9 στα 10 θεωρούν απίθανη την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες, η πλειονότητα των πολιτών αισθάνεται οικονομική αβεβαιότητα και οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ε.Ε.
Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων ερευνών εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων, απλά επιβεβαιώνουν αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φωνάζει εδώ και καιρό: Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν βγαίνει ο μήνας. Απαιτείται άμεσα αλλαγή πλεύσης με τη λήψη μέτρων πάταξης της αισχροκέρδειας των καρτέλ, ουσιαστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων και στήριξης των πολλών. Αυτών που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο, αυτών που σήμερα παραμένουν αόρατοι από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας