Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο βασικός φορέας κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα μέχρι το 2012, όταν καταργήθηκε, άφησε ένα ακάλυπτο έως τώρα κενό στην πολιτική στέγης για ευάλωτους πολίτες. Ωστόσο, ακόμα και οι 50.000 και πλέον δικαιούχοι του ταλαιπωρούνται μέχρι σήμερα εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας που επιδεικνύει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Βλ. «Χάος με τα παλιά δάνεια του ΟΕΚ», 28.1.2025).
Περίπου 12.000 έχουν αποκτήσει ακίνητο μέσω του ΟΕΚ, χωρίς όμως αυτό να έχει περιέλθει στην κυριότητά τους. Η μη έκδοση των οριστικών συμβολαίων από τη ΔΥΠΑ επί σειρά ετών έχει αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη, όπως παραχώρηση, μεταβίβαση και ενοικίαση.
Μεγαλύτερος ο βραχνάς για περίπου 40.000 οφειλέτες, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών από δάνεια με επιτόκια έως και 11,4%, με το ζήτημα να έχει εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα για τη ΔΥΠΑ, καθώς οι οφειλές ανέρχονται πια σε 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων της Υπηρεσίας (ΠΑΣΥΠΟ), οι 32.000 δεν έχουν δυνατότητα ρύθμισης ελλείψει οργάνωσης και προσωπικού.
Και σαν μην έφταναν αυτά η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, αρμόδια για το στεγαστικό, Γιάννα Χορμόβα, προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη σε δηλώσεις της όλους, είτε έχουν είτε δεν έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης του 2018 (52246/3173), ότι η υπηρεσία θα βεβαιώσει το σύνολο των υπολειπόμενων οφειλών στις Εφορίες εντός των επόμενων έξι μηνών, μετά από σχετική ειδοποίηση. Η επίδειξη πυγμής από την κ. Χορμόβα απέναντι σε όσους, κατά την ίδια, αδιαφορούν να τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί ο ίδιος ο διοικητής της υπηρεσίας μοίραζε υποσχέσεις περί του αντιθέτου. Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης διαβεβαίωνε τον Σεπτέμβριο του 2019 πως δεν θα εφαρμοστεί η ρύθμιση για τον καταλογισμό οφειλών μέσω ΔΟΥ, «αφενός διότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, αφετέρου διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες διαθέτοντας υπερνομοθετική ισχύ, υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εξασφαλίζουν στους πολίτες τους “υψηλό επίπεδο οικονομικής προσιτότητας” στην κοινωνική στέγαση».
Από τότε μέχρι σήμερα το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εγκρίνει τη σχετική πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για τροποποίηση της εν λόγω υπουργικής απόφασης προς όφελος των δανειοληπτών. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΠΟ) της ΔΥΠΑ κατήγγειλε «την απίστευτη, κοινωνικά ανάλγητη απειλή εναντίον των δανειοληπτών του ΟΕΚ της υποδιοικήτριας Χορμόβα Γ. και την καλούμε άμεσα να ανακαλέσει», όπως επίσης τον κ. Πρωτοψάλτη και την κ. Κεραμέως να πάρουν θέση. «Καλούμε τους διοικούντες να νομοθετήσουν εκ νέου ρυθμίσεις των οφειλών για όσους δανειολήπτες δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση και να μη διανοηθούν να καταλογίσουν σε καμία ΔΟΥ ληξιπρόθεσμες οφειλές» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας