• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.8°C
  5 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.4°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 24.1°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.4°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  36%

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου και τεχνικά κλιμάκια των δανειστών κατέληξαν στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank

Eurokinissi

Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...

 • A-
 • A+

Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδος θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR), το βασικό και το ακραίο σενάριο των stress tests. Με βάση αυτά τα τρία νούμερα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Ιδανικά, πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να είναι σαφές το νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι ελληνικές τράπεζες θα απευθυνθούν στα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να είναι εφικτό -λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου- και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο, το περιεχόμενό του όμως θα είναι είναι ήδη γνωστό, καθώς αναμένεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου και τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp), μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο και χθες στο Χίλτον, κατέληξαν στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, για το θέμα των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε Εθνική και Eurobank, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν επείγει η απόφαση για μετατροπή σε κοινές μετοχές ή ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα τύπου CoCos.

Σε ό,τι αφορά την τιμή μετατροπής, οι δανειστές δεν έχουν αντίρρηση να προκύψει από τη μέση τιμή του 3μήνου ή του 6μήνου ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του Δημοσίου, αντί του 12μήνου που προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Νομική φόρμουλα για BRRD

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρήκαν νομική φόρμουλα ώστε μέσα στο ν/σ να υπάρχει η πρόβλεψη συμμετοχής υψηλής εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας BRRD.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μετά την Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες θα προχωρήσουν σε προτάσεις επαναγοράς τίτλων, ώστε να «δελεάσουν» τους ομολογιούχους υπό την απειλή ενός «κουρέματος» διά νόμου.

Συμφωνία υπήρξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και για τις μικρότερες τράπεζες (Αττικής, συνεταιριστικές), που θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Για τη βιωσιμότητά τους θα αποφασίσει η DG Comp.

Τα τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αναλογία κοινών μετοχών και ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων τύπου CoCos για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καθοριστούν στη συνέχεια με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι συστημικές τράπεζες θα έχουν μία εβδομάδα ώστε να προετοιμαστούν για την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
​Δίχτυα για την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ρίχνουν οι συστημικές τράπεζες ξεκινώντας επίσημα πλέον τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να...
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άμεσα (ξανα)ζήτησαν οι δανειστές
Ταχύτητα στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ζητούν οι δανειστές, καθώς έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια, ωστόσο τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δύσκολα θα ικανοποιηθεί η απαίτηση για...
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άμεσα (ξανα)ζήτησαν οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
Μετ’ εμποδίων η τελική ευθεία της αξιολόγησης των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες. Το βασικό εμπόδιο αφορά στη συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στα Δ.Σ των...
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης
Κρίσιμη είνα η αυριανή ημέρα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς θα λάβουν τις απαντήσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσεις. Ο SSM έχει...
Αισιόδοξες οι τράπεζες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας