Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 14.8°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.2°
1 BF
78%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 13.0°
0 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
1 BF
83%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
2 BF
71%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
81%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
17.2° 12.8°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
60%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
1 BF
41%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
79%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 13.9°
0 BF
64%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 17.8°
2 BF
75%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.5° 15.5°
2 BF
60%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
78%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
oaed
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πιλοτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Συγχωνεύεται η τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 24 μήνες, με εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος και συνυπολογισμό της ασφαλιστικής ιστορίας ● Μεγαλύτερη επιδότηση σε μονογονείς.

Δεκαπέντε χιλιάδες ανέργους, εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ, θα αφορά σε πρώτη φάση η αλλαγή που προωθείται στον τρόπο και τον υπολογισμό του επιδόματος ανεργίας. Η λογική υπολογισμού του επιδόματος αλλάζει ύστερα από 70 χρόνια, με βάση μελέτη που εκπόνησε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της DG REFORM και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «στόχος του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, να παρακινεί περισσότερο στην εύρεση εργασίας και να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό». Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί και το εγχείρημα, το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025 και μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες.

Οι προωθούμενες αλλαγές συμπληρώνουν το επίδομα εργασίας του ν. 4921/2022, που προβλέπει ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι που θα βρουν εργασία πριν από την ολοκλήρωση της επιδότησης δικαιούνται το 50% της υπόλοιπης επιδότησης επιπλέον του μισθού τους. Από την πρώτη ανάγνωση των μέτρων «κερδισμένοι» είναι μάλλον όσοι λαμβάνουν επίδομα ύστερα από πολυετή εργασιακό βίο. «Χαμένοι», οι επιδοτούμενοι άνεργοι με βραχεία εργασιακή εμπειρία. Ειδικότερα, το νέο (πιλοτικό) επίδομα ανεργίας αφορά όλους όσοι δεν έχουν πάρει τακτική επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης και εισάγει τις εξής αλλαγές:

● Συγχωνεύει την τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.

● Θέτει σε μια πιο ορθολογική βάση τόσο την ένταξη στην επιδότηση, όσο και τη διάρκεια της επιδότησης, που υπολογίζεται πλέον στη βάση της αναλογίας 2 μήνες απασχόλησης - 1 μήνας επιδότησης για το πρώτο έτος της επιδότησης και 3 μήνες απασχόλησης - 1 μήνας επιδότησης για το δεύτερο έτος.

● Λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος, προσφέροντας ένα σταθερό μέρος το οποίο λαμβάνουν όλοι και ένα επιπλέον μεταβλητό μέρος, ανάλογα με την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου.

● Θέτει όριο 175 ημερών ασφάλισης στους 14 μήνες πριν από τη λύση της εργασιακής σχέσης (δεν υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα).

● Επιπλέον της χορήγησης δώρων για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και των προσαυξήσεων λόγω τέκνων, για πρώτη φορά λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα του μονογονέα, η οποία ενισχύεται με επιπλέον ποσό.

● Είναι εμπροσθοβαρές, με την επιδότηση να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να μειώνεται σταδιακά, για να ενισχύσει την επανένταξη στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο επίδομα αποτελείται από τα εξής τρία μέρη:

1. Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Εκκινεί από επιδότηση 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και μειώνεται σταδιακά στο τέλος της περιόδου επιδότησης. Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατ’ ελάχιστον κατά τους 14 μήνες πριν από την ένταξη στην επιδότηση, εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.

2. Μεταβλητό μέρος επιδότησης («μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (καταμετρώνται από το 4ο έως και το 20ό έτος ασφάλισης) και τον μέσο όρο αποδοχών του (όταν είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό). Ο υπολογισμός γίνεται με τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης και τον μέσο όρο αποδοχών με το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικής φύσης (δηλαδή προκύπτει από καταβληθείσες εισφορές ανεργίας κατά τον εργασιακό βίο) και όχι προνοιακής.

Προϋποθέσεις: α) Ενταξη στην τακτική επιδότηση, β) 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστον και τους 50 μήνες πριν από την ένταξη στην επιδότηση, εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, γ) Αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν από την ένταξη στην επιδότηση, εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.

3. Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.

Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής και, με βάση τα πορίσματα της τελικής αξιολόγησης, θα τροποποιηθεί αναλόγως και θα εφαρμοστεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ερωτήσεις και απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας που περιγράφουν το περιεχόμενο και τη λογική του πιλοτικού προγράμματος τακτικής επιδότησης ανεργίας της ΔΥΠΑ.

1. Γιατί χρειάζεται αλλαγή στο επίδομα ανεργίας;

■ Το θεσμικό πλαίσιο για το επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1950, συνεπώς είναι αναγκαία η επικαιροποίησή του ώστε να συνδεθεί με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας και να ανταποκρίνεται στα σημερινά βασικά ζητούμενα, που είναι η ουσιαστική και δίκαιη στήριξη των ανέργων και η παρακίνηση για την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

2. Ποιες είναι οι βασικές αρχές του πιλοτικού προγράμματος τακτικής επιδότησης ανεργίας της ΔΥΠΑ;

■ Παρακίνηση για εργασία: Θα παρακινεί τους ανέργους για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία καθώς θα ξεκινάει υψηλότερο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και θα βαίνει μειούμενο.

■ Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τις καταβληθείσες εισφορές, όπως ήδη συμβαίνει στις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., και δεν θα εξομοιώνει περιπτώσεις με μεγάλες διαφορές. Σήμερα, ανεξαρτήτως του αν κάποιος εργάστηκε 2 χρόνια με κατώτατο μισθό ή 20 χρόνια με 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για την ίδια διάρκεια.

3. Πότε αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή του νέου προγράμματος τακτικής επιδότησης ανεργίας και πόσο θα διαρκέσει;

■ Η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να εκκινήσει από τη Δημόσια

Υπηρεσία Απασχόλησης μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 και, αναλόγως και των ασφαλιστικών προϋποθέσεων εκάστου ανέργου, μπορεί να έχει διάρκεια έως 16 μήνες.

4. Ποιες ανάγκες αποσκοπεί να καλύψει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης τακτικής ανεργίας;

■ Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης τακτικής ανεργίας αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της παροχής για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και να ενισχύει την αποτελεσματικότητά της, στη στήριξη των δικαιούχων στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες, και στην ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα, επιδοτώντας τους δικαιούχους ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και το ύψος των αποδοχών τους, δηλαδή την εισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα.

5. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα τακτικής επιδότησης για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων;

■ Οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις άξονες: α) στις προϋποθέσεις ένταξης, β) στη διάρκεια και γ) στο ύψος της επιδότησης. Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT) από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

6. Πώς υποβάλλεται η αίτηση για το νέο πρόγραμμα τακτικής επιδότησης ανεργίας στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του;

■ Δεν απαιτείται ξεχωριστή αίτηση, καθώς χρησιμοποιείται η ίδια αίτηση που υποβάλλεται για το υπάρχον πρόγραμμα τακτικής επιδότησης, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ. Τα δικαιολογητικά παραμένουν τα ίδια και αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Προβλέπεται μόνο ένα επιπλέον δικαιολογητικό για τη διαπίστωση της ιδιότητας του μονογονέα, το οποίο θα επισυνάπτεται στην αίτηση, καθώς μόνο για αυτό το δικαιολογητικό δεν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησης.

7. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος τακτικής επιδότησης ανεργίας στην πιλοτική εφαρμογή θα λαμβάνουν χαμηλότερο ύψος επιδότησης;

■ Κανένας άνεργος που συμμετέχει στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας δεν θα λάβει χαμηλότερο ύψος επιδότησης από αυτό που θα έπαιρνε με το ισχύον σύστημα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα.

8. Επηρεάζονται από το πιλοτικό πρόγραμμα όσοι ήδη λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας;

■ Οχι. Οσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά για όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους χωρίς να επηρεάζονται, όπως και αυτοί που δεν θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα.

9. Η πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος ανεργίας αφορά και το εποχικό επίδομα;

■ Οχι. Η πιλοτική εφαρμογή αφορά μόνο το τακτικό επίδομα ανεργίας και δεν σχετίζεται με το εποχικό επίδομα ανεργίας. Η αναμόρφωση του εποχικού επιδόματος ανεργίας αποτελεί ξεχωριστό αντικείμενο μελέτης με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανταποδοτικότητας και τη συσχέτισή του με τον πραγματικό χρόνο εργασίας.

10. Πότε αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του νέου προγράμματος τακτικής επιδότησης ανεργίας;

■ Κατά την πιλοτική εφαρμογή, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και, με βάση τα πορίσματα της τελικής αξιολόγησης, θα τροποποιηθεί αναλόγως και θα εφαρμοστεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πιλοτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας