• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.6°C / 9.6°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.4°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.4°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 4.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 8.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  60%

Η λύση του ενός Ταμείου με κοινούς όρους συνταξιοδότησης, παροχών και εισφορών για όλους τους Ελληνες δείχνει να χάνει έδαφος

Υπολογίζουν σενάρια για το ασφαλιστικό

 • A-
 • A+

Χαμένοι στους αλγόριθμους, μετρώντας τα σενάρια για τη μείωση των συντάξεων βρίσκονται άπαντες στο υπουργείο Εργασίας ενόψει της σημερινής συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας, όπου θα ανταλλαγούν οι αριθμοί και τα στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή, ώρα με την ώρα ωριμάζει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η άποψη ότι τελικά θα πρέπει ο ΟΓΑ να αποτελέσει (λόγω της διαφορετικότητάς του) ξεχωριστό ταμείο ασφάλισης.

Παρότι ακόμη τίποτε δεν έχει κλειδώσει, το ένα Ταμείο με κοινούς όρους συνταξιοδότησης, παροχών και εισφορών για όλους τους Ελληνες δείχνει να χάνει έδαφος, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μεταβατικό στάδιο

Ετσι στο κάδρο των συζητήσεων έχει μπει το να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο με τρία Ταμεία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) ή εναλλακτικά δύο Ταμεία, εκ των οποίων στο ένα θα λειτουργούν δύο κλάδοι (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι) και το άλλο θα είναι ο ΟΓΑ.

Η παραμονή του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές ή δεν θα μειωθεί ραγδαία (σε ποσοστό κοντά στο 8%) το ύψος της βασικής σύνταξης.

Από την άλλη, τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί ισοδύναμο και να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις (τουτέστιν να μην ενσωματωθούν στην κύρια, ούτε να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την 1η Ιανουαρίου 2016).

Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η πρόταση θα διαβιβαστεί αύριο στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας για να την ποσοτικοποιήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους.

Θα πρέπει να επισημανθεί, δεδομένων των ασφυκτικών πλαισίων που τέθηκαν, ότι σήμερα θα δοθούν κάποια στοιχεία (αναλογιστικά και δημοσιονομικά), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε μία παράταση ολίγων ημερών για την παράθεση όλων των δεδομένων της νέας τάξης πραγμάτων που ονειρεύεται η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση.

Αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή συνάντηση του υπουργού δεν θα γίνει με τους επικεφαλής των δανειστών μας, αλλά με τεχνικά κλιμάκια.

Σήμερα λοιπόν θα παρουσιαστεί μία γενική εικόνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσον όσον αφορά τις δημοσιονομικές προσαρμογές όσα και τα αναλογιστικά μεγέθη.

Υπουργικό συμβούλιο

Ωστόσο, και για να αρθεί το επικοινωνιακό πρόβλημα που ανακύπτει και αφορά το ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά εντούτοις αυτή ποσοτικοποιεί και τη δίνει στους δανειστές, το πιθανότερο είναι να προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο με θέμα το Ασφαλιστικό, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι πρώτα αποφασίζει η κυβέρνηση και μετά αποδέχονται οι δανειστές μας.

Ετσι τα όποια οριστικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν μετά την επόμενη Τετάρτη, ώστε να έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σημάνει τη μείωση στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την περασμένη εβδομάδα οι δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να είναι τέτοιες που να ικανοποιούν τις αδηφάγες ορέξεις των δανειστών για κατάρρευση κάθε έννοιας του κοινωνικού κράτους αλλά και να μην φέρουν την κοινωνία αντιμέτωπη με την Κυβέρνηση.

Ετσι αυτό που αναζητείται είναι αφενός τα ποσοστό αναπλήρωσης να μην πέσει κάτω από το 60%, να βρεθεί τρόπος να παραμείνει η εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ (χωρίς επιπρόσθετη φορολόγηση) και να σωθούν τελικά οι επικουρικές συντάξεις και μάλιστα χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και το ΕΚΑΣ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την...
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό «ηλεκτροσόκ» για τους αγρότες
Με αυξήσεις, που για τον πρώτο χρόνο ανέρχονται σε 30%, οι αγρότες με το προτεινόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού πέφτουν στα βαθιά νερά της επιβίωσης. Με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου για το...
Ασφαλιστικό «ηλεκτροσόκ» για τους αγρότες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ποιοι θα πληρώσουν τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος
Προκειμένου να καλυφθούν τα ρήγματα στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, αλλά και τα ρετιρέ εργαζομένων και...
Ποιοι θα πληρώσουν τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε βήμα πίσω στα εργασιακά
Επί τη βάσει της αναλογιστικής μελέτης, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που αφορά την εξέλιξη των μεγεθών του Ασφαλιστικού μέχρι το 2050 θα ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για ενοποιήσεις Ταμείων, εν αναμονή των νέων αναλογιστικών...
Ούτε βήμα πίσω στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση
Την αποτυχία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου προέβλεψε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος ο οποίος εκτίμησε ότι η οικονομία σήμερα δεν αντέχει να...
Συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας