Χαμένοι στους αλγόριθμους, μετρώντας τα σενάρια για τη μείωση των συντάξεων βρίσκονται άπαντες στο υπουργείο Εργασίας ενόψει της σημερινής συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας, όπου θα ανταλλαγούν οι αριθμοί και τα στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, ώρα με την ώρα ωριμάζει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η άποψη ότι τελικά θα πρέπει ο ΟΓΑ να αποτελέσει (λόγω της διαφορετικότητάς του) ξεχωριστό ταμείο ασφάλισης.
Παρότι ακόμη τίποτε δεν έχει κλειδώσει, το ένα Ταμείο με κοινούς όρους συνταξιοδότησης, παροχών και εισφορών για όλους τους Ελληνες δείχνει να χάνει έδαφος, τουλάχιστον προς το παρόν.
Μεταβατικό στάδιο
Ετσι στο κάδρο των συζητήσεων έχει μπει το να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο με τρία Ταμεία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) ή εναλλακτικά δύο Ταμεία, εκ των οποίων στο ένα θα λειτουργούν δύο κλάδοι (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι) και το άλλο θα είναι ο ΟΓΑ.
Η παραμονή του ΟΓΑ ως ανεξάρτητου δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές ή δεν θα μειωθεί ραγδαία (σε ποσοστό κοντά στο 8%) το ύψος της βασικής σύνταξης.
Από την άλλη, τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί ισοδύναμο και να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις (τουτέστιν να μην ενσωματωθούν στην κύρια, ούτε να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από την 1η Ιανουαρίου 2016).
Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η πρόταση θα διαβιβαστεί αύριο στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας για να την ποσοτικοποιήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους.
Θα πρέπει να επισημανθεί, δεδομένων των ασφυκτικών πλαισίων που τέθηκαν, ότι σήμερα θα δοθούν κάποια στοιχεία (αναλογιστικά και δημοσιονομικά), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε μία παράταση ολίγων ημερών για την παράθεση όλων των δεδομένων της νέας τάξης πραγμάτων που ονειρεύεται η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση.
Αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή συνάντηση του υπουργού δεν θα γίνει με τους επικεφαλής των δανειστών μας, αλλά με τεχνικά κλιμάκια.
Σήμερα λοιπόν θα παρουσιαστεί μία γενική εικόνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσον όσον αφορά τις δημοσιονομικές προσαρμογές όσα και τα αναλογιστικά μεγέθη.
Υπουργικό συμβούλιο
Ωστόσο, και για να αρθεί το επικοινωνιακό πρόβλημα που ανακύπτει και αφορά το ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά εντούτοις αυτή ποσοτικοποιεί και τη δίνει στους δανειστές, το πιθανότερο είναι να προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο με θέμα το Ασφαλιστικό, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι πρώτα αποφασίζει η κυβέρνηση και μετά αποδέχονται οι δανειστές μας.
Ετσι τα όποια οριστικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν μετά την επόμενη Τετάρτη, ώστε να έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σημάνει τη μείωση στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των Ελλήνων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την περασμένη εβδομάδα οι δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να είναι τέτοιες που να ικανοποιούν τις αδηφάγες ορέξεις των δανειστών για κατάρρευση κάθε έννοιας του κοινωνικού κράτους αλλά και να μην φέρουν την κοινωνία αντιμέτωπη με την Κυβέρνηση.
Ετσι αυτό που αναζητείται είναι αφενός τα ποσοστό αναπλήρωσης να μην πέσει κάτω από το 60%, να βρεθεί τρόπος να παραμείνει η εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ (χωρίς επιπρόσθετη φορολόγηση) και να σωθούν τελικά οι επικουρικές συντάξεις και μάλιστα χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και το ΕΚΑΣ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας