Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζητεί τρόπους να... κάμψει τις αντιστάσεις των «θεσμών»

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μεγάλη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών»

  • A-
  • A+

Παραμένει χαοτική η διαφορά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών» για το νόμο Κατσέλη που αφορά την προστασία των δανειοληπτών.  Η συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπήρξε μικρή πρόοδος, αλλά το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών. 

Οι δύο υπουργοί στις συναντήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους των «θεσμών» συνάντησαν «τοίχος» στο θέμα της προστασίας των δανειοληπτών (νόμος Κατσέλη) και όλα δείχνουν πως οι διαφορές θα επιλυθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Οι δανειστές επιδιώκουν να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να θεσμοθετηθούν κριτήρια στον νόμο Κατσέλη που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών της μεσαίας τάξης.

Έτσι τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να κόψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνοντας πάνω του το «καυτό» κοινωνικά και πολιτικά θέμα και αναζητώντας πλέον «λύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» καθώς και στο Eurogroup.

«Υπάρχει προσέγγιση αλλά...»

Για την πρόοδο, αλλά και τα βασικά «αγκάθια» στη συζήτηση με τους δανειστές μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υπάρχει σημαντική εμπλοκή στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο  Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει προσέγγιση είπε «Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά...».

Τόνισε, ακόμη, πως «όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει», ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει εάν το νομοσχέδιο (σ.σ. «κόκκινα» δάνεια) μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα. 

Για τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα, όπως η ενέργεια, η φορολογία και ο ΦΠΑ διευκρίνισε πως υπάρχει διαφορά, αλλά το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο. 

Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, ερωτηθείς για το αν είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης την επόμενη εβδομάδα απάντησε «δεν το ξέρω».

Eurogroup και σύνοδο κορυφής «βλέπει» ο Ολάντ

Ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο, έχει η αναφορά του Γάλλου προέδρου στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί «αγκάθι» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».

«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες», σημείωσε με έμφαση ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. To θέμα το συζητήσαμε πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών».

Οι «κόκκινες» γραμμές των «κόκκινων» δανείων

Σύμφωνα με τα όσα έκαναν γνωστά την Πέμπτη κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές έχουν ζητήσει να τροποποιηθεί η διάταξη του νόμου Κατσέλη που προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς κατά τρόπο ώστε:

■ Να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια κοντά στο «κατώφλι της φτώχειας». Ητοι, το ετήσιο εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για άγαμο, να φτάνει τα 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (σύνολο 23.967 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια). Με λίγα λόγια, οι δανειστές επιδιώκουν να επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί για δανειολήπτες με μηνιαίο εισόδημα από 584 ευρώ και πάνω.

■ Να τεθούν ως όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τα 120.000 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση 60% σε σχέση με το σημερινό όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο (αφορολόγητο πρώτης κατοικίας συν 50%) και 73% σε σχέση με το όριο των 450.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.

■ Η συνολική οφειλή του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει προτείνει:

■ Να θεσπιστεί ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για όλους.

■ Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται να είναι 200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί μέχρι τα τρία παιδιά. Ητοι να μπορεί να φτάνει ώς τις 300.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

■ Οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη μπορούν να φτάνουν μέχρι και και τις 200.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν τα κριτήρια των δανειστών γίνουν αποδεκτά θα βρεθούν αυτομάτως εκτός προστατευτικών διατάξεων 4 στους 10 οφειλέτες (ποσοστό έως 40%), ενώ με την κυβερνητική πρόταση προστατεύεται περίπου το 70% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Συζητήθηκε το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Συνολικά, στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής, σημειώθηκε μικρή πρόοδος, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. 

Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το θέμα παραμένει «ανοιχτό», με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα υπουργεία.
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργασιακά, τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ «δοκιμάζουν» τη συμφωνία
Με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών συναντώνται το μεσημέρι (13:30) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα...
Εργασιακά, τράπεζες και ΤΑΙΠΕΔ «δοκιμάζουν» τη συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησαν να γράφουν την τεχνική συμφωνία
Το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας ξεκίνησε να γράφει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές με στόχο να είναι έτοιμο δύο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, με βασικό θέμα συζήτησης το...
Ξεκίνησαν να γράφουν την τεχνική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδος σε Υπερταμείο και ενεργειακά
Μικρή είναι η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών αναφορικά με τα θέματα του υπερταμείου. Κυβερνητικός παράγοντας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σημείωνε ότι οι διαφορές που υπάρχουν...
Πρόοδος σε Υπερταμείο και ενεργειακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπλόκο» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους δανειστές
«Φρένο» στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις έβαλαν οι δανειστές προτρέποντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλα κίνητρα που να ενισχύουν την...
«Μπλόκο» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνοψίζουμε...
Το τελευταίο ραντεβού έχουν από νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση θα γίνει μία σύνοψη των...
Συνοψίζουμε...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτός» Απρίλιος στην Αθήνα
Ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση και το μέλλον της χώρας είναι ο Απρίλιος, αφού μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά «μέτωπα» με τους δανειστές και να έχουν ληφθεί...
«Καυτός» Απρίλιος στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας