• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.7°C / 4.7°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.1°C
  1 BF
  51%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 3.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 10.3°C
  6 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -4.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.9°C
  0 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.2°C / -0.5°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.9°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.2°C / 4.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  75%

Από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς οι 5.400 είναι «σφραγίδες» και από τους 1.042 που λειτουργούν μόνο 15-20 εμφανίζουν υγιή οικονομικά στοιχεία

EUROKINISSI

Ξεκαθαρίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

 • A-
 • A+

Ριζικές αλλαγές στο τοπίο των Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.) φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Κυριαρχούν δύο επιδιώξεις: το ξεκαθάρισμα του γκρίζου σκηνικού στον συνεταιριστικό χώρο και η διαμόρφωση μιας βάσης εκκίνησης για τη δημιουργία υγιών συλλογικών επιχειρηματικών μονάδων, «προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ειδικά στη χώρα μας», όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Β. Αποστόλου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Συνοπτικά, ο νόμος συγκεντρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία (στηρίζεται στη δομή του 2810/200 και σε άρθρα του 4015/2011 –έχουν υποστεί πάνω από 35 τροποποιήσεις σε 15 χρόνια), εισάγοντας περαιτέρω καινοτομίες.

Μεταξύ άλλων:

■ Διευκολύνεται η σύσταση Α.Σ. και η επιχειρηματική του ανάπτυξη: Απλουστεύεται η διαδικασία έγκρισης από το Ειρηνοδικείο.

Μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων μελών του Α.Σ. σε 10 φυσικά ή νομικά πρόσωπα (σύμφωνα με το άρθρο 5, «εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό του Α.Σ., μέλη του μπορεί να γίνουν και άλλοι Α.Σ. και άλλα νομικά πρόσωπα που η κύρια δραστηριότητά τους είναι αγροτική [...] και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20%»).

Ο προσδιορισμός ελάχιστου συνεταιριστικού κεφαλαίου γίνεται από το καταστατικό του Α.Σ. Τα μέλη υποχρεώνονται να παραδίδουν το 80% της ετησίας παραγωγής του και να προμηθεύονται τα εφόδιά τους από τον Α.Σ.

■ Αυστηροποιείται ο έλεγχος λειτουργίας των Α.Σ.: Θέσπιση σταυρών προτίμησης στα 2/5 του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Δημιουργία Εποπτικού Συμβουλίου για τον έλεγχο πράξεων του Δ.Σ. Κατάργηση αμοιβών μελών Δ.Σ. Απαγόρευση κατάληψης δημόσιας αιρετής θέσης από τα μέλη του Δ.Σ. πριν παρέλθουν 3 χρόνια από την εκλογή τους στο Δ.Σ.

■ Αλλάζει η δομή του συνεταιριστικού κινήματος σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο: Δύναται η σύσταση Κλαδικών Περιφερειακών Α.Σ. (ΚΠΕΑΣ) και Κλαδικών Εθνικών Α.Σ. (ΚΕΑΣ). Δύναται η σύσταση εθνικής «ιδεολογικής συνεταιριστικής οργάνωσης» (δεν διευκρινίστηκε ο όρος «ιδεολογική»), η οποία εμφανίζεται να αντικαθιστά την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για να αναγνωριστεί από την Πολιτεία οφείλει να έχει μέλη το 51% των ΑΣ που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Α.Σ. Αν η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν συγκεντρώσει το ποσοστό, προφανώς δεν «κλείνει», αλλά χάνει προνόμια. Καταργείται η χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων (π.χ. ΠΑΣΕΓΕΣ) από το υπουργείο.

■ Ενισχύεται η συνεταιριστική εκπαίδευση: Δημιουργία σχετικού Ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα πλεονάσματα (π.χ. 5%) των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Α.Σ. και κοινοτικά προγράμματα.

■ Δημιουργείται φορέας «Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων» (ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ), με σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης αγροτικής περιουσίας.

Η σημερινή εικόνα

Ο κ. Αποστόλου περιέγραψε μια απογοητευτική εικόνα της σημερινής κατάστασης: Από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς οι 5.400 είναι «σφραγίδες» και από τους 1.042 που λειτουργούν μόνο 15-20 εμφανίζουν υγιή οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου που διατηρεί το υπουργείο (αναλυτικότερα, βλ. πίνακα).

Το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις επιλογές για όσους συνεταιρισμούς είναι υπερχρεωμένοι ή δεν βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση: Συγχώνευση. Πτώχευση. Διάλυση.

Το νομοσχέδιο αναρτάται σήμερα προς δημόσια δημόσια διαβούλευση (opengov.gr) και θα παραμείνει ανοιχτό σε σχόλια για έναν μήνα. Υπολογίζεται να αποτελέσει νόμο του κράτους έως το τέλος του έτους.

Την επόμενη εβδομάδα υπολογίζεται να εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη θητεία της περιέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με τον υπουργό Στ....
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
«Στροφή στα ποιοτικά προϊόντα» κηρύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατευθύνοντας 443 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στο πλαίσιο του σχετικού Μέτρου (υπ' αριθμόν...
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
49 προγράμματα τοπικής ανάπτυξης
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση 49 προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υπουργό Β. Αποστόλου να υπογράφει την απόφαση για την έγκρισή τους...
49 προγράμματα τοπικής ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mισθώσεις γης για στήριξη της αγροτικής οικονομίας
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την παραχώρηση δημόσιας αγροτικής γης με μακροχρόνια ενοικίαση έναντι χαμηλού αντιτίμου σε ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς,...
Mισθώσεις γης για στήριξη της αγροτικής οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας