Αίτημα επείγουσας συνάντησης έστειλε χθες το σωματείο των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Εργασίας και Επικρατείας, με επιστολή που κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της ΔΥΠΑ αλλά και στα κόμματα. Και ο λόγος της συνάντησης είναι ότι τα μέτρα προστασίας των απολυμένων, τα οποία έχει νομοθετήσει και θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αφήνουν ακάλυπτους εκατοντάδες πρώην εργαζόμενους της μεταλλουργίας.
Κι αυτό δεν οφείλεται καθόλου σε γραφειοκρατικές ακαμψίες των αρμόδιων υπαλλήλων του πρώην ΟΑΕΔ –αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τους συγχαίρουν για τη δουλειά και την προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους απολυμένους–, αλλά στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα απορρόφησης των απολυμένων σε δημόσιους φορείς της περιοχής σχεδιάστηκαν πρόχειρα και με άγνοια των πραγματικών αναγκών.
Ο κακός σχεδιασμός του υποτιθέμενου διχτυού προστασίας, άλλωστε, διαπιστώθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ με στελέχη της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας (στις 18/11).
Τέσσερις μήνες μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού, το οριστικό λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και την απόλυση των εργαζομένων, τα αποτελέσματα είναι χαρακτηριστικά: απολύθηκαν 853 εργαζόμενοι, στα μητρώα ανεργίας της ΔΥΠΑ είχαν δυνατότητα εγγραφής 656, από αυτούς έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής σε θέσεις εργασίας (καταστήματα ΕΦΚΑ, κέντρα υγείας, δήμοι της ευρύτερης περιοχής, περιφέρεια) 389 άτομα.
Εκατόν πενήντα εφτά (124 κάτω των 54 ετών και 33 άνω των 54) δεν έχουν απορροφηθεί. Από τους υπόλοιπους 197 που δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων, 25 συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, 25 πήγαν σε άλλους εργοδότες, 147 δεν μπορούν να μπουν στα προγράμματα απασχόλησης γιατί είχαν παράλληλη ελεύθερη απασχόληση και δεν μπορούν να μπουν στα μητρώα ανέργων. Κι αν σ’ αυτούς προστεθούν 30 απολυμένοι που εργάζονταν στη ΛΑΡΚΟ μέσω εργολαβικών εταιρειών με σύμβαση έργου, ο αριθμός των πραγματικά απολυμένων που μένουν ακάλυπτοι μέχρι σήμερα φτάνει τους 384! Το 44% των απολυμένων.
Γι’ αυτό το σωματείο της Λάρυμνας ζητάει την επείγουσα συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία για να υιοθετηθούν οι προτάσεις που έχει κάνει από την πρώτη στιγμή, για νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων, ώστε κανείς απολυμένος να μη μείνει έξω από το δίχτυ προστασίας. Οι βελτιώσεις που εισηγούνται οι εκπρόσωποι των απολυμένων είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή θέσεων εργασίας ανάλογα με τη δυνατότητα μετακόμισής τους (διότι στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ και στα «Λαρκοχώρια» ουσιαστικά δεν απολύθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά ολόκληρες οι οικογένειές τους) ή ακόμη να ληφθεί υπόψη στις αμοιβές το κόστος μεταφοράς και διοδίων σε θέσεις εργασίας που βρίσκονται 40-80 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας.
Οι Κινέζοι, το κοβάλτιο και ποιοι κάνουν... τους Κινέζους
Πέρα των αναλυτικών προτάσεων για να βελτιωθούν τα προγράμματα απασχόλησης και να μη μείνει κανείς απολυμένος χωρίς δουλειά, τα σωματεία επισημαίνουν την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης για το μέλλον της μεταλλουργίας, 3 μήνες από τη ματαίωση του διαγωνισμού πώλησής της. Κι αυτό τη στιγμή που η Ε.Ε. αναζητεί εναγωνίως κοιτάσματα που περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, απαραίτητα για τον σχεδιασμό της περίφημης πράσινης μετάβασης. Στη ΛΑΡΚΟ, όπως είναι γνωστό, ανήκουν τα μοναδικά νικελιούχα και κοβαλτιούχα κοιτάσματα της Ε.Ε., σε μια περίοδο που η ζήτηση γι’ αυτά ανεβάζει ξανά τις τιμές τους, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της χαμένης υπόθεσης.
«Η κυβέρνηση είναι άκρως εκτεθειμένη για το εθνικό έγκλημα που διαπράττει και πρέπει να λογοδοτήσει. Τρεις μήνες μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού που αυτή ξεκίνησε, δεν έχει κάνει καμία κίνηση όπως υποχρεούται απ’ τον δικό της νόμο για τη ΛΑΡΚΟ. Ως άλλος Χουντίνι προσπαθεί να εξαφανίσει τα ελληνικά κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου όταν αυτά είναι πιο απαραίτητα από ποτέ για τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και παρουσιάζουν σπανιότητα. Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί;» τονίζει σε σχόλιό του το σωματείο της Λάρυμνας. Και η αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο ήταν τα στοιχεία του διεθνούς παρατηρητηρίου Benchmark Mineral Intelligence, το οποίο εκτιμά ότι οι κινεζικές εταιρείες θα ελέγχουν το 46% της παγκόσμιας προσφοράς εξόρυξης κοβαλτίου έως το 2030, εξαγοράζοντας δικαιώματα εξόρυξης στις δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα κοβαλτίου, ανάμεσα στις οποίες η Λ.Δ. Κογκό και η Ινδονησία. Σήμερα, η Κίνα ελέγχει την επεξεργασία και τελική παραγωγή παγκόσμια στο 68% του νικελίου, στο 40% του χαλκού, στο 59% του λιθίου και στο 73% του κοβαλτίου. Και η επέκτασή της συνεχίζεται. Ακούει, άραγε, εδώ κανείς ή κάνει... τον Κινέζο;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας