Mε τη λογική ότι η συγκάλυψη και η σιωπή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχαστεί η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον ΑΚΑΓΕ, που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, πορεύεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τρία εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η οποία επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες στο Εργασίας, οι επιτελείς της Κοινωνικής Ασφάλισης σιωπούν. Ακόμη και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, δεν θέλησε ούτε σε διάψευση να προβεί. Κι όμως, είναι δυνατό: να υπάρχει έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ενοχοποιεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη διαχείριση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, του γνωστού ΑΚΑΓΕ, και η ηγεσία του υπουργείου να μη νιώθει την υποχρέωση να απαντήσει. Ισως και να υπερισχύει η αυταπάτη ότι σιωπώντας, κανείς δεν θα καταλάβει ότι ένας κουμπαράς όπως το ΑΚΑΓΕ, ο οποίος δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει τις συντάξεις των νέων, που κινδυνεύουν λόγω της δημογραφικής κρίσης, υστερεί κατά 1 δισ. ευρώ.
«Οπως είναι γνωστό, το Α.Κ.Α.Γ.Ε. αποτελεί το αποθεματικό για την διασφάλιση των συντάξεων των μελλοντικών γενεών, σε περίπτωση που εξαιτίας της δημογραφικής εξέλιξης διακυβευτεί η καταβολή τους. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η χρηματοδότηση του Α.Κ.Α.Γ.Ε. με την απόδοση τόσο μέρους των εισπράξεων από το Φ.Π.Α. όσο και κοινωνικών πόρων, όπως της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης που παρακρατούνται από τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις» επισημαίνει με δελτίο Τύπου το Ελεγκτικό Συνέδριο, διευκρινίζοντας -για όλους όσοι δεν είδαν ή κάνουν ότι δεν είδαν την έκθεσή του περί ΑΚΑΓΕ.
«Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικεντρώθηκε στην απρόσκοπτη απόδοση στο Α.Κ.Α.Γ.Ε. των παραπάνω πόρων ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Το κύριο εύρημα είναι η ύπαρξη μεγάλου ύψους (άνω του 1 δισ. ευρώ) οφειλών του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ προς το Α.Κ.Α.Γ.Ε., οι οποίες παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να δρομολογηθεί η εξόφλησή τους, εξακολουθούν να εκκρεμούν. Το άλλο κύριο εύρημα του ελέγχου είναι η πλημμελής λογιστική παρακολούθηση του Α.Κ.Α.Γ.Ε., η οποία εντούτοις δεν επιδρά στους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί. Ολοι οι οικονομικοί πόροι παραμένουν στο ακέραιο» καταλήγει το δελτίο Τύπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγξε εάν οι δημόσιοι πόροι που κατευθύνονται από το 2009 στον λογαριασμό που δημιουργήθηκε για τις συντάξεις των νέων γενεών αποταμιεύτηκαν σύμφωνα με τον νόμο και τον αρχικό στόχο σύστασης του ΑΚΑΓΕ. Εάν, εφόσον παρακρατήθηκαν ως εισφορά ή φόρος, αποδόθηκαν, κι εάν έγιναν οι διαχειριστικοί έλεγχοι.
Οι απαντήσεις στις οποίες κατέληξαν οι δικαστές είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικές.
Ελλειμμα 1 δισ. ευρώ που δεν έχει επιδιωχθεί η είσπραξή του από το Κεφάλαιο, απουσία ετήσιων απολογισμών και ισολογισμών, που θα έπρεπε να συνοδεύονται από τις ανάλογες εγκρίσεις των υπουργών, πλήθος τροποποιήσεων, είναι μόνο τρία από τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης.
Ακολουθούν φαινόμενα κακής νομοθέτησης όπως είναι η κατάργηση εισφοράς 10% επί των μικτών αποδοχών στους καθηγητές των ΙΕΚ, μέσω απλής εγκυκλίου, η σιωπηρή κατάργηση του ελέγχου από τριμελή επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας και η αυθαίρετη διακράτηση των πόρων του ΑΚΑΓΕ από τα πρώην ασφαλιστικά Ταμεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας