Με αόριστες υποσχέσεις για προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα «εάν χρειαστεί», διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών που απειλεί να απογειώσει τις τιμές στη λιανική αγορά.
Σήμερα στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε κατά 15% στα 184,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά παραμένει διπλάσια από την περασμένη εβδομάδα ενώ καταγράφεται ως η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη, υψηλότερη και από την Ουγγαρία που κρατούσε τα σκήπτρα τις προηγούμενες μέρες.
Ενώ, όμως, το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια κερδοσκοπίας, η κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καρτέλ» και να υπόσχεται μέτρα στήριξης των καταναλωτών μιλώντας για εισαγόμενη ακρίβεια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε συνεντευξιαζόμενος χθες σε πλήθος μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε ότι η άνοδος των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οφείλεται στην έλλειψη διασυνδέσεων με την Κεντρική Ευρώπη και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Αργότερα όμως δημοσιεύτηκαν οι σημερινές χονδρεμπορικές τιμές και προέκυψε ότι σε σύγκριση με προχθές η τιμή στην Ουγγαρία μειώθηκε κατά 53%, σε Βουλγαρία και Ρουμανία κατά 38,4% ενώ στην Ελλάδα η μείωση είναι μόλις 20,2%.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο φαινόμενο εκτόξευσης των τιμών στα Βαλκάνια παρατηρήθηκε και το περασμένο καλοκαίρι και ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε την παρέμβαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι παρεμβάσεις όμως απεδείχθη πως έπεσαν στο κενό και ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χθες ότι αυτές οι δυσλειτουργίες «απαιτούν χρόνο και θεσμικές παρεμβάσεις» ενώ έβαλε στη συζήτηση και έναν αλγόριθμο, «τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής».
Για τους άλλους αλγόριθμους, που «παράγουν» τα πολύχρωμα τιμολόγια και τα υπερκέρδη για τους παραγωγούς ρεύματος και ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός δεν είπε κουβέντα αλλά ανέφερε ότι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα στην Ευρώπη «χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι βάζει και τις επιχειρήσεις υπό προστασία. «Σε κάθε περίπτωση φαινόμενα βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», πρόσθεσε με κάποια αυτσηρότητα ο κ. Σκυλακάκης, αλλά αυτός ο μηχανισμός αποτροπής των υπερεσόδων θύμισε αντίστοιχα εργαλεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις το 2022. Τότε, δηλαδή, που η κυβέρνηση κατέληγε να επιστραφούν υπερκέρδη 373 εκατομμυρίων ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα υπολόγιζε στα 927 και η αντιπολίτευση στα 2 δισ.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε επιδοτήσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μην πληρώσουν οι καταναλωτές υπέρογκες αυξήσεις, χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι αυτό συνέβη προεκλογικά το 2023 και χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογουμένους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και από τα αποθεματικά διαφόρων λογαριασμών που είχαν γεμίσει από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή και πάλι από τους καταναλωτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας