• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.3°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.0°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 32.3°C
  3 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 21.4°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  39%

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης παραδέχεται σε συνομιλητές του ότι τα πράγματα «είναι αρκετά δύσκολα»

ΕUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σύγκρουση για τα «κόκκινα» δάνεια

 • A-
 • A+

Για σύγκρουση με τους δανειστές προετοιμάζεται η κυβέρνηση στο κοινωνικά και πολιτικά καυτό μέτωπο της πώλησης «κόκκινων» δανείων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι διαπιστώνεται αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τεχνικών κλιμακίων ειδικά ως προς τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων, με την κυβέρνηση να θέτει πλέον επιτακτικά προς οριστική επίλυση το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που ξεκινούν σήμερα με τους επικεφαλής των δανειστών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης παραδέχεται σε συνομιλητές του ότι τα πράγματα «είναι αρκετά δύσκολα», εντούτοις υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μετακινηθεί «ούτε βήμα» από την αρχική της θέση, να συνεχιστεί η απαγόρευση πώλησης δανείων σε «επενδυτές της δυστυχίας» (distress funds), και ότι παράλληλα θα επιδιώξει τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με όσο το δυνατόν πιο «δίκαια κριτήρια».

Στους εκπροσώπους των δανειστών έχει διαμηνυθεί πως μια τέτοια ρύθμιση, που θα επιτρέπει το εμπόριο δανείων σε μια χώρα με 300.000 στεγαστικά στο κόκκινο, είναι «κοινωνικά μη αποδεκτή» αλλά και «πολιτικά ανεφάρμοστη».

Ενα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα είναι πως την πώληση δανείων δεν μπορεί να τη «σηκώσει» καμία κυβέρνηση στη χώρα, ούτε και να τη στηρίξει η αντιπολίτευση, ενώ στο οικονομικό πεδίο υποστηρίζεται πως η πώληση δανείων είναι αναποτελεσματική, καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα δάνεια και μαζί οι υποθήκες που τα συνοδεύουν αλλάζουν χέρια σε εξευτελιστικές τιμές.

Δεύτερο μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι το θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Εκεί η προσπάθεια να θωρακιστούν οι δανειολήπτες με κάποια νέα οριζόντια ρύθμιση ήταν ατελέσφορη, με αποτέλεσμα η μόνη προστασία που θα παρέχεται από την 1.1.2016 να προέρχεται αποκλειστικά από τον νόμο Κατσέλη.

Με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί, πάντως, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αναμένεται ότι θα μειωθούν αισθητά τα κριτήρια για την εκποίηση της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι σήμερα από τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Ητοι προστατεύονται ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για τους άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Οι αξίες αυτές εκτιμάται ότι θα μειωθούν αρκετά.

Ανακεφαλαιοποίηση

Κυβέρνηση και θεσμοί διαφωνούν μεν με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου για «κούρεμα» στους κατόχους εξασφαλισμένων ομολόγων (senior bonds), ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι εφικτό -νομικά και πολιτικά- να μην περιληφθεί σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σ’ αυτό καταλήγουν -αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- και οι νομικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κάθε άλλο παρά καλοδέχτηκε την απόφαση του αυγουστιάτικου Eurogroup, και για τον λόγο αυτόν η λύση που προκρίνεται είναι να προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης ενεργητική διαχείριση των στοιχείων παθητικού.

Δηλαδή, να προχωρήσουν οι τράπεζες σε προτάσεις επαναγοράς τίτλων (υβριδικοί, ομόλογα μειωμένης και εξασφαλισμένης διαβάθμισης) –η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει σ’ αυτήν την κίνηση- έναντι μετρητών ή κοινών μετοχών, μικρότερης ονομαστικής αξίας.

Πρόκειται επί της ουσίας για εθελοντικό «κούρεμα», που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μικρότερες ζημιές στους ομολογιούχους σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να επιβληθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια λήψης μιας τέτοιας απόφασης είναι ασφυκτικά για την Εθνική, την Alpha Bank και τη Εurobank και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση.

Στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την κεφαλαιακή μας θωράκιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τους καταθέτες μας».

Το έτερο ζήτημα που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου που κατέχουν Εθνική και Εurobank.

To σενάριο που εξετάζεται από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGcomp) είναι η μετατροπή τους σε κοινές μετοχές ή σε ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα τύπου CoCos πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Το πρόβλημα, ωστόσο, σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει πως η μετατροπή πρέπει να διενεργηθεί βάσει της μέσης τιμής του τελευταίου 12μήνου.

Επειδή, όμως, η τιμή κρίνεται ασύμφορη, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αλλαγή της περιόδου σε 3 ή 6 μήνες ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για το Δημόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζημιές και «κόκκινα» δάνεια πνίγουν τις τράπεζες
Σε ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να βυθίζονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες λόγω των μεγάλων προβλέψεων που είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν εξαιτίας της επιδείνωσης των δραστηριοτήτων τους στην...
Ζημιές και «κόκκινα» δάνεια πνίγουν τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάσμα για τα κριτήρια των πλειστηριασμών
Η συζήτηση για πλειστηριασμούς και πωλήσεις στεγαστικών δανείων ξεκινά σήμερα το πρωί με την συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και το κουαρτέτο, ωστόσο ήδη από χθες οι πρώτες τροχιοδεικτικές...
Χάσμα για τα κριτήρια των πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
Φιλόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ο...
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Bad bank για τα «κόκκινα»;
Την πρόταση δημιουργίας bad bank («κακή τράπεζα») που θα αγοράσει και θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων επαναφέρουν οι Ελληνες τραπεζίτες, ενόψει της κατάθεσης σχεδίου νόμου που...
Bad bank για τα «κόκκινα»;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κώδικας Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια
​Στις τράπεζες και μόνο θα ανήκει ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις ρυθμίσεις που θα γίνουν μελλοντικά στα «κόκκινα» και επισφαλή δάνεια, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας που επεξεργάστηκε και...
Κώδικας Δεοντολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας