Ενδεικτικά της απελπιστικής κατάστασης που βρίσκονται οι πολίτες στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που καταγράφει το δείκτη ευημερίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες ανέρχεται περίπου στο 70%.
Η έκθεση, με την ερώτηση «Πώς είναι η ζωή; 2024» αξιολογεί εάν η ζωή βελτιώνεται για τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες του ΟΟΣΑ και εάν η πρόοδος ήταν βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή η έκδοση παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα στοιχεία με βάση 80 δείκτες ευημερίας, ενώ επικεντρώνεται σε 11 διαστάσεις: Εισόδημα και πλούτος, στέγαση, εργασία και ποιότητα απασχόλησης, υγεία, γνώση και δεξιότητες, ποιότητα περιβάλλοντος, υποκειμενική ευημερία, ασφάλεια, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κοινωνικές σχέσεις και συμμετοχή στα κοινά.
Μόλις 3 στους 10 εμπιστεύονται την κυβέρνηση
Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για τα έξοδα στέγασης των πιο ευάλωτων οικονομικά ανθρώπων της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση από το τέλος μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ που το 40% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγης. Η χώρα μας βρίσκεται κάτω μόνο από τη Χιλή, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ.
Το γεγονός αυτό βέβαια έχει και ως επακόλουθο το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται και στους δείκτες του ΟΟΣΑ.
Φαίνεται, πως περίπου το 30% των πολιτών απαντά θετικά στην ερώτηση για το αν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα στην 6η θέση με το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι Έλληνες δυσκολεύονται να ζεστάνουν το σπίτι τους
Άλλη μια απογοητευτική κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνεται στη δυνατότητα θέρμανσης των κατοικιών τους.
Η Ελλάδα καταγράφει το 4ο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να ζεστάνουν το σπίτι τους, πίσω μόνο από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.
Απογοητευμένοι με την ζωή τους
Όσον αφορά το επίπεδο ευημερίας, οι πολίτες φαίνονται να είναι από τους λιγότερο ικανοποιημένους από την καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση από το τέλος, πίσω μόνο από την Τουρκία, την Ιαπωνία και την Κορέα.
Σχεδόν ουραγός στους μισθούς
Η Ελλάδα, όσον αφορά τα μισθολογικά θέματα, έχει τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ καταγράφει τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα σε 35 χώρες, μετά το Μεξικό και την Κολομβία.
Στις 20 από τις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ οι πραγματικοί μισθοί (λόγω πανδημίας και πληθωρισμού) μειώθηκαν το 2023, σε σχέση με το 2019. Στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί καταγράφουν την μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ 2010-2019, αλλά και χειροτέρευση μεταξύ 2019 - 2022.
Η κλιματική αλλαγή «λιώνει» τους Έλληνες
Τρόμο προκαλεί η ραγδαία αύξηση που παρατηρείται στη χώρα μας από το 2019 στο 2023, στο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται τουλάχιστον για δύο εβδομάδες σε ζεστές μέρες.
Ο ΟΟΣΑ καταγράφει πως το ποσοστό των Ελλήνων που εκτίθενται σε πολύ θερμές μέρες ανέρχεται στο 40%, αυξημένο κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες περίπου από το 2019, γεγονός που αποτυπώνει την μεγάλη επίδραση που έχουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.
Σημειώνεται, πως η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μόνο από την Ισπανία στο στατιστικό αυτό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας