Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινούν κινητοποιήσεις στα λιμάνια

Εισαγγελική παρέμβαση από την ανώτατη εισαγγελέα | EUROKINISSI/ ANTΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκινούν κινητοποιήσεις στα λιμάνια

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Μπαράζ κινητοποιήσεων ξεκινά για το λιμάνι του Πειραιά από τους εργαζόμενους σ’ αυτό αλλά και από τους ναυτεργάτες.

Η αναμενόμενη ιδιωτικοποίησή του από τη μια και οι υλοποιήσεις των δεσμεύσεων του τρίτου Mνημονίου από την άλλη βγάζουν λιμενεργάτες και ναυτικούς στους δρόμους.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.30 το πρωί, ενώ την Πέμπτη κλείνουν όλα τα εμπορικά λιμάνια της χώρας μετά την κήρυξη 24ωρης παλλιμενικής απεργίας.

Στο πλευρό τους, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που θα κλείσει το δημαρχείο, ο Δήμος Περάματος, αλλά και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, που θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτό είναι το ένα μέτωπο, χθες όμως άνοιξε και ένα δεύτερο, καθώς μετά τη συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6 το πρωί στις 2 Νοέμβρη έως τις 6 το πρωί στις 4 Νοέμβρη, με προοπτική κλιμάκωσης και 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη από 00.01 έως 24.00, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

«Εκμηδενίζονται κεκτημένα»

«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» αναφέρει η διοίκηση της ΠΝΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την απόφασή της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εξηγώντας ότι «η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές».

Τη δική τους απάντηση δίνουν με ανακοίνωσή τους και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι διοικήσεις των οποίων επιτίθενται στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Στον Ενικό» και τονίζουν ότι ο υπουργός θέλει να κρύψει τους πάνω από 60.000 άνεργους ναυτεργάτες, ενώ εξηγούν ότι τα ελλείμματα του ΝΑΤ είναι η απλήρωτη ναυτική εργασία και η βάρβαρη εκμετάλλευση των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνθήκες γαλέρας και «μαύρη» εργασία σε πλοία πέντε μεγάλων λιμανιών
Σοβαρές παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία από ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, μειωμένες οργανικές...
Συνθήκες γαλέρας και «μαύρη» εργασία σε πλοία πέντε μεγάλων λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναστολή κινητοποιήσεων στα έντεκα περιφερειακά λιμάνια
Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα 11 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το...
Αναστολή κινητοποιήσεων στα έντεκα περιφερειακά λιμάνια