Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση των ερευνητών του Κέντρου διαφοροποιεί τη μέτρηση της επίσημης ανεργίας από την «αποτελεσματική ανεργία» και χαρακτηρίζει «λάδι στη φωτιά» την ενθάρρυνση εισροής μεταναστών για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας
Είναι η ανεργία κάτω από 10%; Κάτω από αυτόν τον τίτλο, που προφανώς αμφισβητεί εμμέσως τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, το ΚΕΠΕ, με ανάλυσή του που υπογράφουν ο επιστημονικός διευθυντής του Παναγιώτης Λιαργκόβας, o ερευνητής Γεώργιος Μπερτσάτος και οι καθηγητές Γιώργος Αγιομυργιανάκης και Γιώργος Σφακιανάκης, επιχειρεί μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο διαρθρωτικό πρόβλημα της εγχώριας αγοράς εργασίας και την επίδραση της ανεργίας σε αυτό.
Παρότι το 11,07% της ανεργίας που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ το 2ο τρίμηνο του έτους ήταν η καλύτερη επίδοση από το 2009, τελευταία χρονιά πριν η χώρα μπει στην κρίση χρέους και τους μνημονιακούς περιορισμούς, η μέση ετήσια «αποτελεσματική ανεργία», που θέτουν στο επίκεντρο της ανάλυσής τους οι ερευνητές, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι έτσι κι αλλιώς σταθερά κάτω από το 10%.
Πώς προκύπτει αυτό; Αν ληφθούν υπόψη «στην εξίσωση» οι κενές θέσεις εργασίας, που μεταξύ 2010 και 2022 κυμάνθηκαν ανάμεσα στις 98.000 και τις 123.000 θέσεις εργασίας. Η συνάρτηση ανεργίας και κενών θέσεων εργασίας, λένε οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, μας δίνει έναν αξιόπιστο δείκτη για το πόσο χαλαρή ή σφιχτή είναι η ελληνική αγορά εργασίας και, άρα, μας επιτρέπει να χαράξουμε κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης.
Η έρευνα του ΚΕΠΕ αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι υπερβολικά «σφιχτή» τα τελευταία χρόνια, με βάση την αναλογία ανέργων προς κενές θέσεις εργασίας, και αποδεικνύει με στοιχεία ότι, αντιθέτως, η εγχώρια αγορά εργασίας είναι «επίμονα χαλαρή»: το 1ο τρίμηνο του 2024 οι μέσες ετήσιες κενές θέσεις εργασίας προς τους μέσους ετήσιους ανέργους ήταν 88, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 2009 (με 82 κενές θέσεις εργασίας ανά άνεργο). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η πρόθεση της κυβέρνησης να «χαλαρώσει» ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας, εντάσσοντας σε αυτήν μεγάλους αριθμούς μεταναστών-εργατών από τρίτες χώρες, ως εργαζόμενους «έκτακτης ανάγκης», μάλλον δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. «Η ενδεχόμενη ενθάρρυνση εισροής μεταναστών για την επίλυση της ελλείψεως εργαζομένων, εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, προορίζεται να είναι μία έντονα αμφισβητήσιμη κίνηση από την οπτική γωνία του εγχώριου πληθυσμού…
Μία τέτοια πολιτική θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν να ρίχνει κάποιος λάδι στη φωτιά, χειροτερεύοντας την κατάσταση και τις προοπτικές ανεύρεσης εργασίας για τους ντόπιους, αφού θα υπάρχουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας ανά Ελληνα άνεργο», λένε οι ερευνητές του ΚΕΠΕ. Και η επισήμανσή τους έχει, προφανώς, και σημαντική πολιτική και ιδεολογική διάσταση.
Το συμπέρασμα της ανάλυσης του ΚΕΠΕ είναι ότι η ελληνική οικονομία απέχει αρκετά από την πλήρη απασχόληση, ωστόσο, αν συνεχιστούν οι θετικές τάσεις μείωσης της διαφοράς μεταξύ ανεργίας και «αποτελεσματικής ανεργίας», η πλήρης απασχόληση θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και στα επόμενα 3,5 χρόνια, με αύξηση της καινοτομίας, βελτίωση της επιχειρηματικότητας, πολιτικές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του πληθυσμού και ιδίως των γυναικών (αύξηση της απασχόλησης), τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αποφυγή της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού, βελτίωση των αμοιβών εργασίας, ώστε να ανακοπεί η διαρροή υψηλού εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας