Mπορεί όσον αφορά τις φορολογικές υπηρεσίες να έχουμε βίαιη υπερσυγκέντρωση και «ψηφιοποίηση» (από τις ΔΟΥ, στα ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΚ και ΚΕΦΟΔΕ), αλλά με το ΣΔΟΕ και τις συναφείς υπηρεσίες δίωξης του οικονομικού εγκλήματος συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: αποσυγκέντρωση και κατακερματισμός.
Η βίαιη υπερσυγκέντρωση-«ψηφιοποίηση» των φορολογικών υπηρεσιών αποκαλείται «αναβάθμιση», ενώ η μετακόμιση-κατακερματισμός του ΣΔΟΕ και των άλλων υπηρεσιών δίωξης του οικονομικού εγκλήματος, που συνιστά υποβάθμιση τοις πράγμασι, ονομάζεται... εξοικονόμηση δαπανών ενοικίασης!
Αποσυγκέντρωση
Από ποιο κτίριο φεύγει το ΣΔΟΕ και ποιες άλλες υπηρεσίες διασκορπίζονται; Το κτίριο όπου στεγάζεται το ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς είναι εμβληματικό κτίριο όσο και το ΣΔΟΕ ως υπηρεσία. Οταν, με τη σύσταση της ΑΑΔΕ, από το ΣΔΟΕ αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και εκατοντάδες άτομα από το προσωπικό του, παρέμεινε στο κτίριο της Πειραιώς και συστεγάστηκε με την Οικονομική Εισαγγελία, τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος-ΔΕΟΕ (που συστάθηκε στη συνέχεια), την Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, η Υπηρεσία Ελέγχου του «Πόθεν Εσχες». Ιδιαίτερα η συστέγαση του ΣΔΟΕ, του οικονομικού εισαγγελέα και της ΔΕΟΕ είχε όχι μόνο πρακτική σημασία, καθώς αυτές οι υπηρεσίες συνεργάζονται, διακινούν μεταξύ τους έγγραφα, εκτιμούν κατασχεθέντα κ.λπ., αλλά και σε μια λογική συγκέντρωσης και συνεργειών μεταξύ των υπηρεσιών που έχουν αντικείμενα συναφή με το οικονομικό έγκλημα. Με την ίδια λογική, συστεγάστηκαν και οι λοιπές υπηρεσίες.
Ξαφνικά όμως, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, από το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τα φορολογικά θέματα, κ. Δήμα, υπήρξε ενημέρωση ότι οι συστεγαζόμενες υπηρεσίες θα μετακομίσουν, όχι όμως στην ίδια διεύθυνση αλλά σε διαφορετικές περιοχές, και ότι η μετακόμιση θα επισπευστεί. Συγκεκριμένα:
● Το ΣΔΟΕ μετακομίζει στο ΚΕΠΥΟ (δίπλα στη Σιβιτανίδειο)
● Η Οικονομική Εισαγγελία και ο ΔΕΟΕ μετακομίζουν στο κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας 10.
Μεγάλο μέρος των υποθέσεων του ΣΔΟΕ αφορούν υποθέσεις της Οικονομικής Εισαγγελίας, που απαιτούν διακίνηση εγγράφων αλλά και αξιολόγηση ευρημάτων σχετικών με το οικονομικό έγκλημα.
Λόγοι... οικονομίας;
Τώρα, θα πρέπει να εφευρεθεί ένα σύστημα ασφαλούς διακίνησής τους σε χιλιόμετρα μακριά – πέρα από τα ζητήματα ουσίας της άμεσης και εκ του σύνεγγυς συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών.Πόσο πιστευτό είναι ότι η μετακόμιση και ο διασκορπισμός γίνονται για λόγους... οικονομίας;
Αν το ένα σενάριο είναι οι λόγοι οικονομίας, «ψιθυρίζεται» και ένα ακόμη: Οτι το κτίριο της οδού Πειραιώς «επείγει» να εκκενωθεί γιατί το διεκδικεί επιχειρηματικός όμιλος του χώρου της υγείας. Εμείς δεν τα πιστεύουμε αυτά, αλλά η αλήθεια είναι ότι το επιχείρημα περί εξοικονόμησης δαπανών για ενοίκια δεν είναι πειστικό.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟΥ) πάντως δεν φαίνεται να το πολυπιστεύει. Με ανακοίνωσή της θεωρεί ότι «η δρομολογούμενη μετακόμιση του ΣΔΟΕ αποτελεί αναμφίβολα ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ απαξίωσης της υπηρεσίας αυτής, που λαμβάνει χώρα με ευθύνη και επιλογή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Ενώ για κοντά έξι χρόνια η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αδυνατούν να τοποθετήσουν επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, (ή επιλέγουν να μην το κάνουν) ωστόσο δείχνουν τρομερή αποφασιστικότητα όταν πρόκειται να κάνουν έξωση στην υπηρεσία, ορίζοντας χρονοδιάγραμμα μερικών ημερών. Είναι οι ίδιοι που θεσμοθετούν νέες αρμοδιότητες για το ΣΔΟΕ, αλλά τις κρατάνε σε αδράνεια επί μεγάλο χρονικό διάστημα! Είναι οι ίδιοι που αποκλείουν τους εργαζόμενους στο ΣΔΟΕ απ’ την πρόσβαση στα πληροφοριακά δίκτυα, ιδιοκτησίας του ΥΠΟΙΚ. Είναι οι ίδιοι που κρατάνε μισθολογικά υποβαθμισμένους τους εργαζόμενους στο ΣΔΟΕ και παρακολουθούν τη συνεχή διαρροή προσωπικού προς άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, αδιαφορώντας με προκλητικό τρόπο.
Είναι οι ίδιοι που μετέθεταν κάθε παρέμβαση και πρωτοβουλία στήριξης της υπηρεσίας, εν αναμονή (από μέρα σε μέρα μας λέγανε) του οργανογράμματος, που θα αποτύπωνε τη νέα δομή της υπηρεσίας, που θα ενέτασσε σε αυτή τη ΔΕΟΕ, που θα αποτύπωνε τις επιπλέον ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές με βάση και τις νέες αρμοδιότητες που θεσμοθετήθηκαν. Παραμέτρους που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν σήμερα που προτάσσουν την άρον άρον μετακίνηση, στέλνοντας υπηρεσίες που πρόκειται να ενωθούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αγνοώντας τις θέσεις και τις ανησυχίες, όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων που θέτουν πολύ σοβαρές ενστάσεις επισημαίνοντας παράλληλα κινδύνους που απορρέουν απ’ τα προωθούμενα σχέδια.
»Πρόκειται για μια επιλογή που αποδυναμώνει περαιτέρω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και υπονομεύει το έργο τους. Οσο για το αφήγημα της πολιτικής ηγεσίας περί προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων, προφανώς και δεν πείθει κανέναν γιατί έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με το επίσης δικό της αφήγημα περί ανάγκης συγκέντρωσης των υπηρεσιών για την επίτευξη “οικονομιών κλίμακος”, όπως με στόμφο ισχυρίζονται».
Στο ίδιο πνεύμα, ο εργαζόμενος στο ΣΔΟΕ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ και στέλεχος της Αυτόνομης Κίνησης Εφοριακών Δημήτρης Μέρκος, σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας τονίζει:
«Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΣΔΟΕ δυστυχώς επιβεβαιώνουν τη γενικότερη αίσθηση ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες συστηματικά απαξιώνονται αντί να ενισχυθούν. Σε μια εποχή που το οικονομικό έγκλημα, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η αισχροκέρδεια οργιάζουν, η κυβέρνηση απαξιώνει, αντί να ενισχύσει τις υπηρεσίες μας. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί στήριξης του ΣΔΟΕ και των εργαζομένων σε αυτό απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι στόχος δεν είναι η ύπαρξη ισχυρών και πραγματικά ανεξάρτητων ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά υπηρεσίες που απλά θα τις επικαλούνται ή και θα τις χρησιμοποιούν κατά το δοκούν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας