• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%

Το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ετών εντοπίζεται στη μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού βάρους του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες του πολίτη

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μειώσεις και στις υφιστάμενες συντάξεις

 • A-
 • A+

Οι αοριστολογίες και οι πολιτικοί-επικοινωνιακοί χειρισμοί στο ασφαλιστικό έλαβαν τέλος την Πέμπτη με τη δημοσιοποίηση του γενικόλογου αλλά δηλωτικού της πορείας που έχει αποφασιστεί να λάβει το ασφαλιστικό σύστημα πορίσματος της «επιτροπής σοφών»...

Τώρα η κυβέρνηση καλείται να λάβει πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το ύψος των μειώσεων σε ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά κυρίως το ποσοστό απώλειας εισοδήματος των νυν συνταξιούχων και δη όσων λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα να έχουν εξειδικευτεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να μπορέσει τάχιστα η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις.

Ηδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις προκρινόμενες αλλαγές.

Εκεί λοιπόν τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τους… τυχερούς συνταξιούχους που δεν ζουν στα όρια της φτώχειας (δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ).

Πίσω από τις φράσεις «συμμετοχική δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη των γενεών» κρύβεται το τσεκούρωμα στις μεγάλες συντάξεις που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%.

Ψάχνουν τα κριτήρια

Το πώς θα προκύψει το ποσοστό ακόμη είναι άγνωστο (αφού πρέπει να συνεκτιμηθεί και το πολιτικό κόστος).

Ομως είναι δεδομένο ότι θα πρέπει οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ να επωμιστούν μέρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για το 2016, η οποία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ.

Ετσι οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης ψάχνουν τα «κοινωνικοασφαλιστικά κριτήρια» που θα δώσουν τέτοιες περικοπές, οι οποίες θα σώσουν αφενός το αριστερό γόητρο της κυβέρνησης και αφετέρου θα «κορεστεί» η πείνα των δανειστών μας για αποκαθήλωση του κοινωνικού κράτους.

Το σίγουρο είναι ότι οι μειώσεις θα προέρχονται από τον ανακαθορισμό των συντάξεων με βάση το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ετσι σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Κυβερνητικός στόχος είναι να τεθεί μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους.

Καθίσταται προφανές ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι κατώτερο του σημερινού και δεν θα ξεπερνά το 55%.

Εκεί που αναμένεται σφαγή των συντάξεων είναι κυρίως σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία (10.500 ημέρες ασφάλισης), αφού οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 70% και τώρα θα μειωθεί η σύνταξή τους αφού θα συμπιεστεί το ποσοστό αναπλήρωσης.

Οι μειώσεις αυτές θα κυμαίνονται από 20%-30% (ανάλογα με τα εισοδήματα του συνταξιούχου, τι έχει δώσει στο σύστημα κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και την ηλικία συνταξιοδότησής του).

Σε απόλυτους αριθμούς, δε, οι απώλειες ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερες, καθότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπολογιστούν οι μειώσεις στα ποσά που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Φορολογία

Επίσης οι συνταξιούχοι, όπως δείχνει ο υφιστάμενος σχεδιασμός, θα αναλάβουν και σημαντικό κομμάτι της φορολογίας με την οποία θα δίδεται η εθνική σύνταξη (άρα με έμμεσο μεν τρόπο θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος από συντάξιμες αποδοχές).

Ομως το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων ετών δεν θα εντοπίζεται σ’ αυτές καθεαυτές τις μειώσεις αλλά στη μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού βάρους του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες του πολίτη.

Είναι το σημείο στο οποίο αντιτάχθηκαν σφοδρά, όπως πληροφορούμαστε, δύο μέλη της επιτροπής (ο δικηγόρος επί Ασφαλιστικού Δικαίου Δ. Μπούρλος και ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας Ξ. Κοντιάδης) και αφορά την προσπάθεια εισαγωγής οικονομικών σταθεροποιητών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι θα οδηγούν σε αυτόματες μειώσεις συντάξεων (κάτι σαν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που όμως θα «βαφτιστεί» διαφορετικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο μέλη αντέδρασαν πολύ έντονα κάνοντας λόγο ότι αυτοί οι οικονομικοί σταθεροποιητές μαζί με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης οδηγούν σε ένα νέο, πλήρως εξατομικευμένο σύστημα, όπου το τελικό ποσό της σύνταξης θα είναι αβέβαιο…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγική εικόνα στον υπολογισμό συντάξεων
Με προβολή του 2045 -όταν προβλέπεται η πλήρης ωρίμανση των υφιστάμενων νόμων για το ασφαλιστικό- στο τώρα και με πρόσθεση των -τουλάχιστον κατά τη νομοθεσία- πρόσκαιρων μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις, η...
Μαγική εικόνα στον υπολογισμό συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την...
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάνεται η επικουρική σύνταξη
Παρ’ όλο που ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος συνεχίζει να προσπαθεί να βρει το γενικό ισοδύναμο στους μνημονιακούς νόμους 3863 και 3865 και στο μέγαρο Μαξίμου δουλεύουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις, εκείνο...
Χάνεται η επικουρική σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΔΙΣΥ: Οι 7 αλλαγές που μειώνουν τις συντάξεις
Με την υπόμνηση ότι από το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 και διαρκώς εξειδικεύουν νέοι νόμοι οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων έχουν συνολικές περικοπές έως και 70%...
ΕΝΔΙΣΥ: Οι 7 αλλαγές που μειώνουν τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 9% η μεσοσταθμική μείωση συντάξεων
Ο λευκός καπνός της συμφωνίας για το ασφαλιστικό φέρνει στο τόσο κοντινό 2019 μεγάλο τσεκούρωμα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Από την άλλη, στον αέρα βρίσκεται και το θέμα της βάσης του υπολογισμού...
Στο 9% η μεσοσταθμική μείωση συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχορήγηση για την προώθηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης
Αυτό που ψιθυριζόταν ήδη από το 2010 όταν άρχισε η κρίση, ήρθε να επιβεβαιωθεί το 2016 με τροπολογία που αφορά την έκτακτη επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να καταβάλουν ένα κομμάτι των...
Επιχορήγηση για την προώθηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας