Δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW –στην Κάρυστο (11,5MW) και τη Μάνη (31,8MW)–, φωτοβολταϊκά σε λειτουργία συνολικής ισχύος 23,3MW, έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7GW (τα 1.050 MW είναι αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά) και την εξαγορά επιπλέον 20% των μετοχών της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., αυξάνοντας το μερίδιό της στην εταιρεία σε 71% και αποκτώντας καταστατική πλειοψηφία, περιλαμβάνουν τα τελευταία «ψώνια» της ΔΕΗ, με τη νέα συμφωνία ύψους 176 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες.
Η συναλλαγή έγινε με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, που διέθεταν και τα σχετικά χαρτοφυλάκια σε ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα τροφοδοτεί με ρεύμα όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και τις όμορες Βαλκανικές χώρες και μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας στο Κιλκίς, θα μπορεί να εξάγει ρεύμα προς Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία. Βεβαίως, αν και προβάλλεται ως συνιστώσα της «πράσινης στρατηγικής» της ΔΕΗ, ο υπό κατασκευή σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, που αποκτά τον έλεγχό του θα καίει φυσικό αέριο, αλλά με δυνατότητα καύσης υδρογόνου και μεικτής λειτουργίας.
Τιμές λιανικής
Είναι προφανής η σύνδεση αυτού του σταθμού με τον σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, συμφερόντων Κοπελούζου, ΔΕΠΑ Εμπορία και άλλων, που αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία τον επόμενο μήνα, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται η συσχέτιση του ενεργειακού κόμβου της περιοχής με την εκεί αμερικανική βάση.
Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εξαγορά από τη ΔΕΗ της ENEL Ρουμανίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόθεση της (πρώην δημόσιας) επιχείρησης, που συγκεντρώνει ένα όλο και μεγαλύτερο πράσινο χαρτοφυλάκιο με οριζόντιες συμφωνίες σχεδόν με όλους τους μεγάλους ενεργειακούς της εγχώριας αγοράς, είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον «βαλκανικό-νοτιοανατολικό» διάδρομο μεταφοράς ρεύματος, αυτόν που εμφάνισε τις υψηλότερες τιμές και τα συχνότερα συμπτώματα κερδοσκοπίας στα χρηματιστήρια ενέργειας το περασμένο καλοκαίρι, παρασύροντας τις τιμές λιανικής προς τα πάνω, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει ψιχία επιδότησης στους λογαριασμούς, και υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να στείλει άλλη μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επιστολή στη φον ντερ Λάιεν για κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, το τίμημα της εξαγοράς θα καταβληθεί σε μετρητά 106 εκατ. ευρώ και σε μετοχές ύψους 70 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης 12,21 ευρώ. Η ολοκλήρωση των συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται έως το τέλος του έτους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης χαρακτήρισε την εξαγορά «σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, που στηρίζεται στη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ».
Απολιγνιτοποίηση
Εχει ενδιαφέρον ότι την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο της Μεγαλόπολης και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, εξέφραζε την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της απόσυρσης της Μονάδας 4 των ΑΗΣ Μεγαλόπολης και ΑΗΣ Μελίτης μέχρι το τέλος του χρόνου.
Με τις τελευταίες συμφωνίες, η ηλεκτροπαραγωγική ισχύς της ΔΕΗ αυξάνεται αρκετά πάνω από τα 10,7 GW που είναι σήμερα, και θα ξεπεράσει τα 13 GW το 2026, από τα 22 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς (κι από αυτό προκύπτει το ερώτημα σε τι ακριβώς κατέληξε η «καταδίωξη» του κρατικού ενεργειακού μονοπωλίου από την Ε.Ε.).
Αν, δε, υπολογίσει κανείς και τις άλλες στρατηγικές συμφωνίες που έχει κάνει η ΔΕΗ με Motor Oil, Metlen, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, RWE, Macquarie, δηλαδή σχεδόν με όλους τους εγχώριους και ξένους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, η επιχείρηση ηλεκτρισμού αναδεικνύεται στον απόλυτο ρυθμιστή αυτού που καταγγέλλεται ως ενεργειακό καρτέλ στη χώρα μας, δηλαδή στο μονοπώλιο που ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες, με τη διαφορά ότι δεν ανήκει πλέον στο Δημόσιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας