Τη θέσπιση ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και τη θέσπιση διενέργειας ελέγχου του πλαισίου λειτουργίας επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, σε μια προσπάθεια οι περιορισμοί επέκτασης των εν λόγω μισθώσεων, που «στερούν» ακίνητα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, να έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά, πέραν των άλλων μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (π.χ. πάγωμα νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 1ο, 2ο, 3ο διαμέρισμα της Αθήνας).
Η θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας αποτελεί και αίτημα των ξενοδόχων που έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα το εμβαδόν δωματίου τουλάχιστον 12 τ.μ., να απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση υπόγειων και ημιυπόγειων, να υπάρχει πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας και ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση καθώς και ασφάλιση αστικής ευθύνης κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία αλλά και τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς στα πεντάστερα θα φτάσει στα 15 ευρώ ανά επισκέπτη την περίοδο Απρίλιος - Οκτώβριος. Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων αυξάνεται στα 5 ευρώ από 3 ευρώ και στα 4 αστέρων στα 10 ευρώ από 7 ευρώ.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ξενοδόχος, «ενώ οι ξενοδόχοι σε ανταγωνιστικούς προορισμούς έχουν προσφορές του τύπου “πληρώστε 3 διανυκτερεύεις και μείνετε 4 βράδια”, εμείς θα πρέπει να λέμε στους πελάτες μας να πληρώσουν 4 βράδια για να μείνουν 3».
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής σημειώνει:
«Τα μέτρα επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού κλάδου, και όχι στήριξης όπως από παραδρομή θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαρακτηρίστηκαν, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θίγουν τις πιο ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Είναι δυστυχώς προφανές πως με αποφάσεις σαν αυτές η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον ισχυρότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας ως μια δημοσιονομική διέξοδο και όχι ως έναν αναπτυξιακό βραχίονα». Ο πρόεδρος της ΠΟΞ είχε υπογραμμίσει πριν από τη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα διαθέτει 10.500 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 8.000 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακές.
Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου από τον φόρο διαμονής, που μετεξελίχθηκε σε τέλος ανθεκτικότητας στα τουριστικά καταλύματα, από το 2018 ώς το τέλος του 2024 αναμένεται να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα τα τουριστικά καταλύματα καταβάλλουν και τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο από τη νέα χρονιά οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να το αυξήσουν κατά 50%, ενώ οι συντελεστές ΦΠΑ υπηρεσιών φιλοξενίας είναι υψηλότεροι στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Πιο αναλυτικά το τέλος ανθεκτικότητας διαμορφώνεται ως εξής:
Από Απρίλιο έως Οκτώβριο:
● Ξενοδοχεία 1*, 2* και ενοικιαζόμενα δωμάτια: 2 ευρώ από 1,5 ευρώ
● Ξενοδοχεία 3*: 5 ευρώ από 3 ευρώ
● Ξενοδοχεία 4*: 10 ευρώ από 7 ευρώ
● Ξενοδοχεία 5*: 15 ευρώ από 10 ευρώ.
Για τους χειμερινούς μήνες από Νοέμβριο - Μάρτιο (προστίθεται ένας μήνας) ισχύει μειωμένο τέλος.
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνεται στα 8 ευρώ από 1,5 ευρώ την περίοδο Απρίλιος - Οκτώβριος και σε 2 ευρώ από 0,50 ευρώ την περίοδο Νοέμβριος - Μάρτιος.
Τα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας