Για την ψηφιακή γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των πολιτών που επέφερε η βίαιη συγκεντροποίηση των εφοριών στα ΚΕ.Β.ΕΙΣ (Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης) και η πλήρης ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές.
Ωστόσο αυτό που αποκαλούμε «ταλαιπωρία των φορολογουμένων» είναι τόσο εκτεταμένη και προσλαμβάνει τόσο επώδυνες και παράλογες μορφές, ώστε είναι αξιομνημόνευτη. Τα βάσανα και την απίστευτη ταλαιπωρία ενός φορολογουμένου και της οικογένειάς του παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Η περιπέτειά τους θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί «Δεν μπορούμε να βρούμε την Εφορία για να την ενημερώσουμε ότι πληρώσαμε την οφειλή μας» –και ναι, είναι τόσο παράλογο!
Ο φορολογούμενος-θύμα της απίστευτης ταλαιπωρίας, του οποίου τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας, είχε ένα χρέος στην Εφορία. Το ποσό ήταν μεγάλο. Ετσι η μητέρα του πήρε τραπεζικό δάνειο με το οποίο αποπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Σε συνεννόηση με την Εφορία το υπόλοιπο της οφειλής μπήκε σε ρύθμιση, για την αποπληρωμή της οποίας έγινε μερική κατάσχεση ενοικίου ενός σπιτιού του οφειλέτη στον Χολαργό.
Η ενοικιάστρια του εν λόγω σπιτιού έπρεπε να βάζει κάθε μήνα μέρος του ενοικίου που αντιστοιχούσε στη δόση της ρύθμισης σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό. Κάπου εδώ αρχίζουν η ταλαιπωρία και ο παραλογισμός. Από την ενοικιάστρια ζητήθηκε το εξής εξωφρενικό: έπρεπε μετά την κατάθεση να καλεί σε έναν αριθμό και να ενημερώνει κάποιον υπάλληλο της Εφορίας για την κατάθεση, ώστε εκείνος να τα αφαιρεί από το χρέος.
Ωστόσο το τηλέφωνο δεν απαντούσε ποτέ. Η ενοικιάστρια δεν ήταν δυνατόν να περνάει τις μέρες της στο ακουστικό, παραιτήθηκε της προσπάθειάς και το επίπονο έργο της τηλεφωνικής ενημέρωσης της Εφορίας ότι η δόση της ρύθμισης πληρώθηκε ανέλαβαν ο φορολογούμενος και η οικογένειά του.
Νέα τοκοθεσία
Επειδή όμως στο συγκεκριμένο τηλέφωνο συνέχιζε να μην απαντά κανείς, βρήκαν μια λύση: πήγαιναν μία φορά τον μήνα είτε μία φορά στους δύο μήνες στην αρμόδια ΔΟΥ και διευθετούσε το πρόβλημα είτε η διευθύντρια είτε κάποιος υπάλληλος.
Μέχρι τη μέρα που η ΔΟΥ Καλλιθέας μεταφέρθηκε σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών της στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά η ρύθμιση νεκρώθηκε. Τα χρήματα που έμπαιναν σε λίγες μέρες μεταφέρονταν στις Επιστροφές και το χρέος έμπαινε σε τοκοθεσία. Κάποια μέρα ο φορολογούμενος είδε τη γνωστή ανακοίνωση με κόκκινα γράμματα ότι η ρύθμιση ενδεχομένως να έχει χαθεί και ότι πρέπει να απευθυνθεί… στην οικεία ΔΟΥ – η οποία όμως είχε καταργηθεί!
Στο σημείο αυτό ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο της ταλαιπωρίας: ο φορολογούμενος ξόδευε ατέλειωτες ώρες προσπαθώντας να επικοινωνήσει με το ΚΕ.Β.ΕΙΣ και γράφοντας μέιλ που δεν απαντούσε κανείς. Μετά από καιρό βρήκε έναν υπάλληλο και κατάφερε να λύσει το θέμα για τις έως τότε συσσωρευμένες υποτιθέμενα απλήρωτες δόσεις της ρύθμισης. Αναγνωρίστηκε το λάθος, τα χρήματα από τις επιστροφές μεταφέρθηκαν στη ρύθμιση, οι τόκοι σχεδόν στο σύνολό τους σβήστηκαν.
Ομως όλα τα καλά κρατάνε λίγο! Γιατί το ίδιο πρόβλημα εμφανίστηκε και τον επόμενο μήνα. Ξανά μηνύματα, ξανά τηλεφωνήματα, αλλά αυτή τη φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Ετσι από τις 30.3.2024 (15η από τις 24 δόσεις που κατατίθενται εμπρόθεσμα και υπάρχουν όλες οι τραπεζικές αποδείξεις, αλλά και μπορεί κανείς εύκολα να το δει στη σελίδα της Εφορίας στο τμήμα «Στοιχεία Πληρωμών») η Εφορία… αρνείται να πάρει τα χρήματα, όμως βάζει τόκους στις δόσεις.
Μέχρι σήμερα είναι στα 600 ευρώ περίπου και έπεται συνέχεια. Ειρήσθω εν παρόδω, στην αρχή αυτής της υπόθεσης η Εφορία απέστειλε στην ενοικιάστρια πλήρη κατάλογο των χρεών του υπόχρεου, καταπατώντας κάθε έννοια απορρήτου των προσωπικών στοιχείων
Χάσαμε την Εφορία, stop
Στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ εκκρεμούν πάνω από 50.000 αιτήματα φορολογουμένων τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι χρεώθηκαν εκατοντάδες ή και μερικές χιλιάδες αιτημάτων. Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, εξίσου μεγάλη και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων. Εξω από τα γραφεία του ΚΕ.Β.ΕΙΣ στην Αθήνα η ταλαιπωρία γράφει άλλες σελίδες δόξας.
Φορολογούμενοι απελπισμένοι από την προσπάθεια ηλεκτρονικού «διαλόγου» συνωστίζονται στο σαλονάκι, όπου υπάλληλοι τους ρωτούν ποιο είναι το θέμα τους, συμπληρώνουν ένα έντυπο, ο υπάλληλος το παίρνει και επιστρέφει με κάποια απάντηση. Είτε λιώνεις στα μέιλ σπαταλώντας άπειρες ανθρωποώρες, είτε κάνεις διαδήλωση έξω από το ΚΕ.Β.ΕΙΣ. Διότι ψηφιοποίηση της σχέσης με την Εφορία σημαίνει ότι η Εφορία… εξαφανίζεται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας