Κατά 63% αυξήθηκαν οι προοπτικές απασχόλησης στις υπηρεσίες επικοινωνίας το τρίτο τρίμηνο του 2024 και κατά 56% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ManpowerGroup με τη συμμετοχή 524 Ελλήνων εργοδοτών.
Μάλιστα, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για τους Έλληνες εργοδότες στον συγκεκριμένο κλάδο είναι 50% με την χώρα να κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στις προσδοκίες, που ξεπερνούν τον μέσο όρο του κλάδου κατά 34 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ο πλέον ανταγωνιστικός, η πλειονότητα (89%) των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση του εξειδικευμένου ταλέντου, σύμφωνα με την έρευνα έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup.
Ακολουθεί ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών, με προοπτικές απασχόλησης 30%. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 16% από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μειώθηκε κατά 40% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.
Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για τους εργοδότες στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι 28%, με αύξηση κατά 9% σε ετήσια βάση.
Αύξηση προσλήψεων προβλέπει το 34% - Πιο αισιόδοξες οι μεγάλες επιχειρήσεις
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα η ManpowerGroup προβαίνει σε αισιόδοξες προβλέψεις για βελτιωμένο κλίμα το τέταρτο τρίμηνο του 2024 με ενεργούς ρυθμούς προσλήψεων και συνολικές προοπτικές απασχόλησης 19%. Σύμφωνα με την έρευνα, οι προοπτικές έχουν ενισχυθεί κατά 8 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2 μονάδες από πέρυσι.
Αξίζει να σημειωθεί το 34% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των προσλήψεων, το 20% προβλέπει μείωση, ενώ το 37% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Ως η πιο ανταγωνιστική περιοχή της χώρας εμφανίζεται η ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής (17%), καταγράφοντας άνοδο κατά 1 μονάδα από το προηγούμενο τρίμηνο και πτώση κατά 1 μονάδα από πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε στη Βόρεια Ελλάδα, με αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προθέσεις απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν πλέον τις 12 μονάδες.
Όλα τα μεγέθη οργανισμών αναμένουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης το 4ο τρίμηνο του 2024. Όμως, οι μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πλέον αισιόδοξες στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης 35%, αυξημένες κατά 6 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 24 μονάδες από πέρυσι. Αυτό το τρίμηνο σηματοδοτεί τον υψηλότερο δείκτη που έχει καταγραφεί στις ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση το 1ο τρίμηνο του 2022.
Πάντως, η μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το προηγούμενο τρίμηνο αναφέρθηκε από μεγάλους οργανισμούς 250-999 εργαζομένων, εμφανίζοντας αύξηση 19 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο.
Βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης
Η έρευνα για το 4ο τρίμηνο του 2024 υπογραμμίζει τη σταδιακή βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης (25%). Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 3 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι προοπτικές παραμένουν 5 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 4ο τρίμηνο του 2023.
Οι προοπτικές στη Βόρεια Αμερική ανέρχονται σε 32%, βελτιωμένες κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (21%), με ενίσχυση κατά +2% από το 3ο τρίμηνο του 2024 και αποδυνάμωση κατά -3% σε ετήσια βάση.
Οι προοπτικές ποικίλλουν σε ολόκληρη την περιοχή, με τους εργοδότες να είναι πιο πρόθυμοι να προσλάβουν στη Νότια Αφρική (32%), την Ελβετία (32%), την Ιρλανδία (30%) και την Ολλανδία (30%). Οι ασθενέστερες προοπτικές εντοπίζονται στο Ισραήλ (8%) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (11%).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας