• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 20.3°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.9°C
  2 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  87%

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών ξεκαθάρισαν στον υπουργό ότι η μείωση των συνθέσεων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απαίτησαν να αποσυρθεί το μέτρο

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μαραθώνιος στο ΥΝΑ για τις συνθέσεις πληρωμάτων

 • A-
 • A+

Πολύωρη συνάντηση, που ξεκίνησε στη 1.30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε έπειτα από έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας ανάμεσα στον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα και στη διοίκηση της ΠΝΟ (συμμετείχαν 13 εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων).

Επίμαχο θέμα της συζήτησης ήταν η δέσμευση που προκύπτει από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, με βάση την οποία οι συνθέσεις των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας πρέπει να εναρμονιστούν με εκείνες που ισχύουν στις διεθνείς γραμμές (Αδριατική).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου κάποιες στιγμές τα πνεύματα οξύνθηκαν, καθώς οι ναυτικοί εξηγούσαν στον υπουργό ότι, αν αυτή η ρύθμιση υλοποιηθεί, θα «αφανιστούν οι Ελληνες ναυτεργάτες», ενώ «ελλοχεύει θανάσιμος κίνδυνος για την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών πλοίων», ο Θ. Δρίτσας υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαναγκαστεί σε πολιτικές επιλογές που δεν είναι δικές της, πολύ περισσότερο μάλιστα που η ρύθμιση αυτή δεν στοχεύει σε δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά σε ενίσχυση της επιχειρηματικής ισχύος σε βάρος της εργασίας, χάριν της ανταγωνιστικότητας» και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε αυτή η μνημονιακή δέσμευση να επανεξεταστεί και να μετατεθεί χρονικά και επίσης η εφαρμογή του μέτρου να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να προκαλέσει κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ακόμα ότι οι δανειστές ζήτησαν το συγκεκριμένο μέτρο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ότι η υλοποίησή του είναι μία από τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει τα κλιμάκια προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ.

Δεσμεύτηκε ότι θα κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις τους εκπροσώπους της ΠΝΟ και ενημέρωσε ότι προτίθεται να καλέσει σύντομα σε συνάντηση το Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για το θέμα αυτό.

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών ξεκαθάρισαν στον υπουργό ότι η μείωση των συνθέσεων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απαίτησαν να αποσυρθεί το μέτρο.

Ολοι οι εκπρόσωποι των σωματείων τοποθετήθηκαν και ο καθένας από την πλευρά του εξήγησε στον Θ. Δρίτσα τους λόγους που δεν πρέπει με τίποτα να εφαρμοστεί η μείωση των συνθέσεων.

Μια από τις αναφορές που έκαναν ήταν και η πολύνεκρη τραγωδία του «Norman Atlantic» στο οποίο, όπως είπαν, διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη οργανική σύνθεσή του συνετέλεσε τα μέγιστα στο γεγονός ότι δεν υπήρχε έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από την ελλιπέστατη επάνδρωση του πλοίου με το προβλεπόμενο προσωπικό στο πλοίο. Υπογράμμισαν ακόμα ότι οι μειώσεις των θέσεων εργασίας θα δώσουν τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η διοίκηση της ΠΝΟ κατέθεσε στον υπουργό και όλα τ’ άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο: ανεργία, υπογραφή ΣΣΕ, καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας κ.ά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μοντέλο» Αδριατικής στα πλοία της ακτοπλοΐας
Ενα νέο «χτύπημα» θα δεχτούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Ελληνες ναυτικοί, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, θα υλοποιηθεί μνημονιακή υποχρέωση βάσει της οποίας θα μειωθούν οι...
«Μοντέλο» Αδριατικής στα πλοία της ακτοπλοΐας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βυθίζεται» η ΝΕΛ
Να κηρυχτεί έκπτωτη και από τις δύο ενδοκυκλαδικές επιδοτούμενες γραμμές η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ γνωμοδότησε χθες κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), αλλά την τελική απόφαση θα λάβει...
«Βυθίζεται» η ΝΕΛ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται Μποφόρ στην ακτοπλοΐα
Στο στόχαστρο των δανειστών έχει μπει για τα καλά πλέον η ακτοπλοΐα, καθώς ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζήτησαν τη μείωση των οργανικών...
Ερχονται Μποφόρ στην ακτοπλοΐα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρώστε τους ναυτικούς
Το ζήτημα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας, ένα από τα πρώτα θέματα που έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στις επαφές που είχε μαζί του τη Δευτέρα,...
Πληρώστε τους ναυτικούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση ακτοπλόων με τους Κινέζους
Τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού, ναυπηγοεπισκευή, διαχείριση αποβλήτων, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά, λιμενικές υποδομές, ήταν μερικά από...
Συνάντηση ακτοπλόων με τους Κινέζους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς πλοία στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου
Ρίχνουν άγκυρες τα πλοία όλων των κατηγοριών στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου μετά την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις...
Χωρίς πλοία στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας