• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 27.1°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.1°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

EUROKINISSI

Μικρή καθυστέρηση για την ανακεφαλαιοποίηση

 • A-
 • A+

Η επίλυση εκκρεμοτήτων και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, κρατούν μερικές ημέρες πίσω το έτερο νομοσχέδιο, αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μαζί με τις αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε distress funds και την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Οπως έχει ήδη γράψει από την περασμένη Δευτέρα η «Εφ.Συν.», το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 αντί για τις 15 του μήνα που είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από την ανακοίνωση των stress tests που θα ανακοινωθούν την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (25/10) ή την πρώτη του Νοεμβρίου (1/11) το αργότερο.

Ειδικά για το θέμα των stress tests (όροι, τεχνικές παράμετροι κ.λπ.) στελέχη των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται από χθες στη Φρανκφούρτη πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΚΤ και του SSM (ενιαίος εποπτικός μηχανισμός).

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα έχουν σήμερα μια πρώτη εικόνα από τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR).

Το ΚΥΣΟΙΠ κατέληξε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, τους στόχους και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να μην επαναληφθούν «προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του νομοσχεδίου στο οποίο θα αποτυπώνεται ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αλλωστε, οι αρμοδιότητες του ΤΧΣ θα είναι αυξημένες το επόμενο διάστημα καθώς επιφορτίζεται με τον έλεγχο και την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Το Ταμείο θα προσλάβει προσεχώς διεθνή σύμβουλο για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Τράπεζες υπό επιτροπεία

Οι «υπερεξουσίες» του ΤΧΣ αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση η οποία το καθιστά υπεύθυνο να περάσει από κρησάρα τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων και να προτείνει αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των τραπεζών (επιτροπή αποσβέσεων, χορηγήσεων, αναδιαρθρώσεων κ.λπ.) που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλεφθεί η δήλωση του επικεφαλής του ΤΧΣ Γιώργου Μιχελή ότι η τρόικα είναι αυτή που θα αποφασίζει τις όποιες αλλαγές διοικήσεων, καθώς η αρμόδια 6μελής επιτροπή που θα κάνει την αξιολόγηση θα απαρτίζεται από 3 μέλη του ΤΧΣ και 3 των θεσμών, τα οποία όμως θα έχουν 3+1 δικαιώματα ψήφου.

Ολο αυτό διάστημα πάντως οι δανειστές «χτένιζαν» κάθε διάταξη του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ενα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η πώληση των οποίων θα μπορεί να δοθεί σε distress ή άλλα funds τα οποία διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.

Αναπτυξιακό συμβούλιο

Στο ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστηκε επίσης η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.

Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους θεσμούς.

Το «παρών» στη χθεσινή συνεδρίαση έδωσε για πρώτη φορά και ο Κορεάτης σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Πρόκειται για τον οικονομολόγο Γκλεν Κιμ, τον οποίο λέγεται ότι «έκλεψε» ο Γιάνης Βαρουφάκης από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το «χρυσό συμβόλαιο» που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Γκλεν παραμένει σήμερα στην ομάδα των συμβούλων του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
Υπεράνω όλων η διαπραγμάτευση για το χρέος και τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τους εταίρους μας. Αυτό διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι, τοποθετώντας για αργότερα τις όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των...
Πυροσβεστικές παρεμβάσεις μετά την τριήμερη φωτιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
To 2019 θα είναι πλήρως λειτουργική η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών...
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα με την καρέκλα του ο διευθύνων σύμβουλος
Ο Λ. Φραγκιαδάκης, ακόμα και μετά τη συνάντηση με τον Γ. Δραγασάκη ο οποίος του ζήτησε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, αρνείται να αφήσει τη θέση του και να συμμορφωθεί με τη θέληση του βασικού μετόχου της...
Ενα με την καρέκλα του ο διευθύνων σύμβουλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τίθεται πλέον. Το Ταμείο είναι και επισήμως ακέφαλο μετά και την τυπική αποχώρηση στις 18/7 των παραιτηθέντων μελών του...
Ο πόλεμος για τις τράπεζες άφησε ακέφαλο το ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρά στη διοίκηση του ΤΧΣ
Ισχυρές αναταράξεις δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενώ όλα έδειχναν ότι επιστρέφει η κανονικότητα, λόγω του κλεισίματος της αξιολόγησης και της επιστροφής του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, κάθε...
Πυρά στη διοίκηση του ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγή νόμου για την αξιολόγηση διοικήσεων τραπεζών
Λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων από την εταιρεία συμβούλων, ο Γ....
Αλλαγή νόμου για την αξιολόγηση διοικήσεων τραπεζών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας