Μπορεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να μην αυξήθηκαν αλλά όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι αναγκάζονται πλέον να συνεχίζουν την εργασία τους, άγνωστο μέχρι ποια ηλικία, προκειμένου να αντέξουν το κόστος ζωής και τις απώλειες που προκαλεί η ακρίβεια. Η δουλειά μετά τη σύνταξη, όχι ως χόμπι αλλά ως πρωτεύουσα ανάγκη, αποτελεί την έμμεση παράταση του εργασιακού βίου η οποία ελάχιστα θα προσθέσει στο τελικό ποσό της σύνταξης.
Δυνατότητα την οποία φυσικά δεν έχουν όσοι εργάστηκαν σε χειρωνακτικά επαγγέλματα ή και στον τομέα των υπηρεσιών, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, απ’ όπου αν αντέξουν μέχρι το 62ο έτος της ηλικίας αποχωρούν με τόσα μυοσκελετικά προβλήματα που καθιστούν απίθανη την επαναφορά τους στην εργασία, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι υπάρχει ζήτηση για εργατικό δυναμικό σε προχωρημένη ηλικία.
Η αναζήτηση εργασίας και μετά τη σύνταξη αποτελεί ωστόσο όλο και περισσότερο μια διέξοδο για τη συμπλήρωση του εισοδήματος από τις πενιχρές συντάξεις. Αλλωστε, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για τον Ιούνιο, η μέση σύνταξη δεν ξεπέρασε το ποσό των 816 έως 820 ευρώ, γεγονός που κάνει την επιβίωση ενός συνταξιούχου στην Ελλάδα να μοιάζει με άθλο εφόσον δεν διαθέτει συμπληρωματικά εισοδήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να βγάλει τον μήνα ή δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία.
Από το σύνολο των 2.495.464 συνταξιούχων που είδαν να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους η σύνταξη του Ιουνίου, η πλειονότητα δεν έλαβε πάνω από 1.000 ευρώ μικτά, 718.000 έλαβαν πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ κάτω από 700 ευρώ πήραν 467.000 συνταξιούχοι.
Στη Γερμανία
Από το σύνολο των κύριων συντάξεων, 318.416 (ποσοστό 16,56%) δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Επίσης, άλλες 841.667 κύριες συντάξεις (ποσοστό 43,78%) κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ μικτά. Σε δραματικά χαμηλά επίπεδα παραμένει η μέση αναπηρική σύνταξη (538,64 ευρώ), στα 495,24 ευρώ οι συντάξεις χηρείας, ενώ η μέση επικουρική προσεγγίζει τα 200 ευρώ, αλλά φυσικά ένα πολύ μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων (σχεδόν 1 εκατομμύριο) δεν έχουν αυτό το συμπληρωματικό «προνόμιο».
Υπενθυμίζεται ότι στην Ε.Ε. η μέση σύνταξη είναι περίπου 1.500 ευρώ. Η μέση σύνταξη στη Γερμανία μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 χρόνων ασφάλισης ανέρχεται σε περίπου 1.400 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας που επικαλείται η DW, 4 στους 10 συνταξιούχους πρέπει να ζήσουν με καθαρό εισόδημα κάτω των 1.250 ευρώ τον μήνα, όταν τα ενοίκια και το κόστος ζωής στη Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Επί τα χείρω διαγράφεται η εικόνα για τους νέους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Με την ωρίμανση των επιπτώσεων από τον νόμο Κατρούγκαλου, η μέση σύνταξη όλων όσοι έφυγαν από την αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στα 749,11 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο ανήλθε στα 1.224,45 ευρώ.
Με στερήσεις
Πρόκειται για μια ψαλίδα που τείνει να αποτελέσει τον κανόνα, καθιστώντας τους συνταξιούχους του Δημοσίου τους μοναδικούς που με βεβαιότητα θα μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 1.200 ευρώ. Πώς μπορεί επομένως να ζήσει ένας συνταξιούχος των 820 ευρώ χωρίς άλλα εισοδήματα και υποστήριξη από συγγενείς; Μπορεί, αλλά αναξιοπρεπώς, στερούμενος βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί διαρκώς και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, είναι ότι τώρα οι συνταξιούχοι μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζοντας να εργάζονται με μία και μόνο παρακράτηση 10% επί του βασικού μισθού.
Ωστόσο, με την εκκαθάριση των συντάξεων του 2024, πολλοί από εκείνους που έσπευσαν να κάνουν χρήση της νέας νομοθετικής ρύθμισης που τέθηκε σε ισχύ από την 1.1.24 θα διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα 10% αλλά για ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο που θα κατατεθεί ως φόρος, καθώς η αύξηση του εισοδήματός τους ανεβάζει τον συντελεστή φορολόγησής τους.
Υπεφορολόγηση
Ακόμη και με τη μείωση των συντάξεων κατά 30% που ίσχυσε για το 2023, ο φόρος που υποχρεούται να πληρώσει ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ, επικουρική 240-250 ευρώ και μηνιαίο μισθό 1.000 μικτά αναλογεί σε ποσό που ξεπερνά τα 2.500-2.600 ευρώ τον χρόνο. Οπερ σημαίνει ότι πρακτικά ο εργαζόμενος συνταξιούχος που αμείβεται με 1.000 μικτά και περίπου 800 καθαρά, υπολογίζει καθαρό μηνιαίο μισθό 600 ευρώ.
Με τα δεδομένα του 2024, το ποσό του καθαρού του μισθού θα είναι ακόμη χαμηλότερο. Δυστυχώς και αυτή η ρύθμιση προσθέτει ελάχιστα στην πλειονότητα των συνταξιούχων που επιλέγουν να εργαστούν εκτός κι αν έχουν δικές τους εταιρείες (συμβούλων, επικοινωνιολόγων κ.λπ.), είναι ακαδημαϊκοί, στελέχη με υψηλούς μισθούς και εν γένει καλά αμειβόμενοι.
Πάντως την κριτική για τις συντάξεις ανέχειας προσπαθεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση προβάλλοντας την επικείμενη εφαρμογή ενός νέου δείκτη ο οποίος θα προσμετρά τη μεταβολή των μισθών και θα χρησιμοποιείται για την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών όλων όσοι αποχωρούν από το 2025 και μετά, καθώς και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2025 και μετά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας