• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Το πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής που έχουν εγκρίνει οι ευρωπαϊκές αρχές προβλέπει την πώληση του 40% της Finansbank (ελέγχει σχεδόν το 100%)

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τέσσερις μνηστήρες για τη Finansbank

 • A-
 • A+

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εθνική προχωρούν οι διαδικασίες πώλησης ποσοστού της θυγατρικής στην Τουρκία, της Finansbank.

Στον όμιλο Eurobank θέση και ρόλο αποκτά ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, καθώς αναλαμβάνει μη εκτελεστικός πρόεδρος στη θυγατρική στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qatar National Bank (QNB) και οι τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka έχουν καταθέσει προσφορές για την αναμενόμενη πώληση από την Εθνική Τράπεζα μεριδίου στην τουρκική θυγατρική της, Finansbank, ενώ το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγές, ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ένας κινεζικός όμιλος.

Σημειώνει εξάλλου ότι πιθανόν να προηγείται η QNB στην κούρσα απόκτησης ποσοστού της Finansbank, αλλά σε κάθε περίπτωση η Εθνική θέλει «ξεκάθαρες προσφορές όταν δημοσιοποιηθούν τα stress test».

Το πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής που έχουν εγκρίνει οι ευρωπαϊκές αρχές προβλέπει την πώληση του 40% της Finansbank (ελέγχει σχεδόν το 100%).

Στη Εurobank ο Γιώργος Προβόπουλος αναλαμβάνει τη θέση τού μη εκτελεστικού προέδρου στη θυγατρική του ομίλου Eurobank στη Βουλγαρία [Eurobank Βulgaria AD(Postbank)], έχοντας ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διευρυμένες αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου.

Η απόφαση ωστόσο να τεθεί επικεφαλής στη Σόφια, καταδεικνύει την πρόθεση της Eurobank να διατηρήσει, σε κάθε περίπτωση τη θυγατρική της Βουλγαρία και ενώ η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο ενοποίηση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εν αναμονή πάντως του «λογαριασμού», που θα βγάλουν τα stress test και η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (ΑQR) και θα καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Eurobank θα αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς γνωρίζει τη διεθνή τραπεζική αγορά και φυσικά πρόσωπα και πράγματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό άλλωστε αφήνει να εννοηθεί και ο πρόεδρος του ομίλου της Eurobank Νίκος Καραμούζης, καθώς σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ότι «η εμπειρία του από την επιτυχή διαχείριση της κρισιμότερης ίσως περιόδου για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πολύτιμη», ενώ ανάλογη εκτίμηση κάνει και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας που δηλώνει βέβαιος ότι ο Γ. Προβόπουλος «θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου μας στη Βουλγαρία, αλλά και ευρύτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον».

Ο Γ. Προβόπουλος διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014 και συνεπώς έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα του ενός έτους που δεν του επέτρεπε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε εμπορικές τράπεζες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
Μετ’ εμποδίων η τελική ευθεία της αξιολόγησης των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες. Το βασικό εμπόδιο αφορά στη συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στα Δ.Σ των...
Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και το βασικό και το ακραίο...
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,5%-4%, καθώς οι καλές επιδόσεις του 2021 έδωσαν ισχυρή δυναμική που θα διατηρηθεί.
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Eurobank ανοίγει την αυλαία του «Ηρακλή»
Την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας αιτείται στο υπουργείο Οικονομικών η Eurobank και ανοίγει πρώτη την αυλαία του προγράμματος «Ηρακλής».
Η Eurobank ανοίγει την αυλαία του «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας