Αγωγές, ενστάσεις, ακόμα και προπηλακισμούς, έφεραν οι καταγγελίες για καραμπινάτη νοθεία στις αρχαιρεσίες δύο σωματείων θυγατρικών του ΟΤΕ, του Πανελλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΠ) «Γερμανός» και του συλλόγου εργαζομένων Cosmote Technical Services (CTS). Οσα επεισοδιακά ακολούθησαν θέτουν κατ’ αρχάς υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των νέων Διοικητικών Συμβουλίων και την εκπροσώπησή τους στο δευτεροβάθμιο όργανο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ) και στα εργατικά κέντρα. Θέτουν όμως υπό αμφισβήτηση ευρύτερα το αδιάβλητο ηλεκτρονικών εκλογών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα συνδικάτα.
Από τη WiseData, που ανέλαβε τη διαχείριση των δύο εκλογών έναντι περίπου 24.000 ευρώ, και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) ισχυρίζονται ότι η ψηφιακή κάλπη του φορέα του, του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας μέσω κρυπτογράφησης (βασίζεται στο λογισμικό ανοιxτού κώδικα vote.heliosvoting.org). Ωστόσο, από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στο ΖΕΥΣ μέχρι την ανάρτησή τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) από την εφορευτική επιτροπή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν, καθώς οι δύο πλατφόρμες, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν φαίνεται να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους.
Υποψίες
Για παράδειγμα, στις εκλογές του συλλόγου CTS -του μεγαλύτερου στον όμιλο- (23 και 24 Μαΐου) η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων καθυστέρησε τρεις εβδομάδες φουντώνοντας τις υποψίες για «μαγειρέματα». Ο Γιάννης Ζευγολατάκος εκ μέρους της WiseData δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως η εταιρεία παρέδωσε άμεσα αποτελέσματα στον ΠΑΣΥΠ «Γερμανός» και στις 27 Μαΐου στη CTS, επικαλούμενος καθυστέρηση των εφορευτικών επιτροπών τους να ελέγξουν τυχόν διπλοψηφίες. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη CTS ο κ. Ζευγολατάκος απαντά πως έπρεπε να «κατεβάσει» τα αρχεία με τους ψηφίσαντες και να ελέγξει εάν κάποιος ψήφισε και στη φυσική κάλπη για 25 εκλογικά τμήματα (με τρεις κάλπες το καθένα, πλην Αττικής με δύο).
«Από Παρασκευή βράδυ με μπάσκετ οι εφορευτικές απάντησαν Δευτέρα, οπότε τότε έγινε η οριστική λήξη των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και βγήκαν αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα συνδυασμών στάλθηκαν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή την ίδια ημέρα. Η αποσταυροδότηση βεβαίως είναι άλλη διαδικασία, επίπονη και θέλει πολλή προσοχή. Το ΖΕΥΣ βγάζει αποτελέσματα με φθίνουσα σειρά σταυρών οπότε εμείς πρέπει να αναδιατάξουμε αλφαβητικά, για να μπορεί να αθροίσει η εφορευτική. Με τόσα εκλογικά κέντρα, οι κάλπες κεντρικών οργάνων θέλουν χρόνο» αναφέρει σημειώνοντας πως καμία ενέργεια δεν εκτελείται, χωρίς γραπτή εντολή από τον δικαστικό ή τον/την πρόεδρο της εφορευτικής.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, προεδρεύων της εφορευτικής στη CTS ήταν ο Στέλιος Λεριός, ΟΝΝΕΔίτης και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Οπως αναφέρει στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, ενώ το 2021, ο 29χρονος τότε δικηγόρος, ορίστηκε από την πρώην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. και στέλεχος πλέον στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, είναι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Βασίλης Κατσαρός.
Η «Ενιαία Δύναμη Εργαζομένων» (με δυνάμεις από ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτους) υποστηρίζει ότι κέρδισε την αυτοδυναμία στη CTS με 52,35% και 19 από τις 35 έδρες του Δ.Σ. και αρνείται τις κατηγορίες συστήνοντας σε έμπλεη ειρωνείας ανακοίνωσή της, «proderm», «παιδικά παραμύθια» και το «κρεβάτι Προκρούστη» σε όσους μίλησαν για νοθεία. Αναφορές όμως κάνουν λόγο μέχρι και για προπηλακισμούς σε πλειοψηφούντα σύμβουλο και απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΥΠ «Γερμανός» στη διάρκεια της συνεδρίασης συγκρότησης του Δ.Σ. του συλλόγου. Ο ίδιος απομακρύνθηκε από τη θέση του, καταγγέλλοντας σε ανάρτησή του ότι αρνήθηκε να συναινέσει, όταν η ηγεσία της ομοσπονδίας προσπάθησε να επιβάλλει αλλαγή σύνθεσης του νέου Δ.Σ.
Ολες οι υπόλοιπες παρατάξεις και στα δύο σωματεία κατέθεσαν αγωγές για προσβολή των αρχαιρεσιών και ζήτησαν να τους χορηγηθούν τα στοιχεία (όπως αντίγραφα των πρακτικών, μητρώο μελών, κατάλογοι ψηφισάντων), χωρίς ανταπόκριση. Οι τέσσερις αντιπολιτευόμενοι συνδυασμοί στη CTS απέστειλαν εξώδικο στον σύλλογο εργαζομένων για να λάβουν προφορικά την απάντηση ότι πρόκειται περί «προσωπικών δεδομένων», ενώ υποστηρίζουν ότι ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών τις κατέστησε ανεξέλεγκτες από την εφορευτική επιτροπή και τους εκλογικούς αντιπροσώπους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιστοποιηθεί η γνησιότητα των αποτελεσμάτων. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων τονίζει σε ανακοίνωσή της πως δεν υπήρχε εκπρόσωπος της WiseData στον χώρο της φυσικής κάλπης και κανένας έλεγχος από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Ενστάσεις
Η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων (ΕΣΚ), που ανέδειξε την υπόθεση, κατήγγειλε ότι το μητρώο των σωματείων δεν επικυρώθηκε από κανένα όργανο και ότι συγκεκριμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι, που έχουν αναλάβει «εργολαβικά» τα τελευταία χρόνια τις εκλογές στα συνδικάτα του ΟΤΕ, δεν εξέτασαν σε ψηφοφορία τις πολλαπλές ενστάσεις από όλους τους συνδυασμούς. Η ΕΣΚ υποστηρίζει μάλιστα σε ανοιχτή επιστολή πως κατά τη διαδικασία παραβιάστηκε η μυστικότητα της ψήφου από «διαλογή αποτελεσμάτων» και πως δεν διασφαλίστηκε η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου. «Με έναν μικρό πρώτο έλεγχο που μπορούσαμε να διεξάγουμε φέρονται να έχουν ψηφίσει συνάδελφοι που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, μέχρι και υποδιευθυντές» ανέφερε η ΕΣΚ εκτιμώντας παράλληλα πως η «Ενιαία Δύναμη» είναι η «ιδανικότερη επιλογή» ενόψει νέας επίθεσης σε εργασιακά δικαιώματα, ώστε να περάσει αλλαγές χωρίς αντιδράσεις.
Τέλος, από την αντιπολίτευση υπογράμμισαν πως η πλειοψηφούσα παράταξη κράτησε 10 από τις 11 θέσεις του Δ.Σ. καταστρατηγώντας την καταστατική πρόβλεψη για πλήρωση θέσεων κατά απόλυτη αναλογία των παρατάξεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας